Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wycięcie migdałków u dorosłego

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś mama poddała się temu zabiegowi? Ile trwa rekuperacja? Ból da się ogarnąć paracetamolem w domu? Mam małe dziecko niewiem czy sobie poradze

Gość gość
A jaki masz problem ? Ja 3 mialam usuniety w dziecinstwie ale teraz mam 25 lat i zaczal sie problem z dwoma pozostalymi. Jeden jeat duzo wiekszy. Jednak oba ropieja i to smierdzi okropnie. Sama chcialabym usunac ale jak to zalatwic

Gość gość
Miałam usuwany jak miałam 35lat. Ja np pierwszej nocy po zabiegu dostałam morfine,bo jestem alergikuem i bali sie coś silniejszego innego podac na noc. Z tydzien chyba miałam diete płynną. Ale 3 doba już jest ok

Gość gość
Miałam usuwane migdały jakies 10 lat temu. Ból jest duzy 3-4 dni po zabiegu. Na ketonalu jechałam i w kółko musiałam jesc lody bo mniej bolało i opuchlizna była mniejasza. Dieta płynna przez ok 2 tyg

Gość gość
A dlaczego wam wycinali ?

Gość gość
22.48 Mam ogromne migdałki poorane na wszystkie strony. Za dzieciaka angina goniła anginę. W tych szparach zbierają sie resztki, formują kamienie można usuwać ale jak jest głęboko to sie nie da. Urośnie i stan zapalny gotowy. I znow antybiotyk goni antybiotyk. Od miesiaca jestem chora, migadłki ogień, antybiotyki pomagają a jak odstawię to za dwa dni od nowa. Lekarz powiedział że nie ma innego wyjscia. Od 2lipca praktycznie non stop cos łykam. Może kilka dni byłam bez lekow

Gość gość
Lekarz powiedział że moje migdałki same w sobie są siedliskiem bakterii więc przed niczym mnie juz nie ochronią

Gość gość
Jestem 8 dni po zabiegu. Ze szpitala wyszlam następnego dnia, czułam się dobrze, nie było żadnych komplikacji. Gardło trochę bolało, ale dało się wytrzymać. Prawda jest taka, że jeśli chodzi o ból, najgorszy etap to najczesciej 4-7 doba po zabiegu i u mnie się to sprawdziło. Ból był bardzo silny i uprzykrzajacy życie, szczególnie rano. Nie byłam w stanie nawet mówić, a przełykanie śliny wyciskało łzy z oczu. Do tego doszedł ból uszu, który budził mnie w nocy. Teraz jest już lepiej, widzę poprawę z dnia na dzień. Jeśli chodzi o leki, to u mnie sprawdził się tylko ketonal, co jest dziwne, bo dużo silniejsza kodeina w ogóle nie dawała rady. Dieta- u mnie to bardziej głodówka, nie byłam w stanie jeść ani pić, nawet tak polecane lody zupełnie mi nie wchodziły, zresztą i tak nie czułam ich smaku. Dopiero teraz powoli zaczynam jeść jakieś serki homogenizowane, itp. Plus jest taki, że waga spada jak szalona, w życiu tak nie chudłam(choć to głównie woda) ;) Każdy przechodzi ten zabieg inaczej, trudno powiedzieć jak będzie u Ciebie, jednak radziłbym znaleźć kogoś do pomocy przy dziecku, bo przez kilka pierwszych dni będziesz osłabiona i powinnaś się oszczędzać, żeby zminimalizować ryzyko krwawienia. Powodzenia życzę!

Gość gość
Wydobrzałaś już? Ile trwa rekuperacja?

Gość gość
Ktoś jeszcze podzieli się swoim doświadczeniem?

Gość gość
Miałam usunięte jeden w dzieciństwie i oba boczne w wieku 52 lat w Niemczech. Wcześniej angina co 2 miesiące, obecnie żadnych problemów, zniknęło chrapanie, oddycha się nieporównywalnie lepiej. Znieczulenie ogólne (narkoza), nóż laserowy, a więc skrzepów, czy krwi nie było. Ból przez pierwsze dni ogromny, trzeba pamiętać o regularnym braniu silnych leków. No i schładzanie, jedzenie lodów. Po dwóch tygodniach w zasadzie można leki zupełnie odstawić. Gdybym wiedziała, ile boli, a ile się zyskuje, już dawno bym się na zabieg zdecydowała. U mnie jeszcze jeden problem był, w jednym z migdałów, prawdopodobnie przez wirusy wytworzyła się cysta i to było niebezpieczne. Nawet chwili się nie zastanawiaj, jeśli możesz usunąć.

Gość gość
11.39 Mam zabieg w tym tyg ale czytam na forach o strasznym bólu i niewiem na co się przygotować heheh .wyciąć muszę. Ja anginy po 2 miesiące leczę. Do tego zaczęły się zbierać te brudy w kryptach, kamyki migdałowe czy jak to się nazywa. Co jakiś czas migdały się powiększają od nadmiaru tych brudów trzeba wyciskać oczyszczać . Smarowanie jodyną itd. Wytnę w środę ale zastanawiam się czy faktycznie 10 dni wyjętych z kalendarza będzie jak powiedział lekarz czy jednak będę mogła wrócić do pracy