Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość wierzący

Jestem wierzący. Odpowiem na najtrudniejsze pytania

Polecane posty

Gość gość wierzący

Słucham.

Gość gość
Siostra Boromea zawsze mi mowila, ze wiara to kupa szczonow z ciemnej uliczki. Czy to prawda ?

Gość gość
W co wierzysz w księdza czy w nauki Jezusa? Ochrzcisz swoje maleńkie dziecko?

Gość gość
Skąd się wziął szatan.

Gość gość
Pisz szybciej nie mam czasu :o

Gość gość
Jego wiara przeżywa ciężką próbę teraz.

Gość gość wierzący
@ gość dziś Siostra Boromea zawsze mi mowila, ze wiara to kupa szczonow z ciemnej uliczki. Czy to prawda ? X Napisałem, że odpowiem na najtrudniejsze pytania, a nie ironiczne pytania

Gość gość wierzący
@/gość dziś W co wierzysz w księdza czy w nauki Jezusa? Ochrzcisz swoje maleńkie dziecko? X To zalezy co rozumiesz pod słowem "wierzę". Jeżeli wierzyć w Boga oznacza wierzyć, że Bóg istnieje, to analogicznie wierzyć w księdza będzie oznaczało wiarę, że dany ksiądz istnieje. Tak, jeśli przyjmiemy taką definicję, to nie tylko wierzę, że ksiądz istnieje ale mam na to dowód w postaci fotografii. Sprecyzuj o co Ci dokładnie chodzi to wtedy pogadamy, ok?

Gość gość wierzący
@ gość dziś Skąd się wziął szatan. X Szatan to nazwa upadłego anioła. Głupio było buntownika nazywac dalej aniołem więc aby go odróżnić od reszty normalnych aniołów wymyślono określenia typu: szatan, diabeł, kusiciel, demon, etc. Stąd się wziął termin szatan.

Gość gość wierzący
@/gość dziś Jego wiara przeżywa ciężką próbę teraz X Wiara nie moze przezywać próby ponieważ wiara jest zjawiskiem, a nie jest organizmem. Tylko organizmy żywe mogą cokolwiek przezywać. Martwe krzesło nie może przeżywać radosci, smutku czy próby cierpliwości. Tak samo wiara nie może przezywać próby ponieważ wiara sama w sobie nie jest orhanizmem żywym, a więc nie ma zdolności do przeżywania czegokolwiek.

Gość gość
Pytam czy postąpisz wg nauk Jezusa czy zrobisz to co chce ksiądz i ochrzcisz niemowlę.

Gość gość wierzący
gość dziś Pytam czy postąpisz wg nauk Jezusa czy zrobisz to co chce ksiądz i ochrzcisz niemowlę X Jezus poddał się ochrzszczeniu, pierwsi apostołowie też chrzcili, późniejsi ich następcy takżr chrzcili i chrzczą ich współcześni "spadkobiercy" zwani księżmi. Tak, zrobię wg tego co nauczał Jezus i ochrzczę dziecko tak jak aam Jezus był ochrzczony z tą różnicą, że Jezusa chrzcił Jan Chrzciciel, a moje dziecko zostanie ochrzczone przez któregoś ze współczesnych następców Jana.

Gość gośćks
Co Bóg złączył po wsze czasy jest złączone?

Gość gość wierzący
@ gośćks dziś Co Bóg złączył po wsze czasy jest złączone? X To zależy co masz na myśli. Proszę o bardziej precyzyjne pytania, a nie hasła. Jezus jak wiadomo był cieślą. Pracujac jako cieśla zapewne niejednokrotknie złączył jakieś dwa kawałki drewna. Czy teraz są one po wsze czasy złączone? No przecież Jezus był Bogiem. Oczywiście, ze te dwa kawałki już nie są złączone bo pewnie dawno spróchniały. Jeszcze raz upraszam o precyzowanie pytań, a najlepiej pytać o jakiś konkret.

Gość gość
jesteś zwykłym katolem a nie wierzącym, dziecko chrzczą tylko sekciarze z kościoła pedofilów w czerwonych sukienkach z watykanu

Gość gość wierzący
@ gość dziś jesteś zwykłym katolem a nie wierzącym, dziecko chrzczą tylko sekciarze z kościoła pedofilów w czerwonych sukienkach z watykanu X Jeszcze raz przypominam, że sam Jezus poddał się ochrzczeniu. I celowo zrobił to w dojrzałym wieku, aby nikt nie zarzucał Mu, ze ochrzczono Go jako niemowlaka i nie miał nic do gadania. Jako dorosły miał już swoje zdanie i mimo to ochrzcił się. Nie rozumiem zatem jak można negować sens chrztu. No chyba, że się jest muzułmaninem.

Gość gość
Miałem na myśli zawarcie np sakramentu małżeństwa. Czyli dwoje ludzi "złączonych" jest na zawsze a zatem i później w niebie?

