Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy jest już za późno na dziecko..

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam pytanie. Czy są tutaj może panie które nie mają i już nie mogą mieć dzieci? Jak się z tym czujecie? Czy jest źle? Mam 32 lata. Zawsze chciałam mieć 4 dzieci ;). Ale wciąż nie jestem gotowa. Nie wiem czy kiedykolwiek będę. Boję się że to nastąpi np jak będę miała 40 lat..A wtedy to już świadomie się nie zdecyduje... Zastanawiam się jak się czuje kobieta która nie była gotowa i której czas na dziecko minął.

Gość gość
Jak zaczniesz później to możesz mieć 1 lub 2. Nie musisz zakładać że 4 albo wcale.

Gość gość
Jak mozna chciec 4 dzieci i nie byc gotowa?nie rozumiem, jak sie czegos chce to jest sie zawsze gotowym, to nielogiczne co mowisz.chodzi o kase czy brak faceta?jak ktos nie chce yo zrozumiale ze przesuwa a potem nieraz zaluje, to.inna bajka

Gość gość
Zero logiki w tym co piszesz. Zrozum babe człowieku.

Gość gość
Chce ci sie ? Serio ? Ja mam troje 5, 2.5 i 9 miesiecy. Trzeciego co prawda nie planowalisny ale jest. No i mam troche dosyc. 3je to za duzo juz, a co dopiero 4... ale po 4 bedziesz miec emeryture najnizsza.

Gość gość
ja mam 30 i tez mnie do dzieci w ogóle nie ciągnie :) Daje sobie czas max do 34 jak się nic nie zmieni to nie będę mieć w ogóle.Po pierwsze tego nie czuje a po drugie gdybym się decydowała to musialabym być pewna ze w razie czego zapewnie dziecku dobre warunki i nie będziemy biadowac.Niestety rynek pracy nie jest otwarty na świeżo upieczony matki.

Gość gość
Jeśli rzeczywiście chcesz mieć czwóreczkę, to lepiej byłoby gdybyś starała się teraz. Trochę późno się z tym obudziłaś. Zdajesz sobie sprawę, że zajście w ciążę to nie zawsze jest takie hop siup? A potem jeszcze utrzymanie tej ciąży... :( Chyba musisz poważnie porozmawiać sama ze sobą i poukładać swoje priorytety.

Gość gość
Często zakładamy, że chcemy mieć więcej dzieci, a jak przychodzi co do czego, szczególnie po pierwszym ;) to rezygnujemy z naszych planów. Za późno moim zdaniem jest koło 40. Ale dwoje dzieci możesz spokojnie mieć. Z resztą dwoje wydaje mi się taką fajną liczbą, nie za dużo i nie za mało :) tak na prawdę nigdy nie ma dobrego czasu na dziecko, zawsze coś. Kompletnie nie czułam "tego" w pierwszej ciąży, ale byłam po 30, fala miłości spadła na mnie tak 2-3miesiące po porodzie i została, z drugim było łatwiej i przyszło szybciej.

Gość gość
Chcieć a móc to dwie różne sprawy. Ja mam 30 lat, 2 latke w domu i druga ciąża będzie dużym ryzykiem (pierwsza ciąża zakończona w 33 tc, nadciśnienie, stan podrzucawkowy). A zawsze marzyłam o 3 dzieci:). Marzenia marzeniami, a życie życiem. Autorko co ma być to będzie:)

Gość gość
Niby chcesz a nie jesteś gotowa? Skoro nie jesteś gotowa to nie miej dzieci. Sama mam 32 kara. 4.5 letniego synka. Chciałbym mieć drugie dziecko ale mieć nie mogę. Nie każdy zachodzi łatwo w ciaze.

Gość gość
Peter Scully zawsze mawiał, że na dobre dziecko nigdy nie jest za późno.

Gość gość
Autorko, przypominasz mi trochę mnie, gdy byłam młodsza. Tyle, że ja miałam wtedy 20-parę lat i chciałam mieć trójeczkę. Marzenia, a rzeczywistość to dwie różne rzeczy. Po roku starań w wieku 26 lat zaszłam w pierwszą ciążę. Niecały rok po narodzinach zaczęliśmy starania o drugie dziecko. I nic! Niepłodność wtórna. Trwa to już 4 lata. Mam nadzieję, że kiedyś nam się uda, ale jak sama widzisz po moim przykładzie, można naprawdę dlugo starać się o takiego maluszka.

