Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam pytanie o taką sytuację. Zabezpieczam się tabletkami antykoncepcyjnymi już od 2 lat, miesiąc temu tzn w lipcu przyjmowałam tabletki, nie zrobiłam przerwy na okres z powodu wesela i zaczęłam przyjmować od razu następne opakowanie. 7 tabletki nie przyjęłam, zapomniałam, w dniu przyjęcia 8 tabletki także, nie zorientowałam się, że coś jest nie tak i przyjęłam ją dopiero w dniu 9 tabletki. Martwię się ponieważ w dni 7 i 9 tabletki uprawiałam seks. Czy istnieje duże prawdopodobieństwo zajścia w ciążę? Czy powinnam przyjąć tabletkę "po"? Nie robiłam przerwy na okres więc dawka hormonów nie zmniejszyła się w ostatnich 5 tygodniach. Co myślicie?

Gość helio33
Zawsze przy pominięciu tabletki istnieje ryzyko osłabienia działania antykoncepcji i zajścia w ciążę. Dlatego tak ważne jest żeby w tym czasie się dodatkowo zabezpieczać. Czasu oczywiście nie cofniesz, pisałaś kilka dni temu więc możliwe że tabletkę po już wzięłaś. Sama nie wiem jak bym się zachowała, ja biorę belarę też ponad dwa lata i powiem Ci że tylko raz zapomniałam tabletki ale na szczęście nie współżyłam w tym czasie bo mąż był w delegacji... ale na pewno też bym się stresowała. Dlatego teraz ustawiam codziennie przypomnienie w telefonie i nie ma szans zapomnieć, polecam sposób.