Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ruda113

Zapomniana tabletka

Polecane posty

Gość Ruda113

Cześć wszystkim :) piszę z taką sprawą... otóż zapomniałam wziąć pierwszą tabletkę z blistra. Spóźniłam się z tym bardzo więc już jej nie brałam tylko przyjęłam kolejną następnego dnia. W kolejnun dniu miałam kłucie pryz jajniku (zawsze tak mam z lewego jajnika jeśli jest jajeczkowanie, sprawdzone nawet na usg i ginekolof :) wynika to z tego, że lewy jajowod mam lekko wygięty do tyłu i w czasie przecjowanie komórki jajowej mam podraznienie). Trzy dni później wystąpiło u mnie plamienie a teraz (prawie dwa tygodnie później), występują mdłości, mam wrażliwy biust i odczuwam dużą senność....jest jakaś szansa, że to może być ciąża? Czy raczej nie? Pozdrawiam :)

Gość gość
A co na to ulotka?

Gość gość
Cześć :) Dobre pytanie, czy czytałaś swoją ulotkę? Ja biorę belarę i zasada przy pominięciu tabletki jest taka, że do 12 godzin pominięcia tabl. zabezpieczenie jest, powyżej już nie i przez kolejne 7 dni trzeba się dodatkowo zabezpieczać. Przy pominięciu pierwszej tabl. z blistra wydłużyłaś przerwę z 7 do 8 dni a tych 7 dni nie można wydłużać bo wtedy antykoncepcja przestaje działać więc jeśli uprawiałaś seks w tej przerwie istnieje ryzyko ciąży.

Gość gość
zawsze jakikolwiek lek jaki mam wziąć zaczynam od przeczytania ulotki :)

Gość gość
Niestety, ale jest ryzyko zajścia w ciążę. Jeśli się zapomni tabletki to należy przyjąć ją w jak w najszybszym momencie. Nie można całkowicie jej nie przyjmować, bo to wtedy nie jesteś odpowiednio chroniona i wpadka może się przytrafić, a przecież żadna z nas tego nie chce. Zawsze czytaj ulotkę do końca, mozesz się takze zapytać swojego ginekologa lub wejść także na stronę i się wszystkiego dowiesz http://antykoncepcjanamiare.pl/