Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Muchomor zielonawy do salatek polecil grzybiarz

Polecane posty

Gość gość

Czesc, znalazlam dzis ok 50 muchomorow, myslalam ze to sromotnikowe jednak przechodzacy grzybiarz powiedzial ze jest to muchomor zielonawy i po uprzednim zagotowaniu nadaje sie jako dodatek do salatek i sosow i ze jak ich nie zbieram to chetnie je wezmie, zjadlam dwa po obgotowaniu i rzeczywiscie ma przyjemny smak wiec nie moze byc trujacy i po godzinie nic mi nie jest. Zbieracie muchomory zielonawe? Wiem tez ze muchomor czerwieniejacy jest jadalny wiec jednak nie wszystkie sa trujace :)

Gość gość
Przepraszam chodzilo oczywiscie o muchomora szarawego tak jak podalam zielonawy to sromotnikowy pomylilo mo sie

Gość gość
Muchomor zielonawy, muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides (Vaill. ex Fr.) Link) – gatunek grzybów należący do rodziny muchomorowatych (Amanitaceae). Gatunek silnie trujący, nawet przy zaawansowanym leczeniu spożycie bardzo często zakończone śmiercią.

Gość gość
Muchomor szarawy - Grzyb jadalny, choć w stanie surowym trujący. Po ugotowaniu jadalny. Niezbyt popularny ze względu na łamliwość i brak aromatu. W Polsce raczej nie jest zbierany przez grzybiarzy.

Gość gość
Wiec jest jadalny czylo bedzie dzis fajny sosik dla dzieciakow i meza

Gość gość
Na wszelki przed obgotowaniem zawiozlam je do instytutu rzywnosci i grzybiarstwa i tam mi potwierdzili

Gość gość
ty sobie uważaj bo za taki wątek możesz pójść siedzieć. Wprowadzasz ludzi w błąd, żeby otruli siebie i rodzinę.

Gość gość
Z grzybów najbezpieczniejsze są pieczarki, a reszty NIE JEMY bo można tę chwilowa przyjemność przypłacić życiem.