Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wysoka ciąża i 16 miesięczne dziecko

Polecane posty

Gość gość

Mąż przebywa calymi dniami w pracy a ja jestem w 8 miesiacu i opiekuje się córką.są tu jakieś mamusie w podobnej sytuacji? Ja już ledwo się nią zajmuje chodzi mi o wyjścia z domu. Najczesciej wychodzę z nią z samego rana jak wszędzie jest pusto siadam na lawce biore jej wiaderko i zabawki i ona sie bawi a ja ledwo siedzę bo w kazdej pozycji źle. Gorzej jak przyjdą inne dzieci i wtedy juz muszę wstać i chodzić za nią ale dziś np chciala zjezdzalnie i nie dalam rady stać i dzwigac jej co chwile robiło mi się ciężko w klacie duszno a nogi z waty, zamroczyło mnie. I wracamy do domu. Kładę się z nią jak śpi ale nie zasypiam. A wy jak sobie radzicie? My nie planowalismy z mężem tak szybko kolejnego dziecka. O pierwsze bardzo dlugo sie staralismy a teraz zaszlam w tą ciążę ekspresowo... popoludniu siadam z nia w pokoju z pudlem zabawek a ja poleguje . Wiem ze to moze nie najlepszy pomysł ale zwyczajnie nie daje rady i walczę kazdego dnia o przetrwanie( co chwilę duszności,uderzenia gorąca, robi mi sie słabo) i tak wegetuje.

Gość gość
Współczuje, jak Ty sobie dasz radę ze starszą i noworodkiem?

Gość gość
Dobrze robisz. Ja mam 2latke I jestem w 9 miesiącu. Tez sporo poleguje bo lekarz kazał lezec, wychodzę z nią tylko do ogrodu, a tak to mąż na spacery. Dużo na spokojnie w domu. Ja planowałam mała różnice bo chce mieć z głowy pieluchy ;)

Gość gość
A jak spędzacie dzień? Mozesz opisać? I jak sie czujesz w tej drugiej ciąży? Martwię sie tym,jak sobie poradzę po porodzie. Mąż ma wykorzystywać urlop i doraźnie pomoże moja matka

Gość gość
Jest tu ktos

Gość gość
jak bylam w 8 miesiacu, to mala miala rok, zadnej babci , maz w pracy, do tego pzrygotowanie do przeprowadzki, Dalam radę, nawet nie było tak zle, najgorsze byly spacery z ta dwojką na poczatku. Za to potem bedziesz miala wygode, beda sie razem bawić za jednym zamachem wychowasz dwójke.

Gość gość
Autorko ogarniesz sie na pewno po porodzie. Teraz nie jestes w formie. A myślałaś o niani zeby zabierala dziecko na spacery? Ja mam taka emerytke na telefon i wszyscy sa zadowoleni. Ona bo zarobi a ja bo mam wtedy wolne.

Gość gość
Też mam ten problem. Córka 2 letnia, ja w ciąży dżwigać nie mogę. Najgorzej na placu zabaw.

Gość gość
trzeba bylo myslec przed rozlozeniem nog

Gość gość
Po co wam taka mała różnica wieku skoro nie ogarniacie? Nie lepiej poczekać tak aby starsze dziecko nie traciło?

Gość gość
To ja co jestem w 9 miesiącu. Czułam się fatalnie od początku, potem super i teraz po prostu ciężko w te upały, ale to normalne. Nasz plan jest taki, wstajemy rano śniadanie, zabawy na podłodze, idziemy do żłobka na 3-4h. Ja wracam i leżę oraz ogarniam obiad, lekkie zakupy. Idę do żłobka i koło 12 jesteśmy w domu, dziecko idzie spać na drzemkę 2h. Ja razem z nią lub coś czytam. O 14 wstaje, przytulamy się potem obiad. Zabawy w domu i koło 16 wychodzimy do ogrodu do baseniku. Mąż wraca o 17, coś zje i idzie z małą na plac zabaw, ja wtedy ogarnę sprzątanie. Wracają o 19 (czasami ja siedzę na tarasie, a oni się ganiają po ogródku lub skaczą na trampolinie. Potem kąpanie i usypianie dziecka (ja). Mąż ma wolne ;) jak urodzi się małe, a moja starsza coraz bardziej nie chce wychodzić ze żłobka, to będzie tam zostawać dłużej, a najwyżej będziemy wychodzić później, jakoś to ogarniemy. Chciałam dzieci z małą różnicą, bo po 1 jestem już po 30, po drugie chce wrócić do pracy raz na zawsze, a po trzecie mam w rodzinie same dzieci z małą różnicą i świetnie się razem bawią.

Gość gość
A po to nam mała różnica wieku między dziećmi, że nie możemy już czekać z kolejną ciążą.

Gość gość
Jak mnie to też wkurzało! Różnica wieku 16 m-cy i każdy tylko: jak Ty sobie dasz radę, będzie Ci ciężko. Dzieci już duże, dałam radę bez pomocy dziadków czy kogoś innego a za takie rady to dziękuję :P