Gość gość
Moja koleżanka miała niepłodność wtórną, udało się dopiero po 10latach starań. Taką mają różnicę, a starali się od początku.

Gość gość
Tu autorka...rzeczywiście jak to czytam to niema sensu hah. Chodziło mi o to że jak byłam młodsza to zawsze chciałam mieć 4 później z wiekiem tylko 2 :). Bardziej chodzi mi o to że ja nie wiem czy kiedyś będę nawet na 1 gotowa.... Męża mam od 10 lat na kasę też nie narzekamy. Niby idealne warunki ale... Nie wiem czy tego chce. I właśnie dlatego pytam czy są tutaj panie starsze odemnie które miały podobnie i dla których jest już za późno,gdyż termin na ciążę się skończył. Czy nagle stały się gotowe ale już, sis nie da?

Gość gość
Ja urodzilam pierwsze w wieku 34 lat. Chciałabym aby moje dziecko mialo rodzenstwo, zeby nie bylo same ale jak widze ile z tym harowy to sie zastanawiam. Dla mnie kobiety ktore maja kilkoro dzieci i na dodatek wszystkie małe sa chore psychicznie. A juz te co rodza ledwo po 20 stce to dopiero.

Gość gość
9:27, mam tak samo. pierwsze dziecko 34 lata. ma teraz 9 mcy a ja ledwo zyje bo trafil mi sie typ bardzo malo spiacy. chcialam miec dwojke, ale jakby drugie bylo takie samo to nic tylko z okna skakac

Gość gość
Bez sensu się mordujecie. Dla was wychowywanie dziecka to męczarnia. Dlaczego nie weźmiecie niani czy żłobka, przecież nie uczyni z was to gorszych rodziców, nie słuchajcie innych, widzę taką zmęczoną sąsiadkę. Ciągle naburmuszona, przecież z taką miną i podejściem i tak nie dajecie swoim dzieciom to czego potrzebują, a jak wypoczniecie, odetchniecie, w domu czy w pracy to będziecie lepszymi matkami. Zdrowie psychiczne jest ważniejsze!

Gość gość
A ja nie wiem co robic- zawsze chcialam mieć 2-3, na pierwsze czekaliśmy 5 długich lat, jak sie urodziło, to chciałam odczekać ten zalecany rok po cc i starać się o kolejne. Ale zaczęły się problemy w małżeństwie i postanowiłam, ze żadnych więcej dzieci, teraz córka ma 3.5 roku a mi zaczynają kielkowac myśli o drugim, jednocześnie to już takie ostatnie chwile na świadomą ciążą, bo mam 36 lat i nie wiem, co robic. Z mężem układa się różnie, on bardzo chce drugie dziecko, a ja jestem w kropce.

Gość gość
Ja starałam się z mężem o dziecko 3 lata, teraz mam 32 l. i mimo wszystko nie jestem gotowa psychicznie, chętnie sama pobyłabym jeszcze dzieckiem ;)

Gość gość
11:03 i mimo wszytko się starasz?

Gość gość
Jestem w ciązy, po tych 3ech latach sie udało

Gość gość
09:27 a ja uważam ze takie jak ty to juz stare pierworódki, w biologia juz tak ułożyła zycie, ze lepiej rodzic po 20 niz w ok 35 pierwsze dziecko. I zeby nie było - urodziłam w wieku 29 i wolałabym jednak rodząc miec te 22/25.

Gość gość
Widzisz, a ja rodzilam 36 i 38, dzieci dorosle, zdrowe, wychowanie bez problemow. Natura decyduje, do kiedy kobieta jest płodna. Oczywiscie mlodsza bardziej, ale nie znaczy, ze starsza nie powinna rodzić. Akurat wszystkie panie w mojej rodzinie rodzily po 30, moja mam mnie takze. Na pewno plusem było,ze dzieci mialy dobry start a decyzja o nich przemyslana. To indywidualna sprawa, kazdy ma inna sytuację i wybiera, jak mu pasuje.

Gość gość
"gość dziś Jestem w ciązy, po tych 3ech latach sie udało" To gratuluje :) oby się okazało że jednak byłaś gotowa ;))

Gość gość
14:08 ja uważam że to za późno bo zwyczajnie nie chciałby mi się opiekować niemowlakiem 24h mając prawie 40 l :-o. Pozatym trzeba też myśleć o różnicy wieku między rodzicami a dziećmi...to jest 40 lat... 40. To przepaść.

Gość gość
Jesli chce sie mieć dużo dzieci to zaczyna się działaś w wieku max 25 lat bo czym później tym gorzej