Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co robić i co jeść

Polecane posty

Gość gość

żeby zawsze była z tyłka regularna i duża kupa ?

Gość gość
1) Dieta bogata w błonnik – błonnik pęcznieje w przewodzie pokarmowym zwiększając masy kałowe i powodując szybsze wydalanie stolca. Jedz dużo warzyw, owoców i roślin strączkowych naturalnie bogatych w rozpuszczalny błonnik. Dowiedz się więcej o rodzajach i znaczeniu błonnika. Dodatkową porcję błonnika dostarczysz jedząc codziennie mielone siemię lniane, możesz dosypywać je do sałatek, koktajli czy zup. Ja mielę siemię w zwykłym, tanim młynku do kawy (zobacz jaki mam młynek). Dużo błonnika zawierają również nasiona chia i babki płesznik. 2) Dużo wody – picie wody sprawia, że stolec jest większy i bardziej miękki. Taki stolec ma większą objętość i łatwiej go wydalić. Możesz pić również herbatki ziołowe oraz zielone soki i koktajle. Aby błonnik spełnij swoją rolę musi napęcznieć, a to nie stanie się bez odpowiedniej ilości wody. 3) Ruch – im więcej się ruszasz tym szybciej pokarm przechodzi przez przewód pokarmowy. Nie musi to być intensywny trening, wystarczy spacer, taniec, lekki bieg. Świetnie działają również skręcone pozycje jogi, które uciskając brzuch powodują przesuwanie się pokarmu w dół. 4) Rozkład posiłków – podczas noclegu lub odpoczynku praca układu pokarmowego zostaje spowolniona, dodatkowo w pozycji leżącej nie działa siła grawitacji, która dodatkowo przyspiesza ruch pokarmu w jelitach. To sprawi, że posiłek zjedzony wieczorem trawi się dłużej, przebywając dłużej w jelitach oddaje większość wody, przez co stolec może stać się twardy, zbity i trudny do wydalenia. Jeśli chcesz czuć się lekko przez cały czas, jedz większość posiłków od rana, zgonie z popularnym powiedzeniem „śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. W ten sposób trawienie będzie przebiegało sprawniej, a Ty dostarczysz sobie energii wtedy, kiedy jej najbardziej potrzebujesz, czyli w ciągu dnia. 5) Reaguj na pierwszy sygnał swojego organizmu – jeśli czujesz, że potrzebujesz udać się do toalety, ale nie robisz tego, bo nie chcesz przerywać pracy czy innego zajęcia, to szkodzisz sobie na dwa sposoby. Po pierwsze stolec przebywając dłużej w przewodzie pokarmowym będzie robił się coraz twardszy i zbity. Po drugie wrażliwość Twojego ciała na ten sygnał potrzeby udania się od ubikacji będzie się zmniejszał. Po pewnym czasie może przestać go odczuwać i odsuwać w czasie moment wypróżnienia.

Gość gość
Tabletki na przeczyszczenie xd

Gość iwonkaG
Może jakieś kłopoty z metabolizmem? U mnie tak było jak chciałam schudnąć. Dopiero po zielonej kawie w iqgreen cokolwiek się ruszyło i problemy zniknęły. A przy tym i ćwiczeniach waga zaczęła stopniowo spadać.