Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy otrzymam 500 plus

Polecane posty

Gość gość

W zeszlym.roku.mam.dochod utracony od lipca zaczelam prace ktora mi.co miesiac przedluzano az do marca b.r. Od kwietnia tego roku.do.konca wrzesnia pezekraczam dochod 800 na osobe/ co beda brali pod uwage???zna sie ktos na,tym?chodzi.oczywiscie o 500 na jedno dziecko, jestem.samotna matka..pozdrawiam

Gość gość
Zapytaj w opiece.

Gość gość
Przekraczasz dochód w tej chwili, więc nie powinnaś w ogóle składać wniosku o 500 plus, wniosek trzeba było składać wtedy gdy miałaś dochód utracony.

Gość gość
No ale umowe mam doi konca wrzesnia ...

Gość gość
Poczekaj. Złożysz wniosek po utracie dochodu. Teraz ci się nie należy.

Gość gość
Czyli jak bede miala od pazdziernika umowe podpisana na miesiac to bede mogla skladac wniosek?

Gość gość
To będzie znaczyło, że w październiku NADAL będziesz przekraczać dochód. Wniosek składasz jak masz dochód utracony lub mniejszy niż 800 zł/ osoba - jeśli masz większy to nie składasz, jak ci będa cykac umowy co miesiąc i powyżej 800zł/ os to po prostu ta kasa się nie należy na 1 dziecko.

Gość gość
Z tym.ze ja nie mam rozne zarobki w kazdym niesiacu w pazdzierniku moge miec ponizej 800zl jak tak sobie ulize grafik..

Gość gość
*ja mam rozne zarobki mialo byc

Gość gość
Dodam jeszcze ze od pazdziernika umowa bedzie z inna firmą

Gość gość
Mozesz zlozyc, ale! Jest ryzyko ze bedziesz musiala zwrocic, to nie liczy sie za kazdy miesiac , tylko srednia z roku

Gość gość
ja pierd/ole to składaj ten wniosek, daj dochody te utracone i pobieraj, ale potem nie rycz, jak akurat u Ciebie sprawdzą i ci każą zwracać.

Gość gość
A srednia mam liczyc tez z tymi miesiacami od stycznia do marca gdzie mam umowe nowa co miesiac, od kwietnia na pol roku w innej firmie

Gość gość
Srednia z przepracowanych miesiecy, jezeli nie pracowalas to w tych miesiacach przepadlo, jezeli od razu nie zlozylas wniosku

Gość gość
Przeciez piszę ze pracowałam, caly czas pracuję

Gość gość
Idz doi opieki składaj wniosek .Przecież nic nie ryzykujesz. Może akurat dostaniesz .

Gość gość
No teraz nie wiem, ktos wyzej powiedzial ze moge zwracac kase za ostatni rok z 500plus

Gość gość
Jesli teraz złożysz wniosek to tak będą sie cofać i sprawdza 2 wcześniejsze lata .

Gość gość
Jezeli byly miesiace ze przekroczylas 800 zl ma osobe, to jest ryzyko ze srednia przekroczy 800 zl. Wez se kurcze otworz historie konta, pododawaj do siebie wyplaty z ostatniego roku, podziel przez liczbe przepracowanych miesiecy , a nastepnie przez liczbe osob w gospodarstwiw. Skoro sama wychowujesz dzieciaka to przez 2. I bedziesz miala wynik

Gość gość
Jezeli od kwietnia tego roku przekraczasz 800 zl, to juz masz 3 tys do oddania! Co prawda tego Ci jeszcze nie sprawdza, ale jak zlozysz wniosek i dostaniesz decyzje pozytywna , za rok bedziez juz miala 9 tys do oddania

Gość gość
Taaa zeby to.bylo takir proste to nie pisalabym tutaj, przeciez za zeszly rok.mam docgod utalracony , pisalam przeciez i jeszcze tegoroczna sytuacja

Gość gość
Dochód utracony nie liczy się cały rok. Liczy się do miesiąca, w którym przekraczasz 800 zl na osobę. Wystarczy 1 miesiąc jak pracujesz, że przekroczyłas 800zl na osobę i już powinnaś zgłosić ten miesiąc, że przekraczasz.

Gość gość
Nie słuchaj ich, bo piszą ci bzdury. Liczy się pierwszy pełny przepracowany miesiąc z aktualnej pracy a reszta jest nieważna, jeśli nie przekroczyłaś w tamtym miesiącu to dostaniesz.

Gość gość
Liczy sie srednia za caly rok liczona i dzielona przez,12

Gość gość
19.21 To ciekawe., bo moja znajoma złapała się na prze na umowę na czas określony na 3 miesiące. Tyle pracowała, bo umowy jej nie przedłużyli, a 500 plus straciła. Musiała za te 3 miesiące zwracać pieniądze

Gość gość
19.21 Haha, gdzie takie bzdury wyczytałaś? Liczy się pierwszy pełny przepracowany miesiąc, więc jak w lipcu podjela autorka pracę to musi przynieść zaświadczenie o dochodzie za sierpień.

Gość gość
Czyli jak styczen luty marzec byly umowy w tym roku jedmomiesieczne a na pol roku.podpisana 1 kwietnia (do wrzesnia) to co.mam dostarczyc...

Gość gość
Gdy składasz wniosek to owszem liczy się średnia, ale osoba otrzymująca świadczenie wychowawcze jest zobowiązana do niezwłocznego powiadomienia organu wypłacającego pieniądze o wszystkich zmianach mających wpływ na prawo do wspomnianego świadczenia. I stąd się biorą te osoby, które czasami zwracają świadczenia, bo dają stare zaświadczenie i "zapominają", że np. zmieniły pracę albo dostały podwyżkę, która powoduje przekroczenie dochodu i wtedy na 1 dziecko świadczenie sie po prostu nie należy.

Gość gość
19.49 Wszystko.umowy te jednomiesieczne też. Każdy dochód,