Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile kieszonkowego dajecie swoim 8 lat kom? Temat na serio

Polecane posty

Gość gość

To nie kolejna odpowiedź na temat matki nastolatki. Po prostu po przeczytaniu go zaczęłam się zastanawiać. Ja swojemu 8 letniemu synkowi nie daje w ogóle kieszonkowego. Na urodziny, imieniny, dzień dziecka, święta dostaje jakieś pieniądze (obecnie ma w skarbonce 350zl). Do szkoły bierze śniadanie i wodę w bidonie. Jak jechaliśmy nad morze to dostał 50zl na swoje wydatki Z pieniędzy z urodzin itp na ogół kupujemy coś fajnego co mu sie przyda/podoba np trampoline do ogrodu. Reszta idzie do skarbonki. Jak chce sobie coś dodatkowego kupić to raz idzie ze skarbonki a raz my mu kupujemy-staramy się żeby nie przekraczał 1 rzeczy tygodniowo bo już nie ma miejsca w pokoju... A jak jest u Was? Czy dajecie dzieciom w tym wieku typowe regularne kieszonkowe?

Gość gość
Mój dostaje 10zl tygodniowo-2 zl dziennie żeby coś w sklepiku kupic

Gość gość
Moja ma 12 lat i tez jeszcze jako tako kieszonkowego nie dostaje, cos chce to przychodzi i mowi, jakies tam drobne w skarbonce zawsze ma, wiec jak sie umowia z kolezankami na lody, to nawet wiedziecvnie musze. Dpstaje do szkoly jakas bule i wode . Jak zacznie chcoic moec kieszonkowe to zaczne dawac, poki co nie pyta .

Gość gość
Mój zaczął bardzo wcześnie dostawać kieszonkowe. Był w zerówce i chcieliśmy by oswoił się z pieniędzmi bo w szkole sklepiki itd. Sklepiki w naszej szkole zlikwidowano, kieszonkowe zostały. Wtedy dostawał 5zl tygodniowo. Zbierał na klocki LEGO, trochę nam się żal zrobiło bo klocki drogie a kieszonkowe małe. Podnieśliśmy mu do 10zl tygodniowo. Obecnie dostaje 50zl na miesiąc. Nie żałujemy, nasz syn jest oszczędny i potrafi sobie uzbierać na własne drogie przyjemności.

Gość gość
Zapomniałam dodać że mój ma obecnie 9 lat

Gość gość
Zaraz wstaną te wczorajsze szczekaczki i będą Ci wmawiały,że za mało dziecku dajesz kieszonkowego i jesteś złą matką

Gość gość
70 - 100 zł. na tydzień.

Gość gość
Mój 10 latek dostaje 70 zł tygodniowo. Ale uważam, że każdy robi jak uważa, daje tyle ile chce lub może i nikomu się do portfela zaglądać nie powinno.

Gość gość
ja swojemu daje codziennie 1-2 zl na soczek z automatu bo w szkole maja goraco. Obiady je w szkole.

Gość gość
Mój niespełna 8 latek nie dostaje kieszonkowego. Nie ma takiej potrzeby. Do szkoły nie bierze nawet 1 złotówki. Jesteśmy dobrze sytuowani. Syn jest bardzo pracowity. Sprząta, plewi ,kosi trawę nie tylko w domu, ale również u babci i jej sąsiadów i za to dostaje 5, 10 zł.

Gość lilkaaaa
Wcale Do szkoły córka ma kanapkę i sok . W stołówce ma wkupione obiady . Jeśli dostanie jakiś pieniądz od dziadków np na urodziny to wrzuca do skarbonki ....zbiera na rower.

Gość gość
Mieszkam w Niemczech. Tutaj sa tabele z polecana wysokoscia kieszonkowego. I tak dziecko 8letnie powinno dostawac tygodniowo 2 - 2,5

Gość gość
Euro