Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewa_l

Pasy bezpieczeństwa w czasie jazdy samochodem?

Polecane posty

Gość ewa_l

Czy w czasie ciąży zapinałyście pasy bezpieczeństwa w trakcie jazdy samochodem?

Gość gość
Tak długo jak było mi wygodnie to pas zapinalam. Ale z czasem zaczął mi przeszkadzać wiec jeździłam bez

Gość agusik8
Przepisy kodeksu drogowego mówią, że kobieta w widocznej ciąży nie ma obowiązku zapinania pasów bezpieczeństwa, ale sama musisz wybrać co jest ważniejsze, wygoda czy bezpieczeństwo?

Gość gość
Ja zapinałam. Gdzieś czytałam (ale nie pamiętam źródła), że ucisk pasów na dziecko jest niebezpieczny dopiero przy takim zderzeniu, przy którym bez pasów wylatuje się przez szybę.

Gość gość
Dla uzupełnienia wpisu agusik8 wczoraj " Według Kodeksu Drogowego kobieta w widocznej ciąży nie ma obowiązku zapinania pasów bezpieczeństwa, jednak jest to tak naprawdę wybór pomiędzy komfortem a bezpieczeństwem. Osoba nie przypięta pasami bezpieczeństwa nie jest w żaden sposób chroniona w razie wypadku, w przypadku Pań w ciąży - źle zapięte pasy bezpieczeństwa są równie niebezpieczne. Aby pasy odpowiednio chroniły zarówno mamę jak i maluszka należy: ➡ część ramieniową pasa poprowadzić między piersiami i z boku brzucha, ➡ część biodrową pasa poprowadzić pod brzuchem, na kościach miednicy. Jeśli pas bezpieczeństwa pod brzuchem sprawia kłopoty zsuwając się, przyszła mama może skorzystać ze specjalnych adapterów, które przytrzymają tę część pasa w odpowiedniej pozycji. " https://szkolarodzeniaprenalen.pl

Gość gość
Prawie od początku obu ciąż jeździłam z adaptetem do pasów. Zawsze. Jako kierowca i pasażer. A jeździłam do końca. Zdążyło mi się kilka gwałtownych hamowan i napięcia pasów i nawet nie chce myśleć, co mogłoby się wydarzyć.

Gość gość
Ja również zapinałam pasy przez całą ciążę i również miałam adapter do pasów, bardzo przydatne rozwiązanie. Pasy nie jednokrotnie przytrzymały mnie na siedzeniu, a bez nich zapewne miejsce hamowania byłoby na kokpicie. Dla własnego i dziecka bezpieczeństwa korzystajmy z takiego rozwiązania :)

Gość gośćABC
Mam adapter do pasów ale kompletnie mu nie ufam. Zapinam pas ale część brzuszna daje za plecami a tylko mam zapięty pas piersiowy. Najwygodniej zapiąc pas zanim wyjedziemy, potem samemu usiąść i przełożyć górny pas. Ja wybrałam takie rozwiązanie.

Gość oj_anna
Widzę, że będę chyba pierwszą kobietą w ciąży która nie korzysta z pasów. Gdy brzuszek stał się trochę duży, pasy zaczęły uwierać mnie wszędzie. Nie pomagało przesuwanie czy też przekładanie , czułam że wrzynają się w moje ciało. Staram się jeździć ostrożnie i nie szarżować.

Gość gość
Zapinalam do końca ciazy. Nawet przy niewielkiej prędkości w razie uderzenia można głowa wybić szybę,zwłaszcza jako pasażer.

Gość gość
Każdy uczestnik drogi powinien używać głowy do myślenia i powinien wiedzieć jakie są następstwa lekceważenia/łamania przepisów. Jeśli ktoś wprowadził takowe to chyba po to aby chronić człowieka. Ja zapinam bo jestem świadoma zagrożeń.

Gość gość
Każdy ma wolną wolę i sam decyduje o sobie. Ja zapinam, ale wiele koleżanek "zapomina" o tym.

Gość gość
Każdy ma wolną wolę i sam decyduje o sobie. Ja zapinam, ale wiele koleżanek "zapomina" o tym.

Gość gość
Tak. Ale jak jechalam jakimis bocznymi drogami, powoli to pod koniec sobie darowalam Na autostradach, drogach szybkiego ruchu, tak. Prowadzilam prawie do ostatniego dnia ciązy, 4 dni poporodzie juz smigalam z powrotem. Mieszkam na zadupiu.

Gość gość
Jestem w 8 mc i ciągle zapinam pasy. Wolę dmuchać na zimne :)