Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie mogę znaleźć tematu o guzie tarczycy.

Polecane posty

Gość gość

Był kiedyś, nie mogę się do niego dokopać, a mam ten sam problem. Czy są tu kobiety z guzami tarczycy? Czy badałyście kalcytoninę, czy jesteście po operacji? Pozdrawiam :)

Gość gość
Z labolatorium, gdzie było wykonywanie badanie histopatologiczne przyszła odpowiedź, ze mam niezwłocznie zbadać kacytoninę i żeby powtórzyć biopsję. Czytałam, że takie badanie wykonuje się przy podejrzeniu raka rdzeniastego tarczycy. Czytałam jednak też, że podwyższona kalcytonina może być spowodowana także ciążą, nie rakiem, a ja jestem w ciązy, więc wynik może być fałszywie dodatni. Mam mieć powtórną biopsję.Czy są to kobiety z usuniętą tarczycą, lub po operacji usunięcia guza?

Gość gość
Hej, tez szukalam tego watku. To Ty jesteś autorka w 7m ciazy? Sama mialam biopsje w zeszlym tyg i czekam na wynik.

Gość gość
Tak, zakładałam tamten temat. Teraz to już 8 mc. Miałam biopsję, ale okazało się, że musi być powtórzona i w tym tygodniu mam kolejną. Dostałam też zalecenie by zbadać kalcytoninę. Trzymam kciuki za Twoją biopsję.

Gość gość
Ta kalcytonina faktycznie moze byc nie taka jak trzeba przez ciaze. Ja ci wtedy odpisywalam ze biopsja nie boli, pierwsza faktycznie nie bolala, teraz mialam druga ( po kilku latach) i troche bolalo, nie wiem czy to kwestia lekarza czy umiejscowienia zmiany. Mialam kilka dni temu, wynik za ok 2 tygodnie dopiero. Tez trzymam kciuki za Ciebie.

Gość gość
Mnie ta pierwsza nie bolała, była tylko nieprzyjemna. Jutro druga. Mam nadzieję, że będzie ok i u Ciebie i u mnie. Z tego co czytałam i słyszałam, to podobno nowotwory tarczycy są najłagodniejsze ze wszystkich i łatwo się leczą, chociaż myśl o ewentualnej operacji mnie trochę stresuje, bo będzie niemowlę, które musiałabym zostawić. Może ten ból przy biopsji faktycznie zależy od umiejętności lekarza?

Gość gość
Onkolog mi powiedział, że niska kalcytolina wyklucza najgorsze: raka rdzeniowatego. U mnie kalcytolina wyszła 2, przy normie 0-5.

Gość gość
Dziewczyny, jak to jest z operacją guza rakowego? Mnie onkolog mówi, że zawsze wycina się całą tarcyzcę, a endokrynolog, że całą tarczycę to tylko w najgorszym wypadku i na pewno nie z powodu jednego guzka?

Gość gość
Ja z tarczycą mam sporo problemów, ale ogólnie stosuje się do zaleceń lekarza no i dbam teraz o dietę, sporo o niej się dowiedziałam tu https://hashimotoplan.com/ - lekarze dają leki ale nie tłumacza jaki styl życia prowadzić a to pomaga przecież