Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak nauczyć pracowników kultury osobistej?

Polecane posty

Gość gość

Chciałabym, żeby mój dom był w starym, dobrym stylu. Mam dwie pracownice, jedna pracuje cały etat, druga przychodzi tylko na 3 godziny dziennie. Poza tym pracuje u nas ogrodnik, ale 1-2 dni w tygodniu. Niestety pracownicy nie do końca zachowują się tak, jakbym chciała. Płacę im uczciwie, wszyscy są na normalnych umowach. Niestety czasami pada w stosunku do mnie zdanie na ty. Wiem, że jestem od nich sporo młodsza, jednak to ja jestem Panią domu. Fajnie, gdyby na powitanie chociaż się ukłoniły, jednak nawet tego nie chcą robić. Wiem, mamy rynek pracownika, jednak nie zwalnia od od zwykłej kultury osobistej. Najporządniejszą osobą jest ogrodnik, który zawsze ładnie się przywita, nawet całuje mnie w dłoń.

Gość gość
zartujesz maja ci sie kłaniać, a zwykłe dzień dobry nie wystarczy,

Gość gość
pewnie to prowo, ale rozumiem autorke, szkoda, ze osoby pracujace fizyczie nia szanuja pracoddawcy dawniej sluzba szanowala pana i pania domu

Gość gość
W Szwecji mówi się na ty do wszystkich oprócz do króla. Ale zapomniałem, że PL to średniowiecze!

Gość gość
u nas nawet niektórzy etatowcy myślą że królują

Gość gość
maja się ukłonić tzn. co zrobić?

Gość gość
Klaniac sie to juz bez przesady :) ale na Pani powinni mowic :)

Gość gość
gość dziś W Szwecji mówi się na ty do wszystkich oprócz do króla. Ale zapomniałem, że PL to średniowiecze! xx Wole polskie sredniowiecze , niz tykanie przez kazdego męta na ulicy i kazdego bachora. Nie bawiłam sie w piaskownicy z kazdym napotkanym człowiekiem,nie jestem jego kumpela,nie jestesmy w zadnych relacjach ! Poza tym , nawet w jezykach, w których jest problem z forma pan,pani istnieja słowa i zwroty polwalające nie walic nie na ty do obcych osób. I kulturalni ludzie z nich korzystaja :) P>S. Nie mieszkam w PL.