Gość gość
wiec słowa "co Bóg złączył po wsze czasy jest złączone" nie dotyczy małżeństw, one tylko do śmierci? wiec jeśli małżeństwo umiera to tam później w niebie nie są dla siebie nikim bliskim? a wiec podobnie i później np dzieci, nie spotkają matki czy ojca?

Gość gość
Koleś chrzci, bo ksiac tak mówi, spowiada się bo ksiądz chcę wiedzieć co robi, modli się do figurki bo mu ją kościół sprzedał i kazał czcić. G****o go obchodzą nauki jezusa, on robi wszystko by proboszcz go pochwalił. I tacy ludzie nazywają się wierzącymi, ciekawe czy przeczytał Stary i nowy testament.

Gość gość
gość wierzący dziś Jak powstał swiat ? tak jak w bibli 7 dni , najpierw ludzie , potem zwierzeta itp czy tak jak mowi nauka ? ze to nie ludzie a dinozaury , zwierzeta byly pierwsze ?

Gość Agata slask
witam. jestem z partnerem 2 lata, wiadomo, mieszkamy razem. nie moge przystepowac do komunii bo wedlug kosciola popleniam grzech smiertelny sypiajac z partnerem.narazie szukam pracy, nie mamy finasow narazie na zorganizowanie slubu wiec czekamy az troche zaoszczedzimy. Rozumiem-jedynym wyjsciem jest slub. Ale on jest protestantem.jak to bedzie wygladalo-czy on tez bedzie mi przysiegal wiernosc, milosc do konca zycia? czy jesli nie-czy ma on prawo zdradzac mnie i opuscic np w chorobie (bo przeciez nie przysiegal, jedynie ja). Druga sprawa ktora mnie nurtuje- jesli dziecko urodzi sie w zwiazku bez slubu, czy takie dziecko moze byc ochrzczone? Pozdrawiam. Agata slask

Gość GośćKatoliczka
Agata, jest coś takiego jak ślub jednostronny w kościele katolickim. Wtedy Ty składasz normalną przysięgę, a Twój partner chyba to samo, ale bez "tak mi dopomóż Panie Boże...". I ta przysięga wiąże Ciebie, a jego nie (chociaż gdyby przeszedł na katolicyzm to nie wiem, chyba trzeba by powtórzyć). Dla niego powinniście zrobić coś takiego samego w kościele protestanckim, o ile istnieje. Dziecko powinno być ochrzczone, ale niestety różni księża różnie się zachowują. Papież Franciszek chyba nakazał, aby chrzcić dzieci w związkach niesakramentalnych. Co do ślubu, to sytuacja jest ... sama wiesz jaka :) Prawda jest taka, że do ślubu finanse nie są wymagane, z pewnością znajdzie się ksiądz, który Wam go za darmo udzieli. Wy po prostu oszczędzacie na oprawę (wesele, suknię, itd) i nie żebym to potępiała, ale taka jest zapewne prawda. Sypiając z partnerem wg KK popełniasz grzech ciężki, więc nie możesz chodzić do komunii, to prawda. Ale gdyby Ci bardzo zależało, mogłabyś z nim mieszkać, a nie sypiać, więc to znów zależy od nastawienia. W Twoim przypadku musisz zdecydować na czym Ci bardziej zależy, jak chcesz bardziej efektowny ślub to przed nim do spowiedzi (i wtedy musicie się jakoś zorganizować z tym "sypianiem"), a potem już z górki.

Gość gość
Agata slask dziś skoro zaoszczędzisz na ślub to i na księdza też zaoszczędzisz

Gość gość
Jak powstał swiat ? tak jak w bibli 7 dni , najpierw ludzie , potem zwierzeta itp czy tak jak mowi nauka ? ze to nie ludzie a dinozaury , zwierzeta byly pierwsze ?

Gość gość
Zaraz kościół przeinaczy po swojemu że to przenośnia bo Bóg stworzył plankton i napełnił wiarą by mógł ewolułować. Samo to że stworzył parkę Adama i Ewę, byli biali,czarni,czerwoni czy żółci? :)

Gość gość
czy ty 'gość wierzący ' pisząc , że odpowiesz na każde pytanie trochę nie przeholowałeś z obietnicą? Słowo szatan wzięło się od szaty i sytuacji gdy człowiek jest przebrany za kogoś ważnego ale wykonuję sprawy przeciwne niż przeznaczone do wykonywania tej ważnej osobie . Np.: sędzia którego toga , policjant którego mundur , lekarz którego biały kitel , mają tylko świadczyć o ich szlachetności bo już ich uczynki i omijanie prawa , branie w łapę i kłamstwa jakoś nie potwierdzają .

Gość gość
Zwierzęta były pierwsze , Adam i Ewa byli czerwonej rasy . Dinozaury były później stworzone , istniały do potopu .

Gość gość
Zaproponuj odpowiedzi na najtrudniejsze pytania, jak bedziesz wiedzacy. Wierzacy wierzy, ze cos jest i jak jest, ale niestety nie wie. Wiara i wiedza to zasadnicza roznica.