Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dużo mówię a on nie gaworzy

Polecane posty

Gość gość

Kiedy Wasze maluchy zaczęły gaworzyć - łączyć sylaby? Mój ma już 8 miesięcy i nadal mówi tylko yyyy eeee ba bu agu abm abwa. Nie łączy sylab. Poszedł za to mocno w dużą motorykę bo raczkuje, siedzi i staje przy meblach. Staram się dużo do niego mówić, czytam mu książeczki. Czy powinnam się martwić? Koleżanka zasugerowała logopedę , mąż ją wyśmiał że mamy czas a ja mam mętlik w głowie :(

Gość gość
Dodam jeszcze ze te dźwięki wymawia pojedynczo i raz na jakiś czas w ciągu dnia...

Gość gość
Zaraz cię tu zazdrośnice zjadą, a ja powiem tak : nie zaszkodzi wstąpić do logopedy, ja byłam pierwszy raz z dzieckiem własnie gdy miało 8 mcy, choć mówiło więcej od twojego, byłam profilaktycznie aby sprawdzic rozwój oraz czy nie ma podniebienia tzw. gotyckiego. Czasem dzieci mają, stąd problemy z wymową, a potem nagle wielkie zdziwienie że dziecko nie wymawia "r" ... PROFILAKTYKJA LUDZIE MÓWI WAM TO COŚ??? Tak samo jak neonatolog ma obowiązek zbadać wędzidełko i jezyk, miały wasze dzieci sprawdzane? Nie? A potem wielkie zdziwienie, że nie potrafi prawidłowo piersi zassać i od razu rezygnujecie z kp, a wystarczyłoby podciać wędzidełko. Błędne koło.

Gość gość
Rośnie mały mężczyzna. Ty trajkoczesz cały czas, a on tylko jak coś potrzebuje.

Spokojnie i bez paniki. Jak sama widzisz rozwój dzieci bywa różny. Jedne w tym czasie gaworzą a inne stają. Dziecko ma jeszcze czas. Skoro jedną rzecz robi szybciej to jest mozliwość, ze tak sie na niej skupi, ze inna bedzie robił/odkryje później. Bez strachu i doszukiwania się

Gość gość
Osoba wyżej ma rację, a twój maż autorko taki sam palant jak połowa wylajtowanych bab na kafe, co to ich dzieci też mają na wszystko czas :)

Spokojnie i bez paniki. Jak sama widzisz rozwój dzieci bywa różny. Jedne w tym czasie gaworzą a inne stają. Dziecko ma jeszcze czas. Skoro jedną rzecz robi szybciej to jest mozliwość, ze tak sie na niej skupi, ze inna bedzie robił/odkryje później. Bez strachu i doszukiwania się

Gość gość
Osoba wyżej ma rację, a twój maż autorko taki sam palant jak połowa wylajtowanych bab na kafe, co to ich dzieci też mają na wszystko czas usmiech.gif xx chodziło o 15:10

Gość gość
Nie można czekać zbyt długo ale do roku może się jeszcze dużo zmienić.

Gość gość
Ma jeszcze czas... skoro coś mówi to jest dobrze