Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania2018

Prawo pracy.

Polecane posty

Gość Ania2018

Witam, może ktoś zna się na prawie pracy i mi podpowie. Pracuje na 1/2 etatu w sklepu na umowę o prace. Jak wiadom czasami wypada praca rownież w soboty i niedziele. Na 1/2 etatu wychodzi po 20 godzin pracy w tygodniu, czyli po 4 godziny dziennie 5 razy w tygodniu. W ostatni weekend pracowałam w sobotę 8 godzin i w niedziele rownież 8 godzin. Czyli tak naprawdę 2x4 godz. mojej pracy wynikającej z umowy i 2x4 godz. nadgodzin. Czy ktoś się orientuje jak powinny być mi oddane nadgodziny za sobotę i niedziele? Razy 2? Nikt w pracy nie jest skory do odpowiedzi na to pytanie. Pewnie dlatego ze nie maja ludzi i nie chcą oddawać nadgodzin.

Gość gość
Powinni Ci "oddać" dwa dni jesli nie to wypłacić za nadgodziny.Nie wiem jaki masz system rozliczeniowy nadgodzin miesieczny czy kwartalny,bo od to okresla do kiedy muszą Ci oddac bądz wypłacić nadgodziny.Ważne jest czy na umowie masz 5 dniowy czy 7 dniowy system pracy bo to jest ważne przy procencie stawki godzinowej

Gość Kocia219

Hej. Pomóżcie. Mąż dostał wypowiedzenie z pracy - umowa na czas określony, oczywiście podana przyczyna- pracodawca stracił do niego zaufanie. Przez 2 lata pracy nigdy nie był karany żadna kara porządkowa, nie miał też żadnej rozmowy dyscyplinującego. Czy tak można? Drugie pytanie jest takie. Mężowi kończyła się jedna umowa dnia 31.12.2018 roku i druga zawarta została też 31.12.2018. Czy ta druga umowa nie powinna być zawarta z datą 01.01.2019

Gość qwert

czyli pracuje tylko tyle do poki go nie zwolni 

Gość qwert

pracodawca stracił do niego zaufanie bo pewnie zauwazyl ze kradnie albo cos zrobil 

Gość qwert

tak można

Gość qwert

Mężowi kończyła się jedna umowa dnia 31.12.2018 roku to juz jej nie ma 

Gość qwert

druga zawarta została też 31.12.2018. Czy ta druga umowa nie powinna być zawarta z datą 01.01.2019. Nie To jest Nowa Umowa

Gość qwer

Ile Ty masz lat ze nie rozumiesz ? chodzilas do szkoly ?

Gość Kocia219

Hmm zadałam pytanie, jedna osoba odpowiada i mnie obraża. Szok. Nie, nie kradł. Nawet kierownik męża powiedział dyrektorowi przy świadku że nie rozumie tego wypowiedzenia. Raczej chodzi o to że nie podp....Co do zapytania drugiego to chodziło o to że jednego dnia kończy się umowa i z tą samą data zawierana jest druga umowa. Myślałam że jedna kończy się np 31 a druga zawarta jest od 01. Mąż zawarł druga umowę jeśli chodzi o ścisłość, poprostu po 3 mcach została wypowiedziana art 36. Chciałam dopytać bo u męża w pracy nie funkcjonuje kodeks pracy. Nawet na wypowiedzeniu ma napisane 7 dni na odwołanie zamiast 21. Szukałam pomocy a nie hejtu. Pzdr

Gość Kocia219

Hmm zadałam pytanie, jedna osoba odpowiada i mnie obraża. Szok. Nie, nie kradł. Nawet kierownik męża powiedział dyrektorowi przy świadku że nie rozumie tego wypowiedzenia. Raczej chodzi o to że nie podp....Co do zapytania drugiego to chodziło o to że jednego dnia kończy się umowa i z tą samą data zawierana jest druga umowa. Myślałam że jedna kończy się np 31 a druga zawarta jest od 01. Mąż zawarł druga umowę jeśli chodzi o ścisłość, poprostu po 3 mcach została wypowiedziana art 36. Chciałam dopytać bo u męża w pracy nie funkcjonuje kodeks pracy. Nawet na wypowiedzeniu ma napisane 7 dni na odwołanie zamiast 21. Szukałam pomocy a nie hejtu. Pzdr

Gość Asiaa

Ja za bardzo się nie znam na prawie pracy ale jeśli masz jakieś wątpliwości czy coś przypadkiem odbyło się wbrew prawu to zawsze można skontaktować się z jakimś adwokatem- on na pewno wszystko wytłumaczy i podpowie ewentualnie co robić. Ze swojej strony mogę polecić Pana Tomaszczyk, który specjalizuje się właśnie w tej dziedzinie prawa. 

Gość gość

tez bym się do Tomaszczyka udała, albo chociaż napisala n a adres kancelarii, natomiast umowa mogła być podpisana 31.12.2018 zależy jaka była adnotacja "data rozpoczęcia pracy" i tu 2.01.2019. Natomiast wypowiedzenie miał prawo wręczyć

Gość gość

od prawa pracy najbardziej znany jest wlasnie Tomaszczyk, jesli czujesz się pokrzywdzona, warto napisac, czy zadzwonić, namiary znajdziesz w google, sam Ci powie czy jest o co walczyć

Gość gość

też bym sie nie zastanawiał, skoro Ci tyle os.ób mówi gdzie i po co sie udać, warto spróbować

Gość gość

Mnie tez reprezentował Tomaszczyk, tylko ja wystapiłam przeciwko takiemu gigantowi jak ZUS, ale wygraliśmy, także odwagi!:-)

Gość gość

niestety w tym kraju bardzo często pracownikow sie wykorzystuje, a wynika to z tego, ze przecietny czlowiek nie zna się na prawie pracy

Gość Plan urlopowy

Witam,pracuje w duzej firmie w ktorej obecnie jest ustalany plan urlopowy na rok 2020.
Z racji rego ze juz w sierpniu mialam zarezerwowany wyjazd na przyszly rok jako pierwsza wpisalam sie na liste osob ktore planuja urlop(tak mamy liste gdzie obowiazuje kolejnosc osob ktore sie wpisuje)
Niestety w tym roku razem z lista pojawila sie tabelka gdzie byly wytypowane terminy w ktorych taki urlop moze byc udzielony.
W owej tabelce niestety nie bylo terminu w ktorym ja zamierzalam udac sie na urlop.
Zatem domówiono mi w tym terminie urlopu ale...o dziwo w tym samym terminie dano urlop koleżance pani kierownik ktora wpisywala sie na liste 6 w kolejnosci.
Wiem ze bez konwersacji sie nie obejdzie ale chciałabym wiedziec jakich moge uzyc argumentow ze ktos zdecydowanie przekroczyl swoje kompetencje.
Pozdrawiam

Gość marek

w internecie sa dobre strony tłumaczące takie zawiłosci alb lepiej jeszcze iśc do radcy prawnego z takimi pytaniami.