Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rodzinny uroczysty obiad na 7 osób coś szybkiego, łatwego, innego

Polecane posty

Gość gość

? 1pierwse i drugie danie bo nie mam pomysłu.

Gość gość
Zależy co lubią goście. Napiszemy zrób sushi a twoja rodzina tego nie tknie. Napisz coś o nich, wiek i upodobania kulinarne?

Gość gość
Babcia 80 lat rodzice ok 60 lat młodzi ok 30 Upodobania..raczej w tradycję.

Gość gość
No to raczej choć jedno danie zrób tradycyjne czyli np rosół-bo starsi raczej nie wyobrażają sobie bez tego obiadu, a na drugie np polędwiczki w sosie kurkowym lub rozklepane ala schabowe w panierce z bułki tartej, kaszy mannej, płatków kukurydzianych i papryki lub roladki z fetą i szpinakiem, do tego surówka z czerwonej kapusty oraz mix salat z sosem winegret i mieszanka kasz. Będzie trochę tradycji, trochę nowosci ale z umiarem.

Gość gość
Dziewczyna chciała coś szybkiego i łatwego. Polędwiczki trzeba umieć zrobić.

Gość gość
jak ludzie starsi to i samku nie maja :x Ja bym nie robila nic innego, tylko tradycyjne rolady. Chyba nie ma osoby ktora nie lubi, roboty przy tym sporo, ale to znak ze sie przyłozyłaś, ze ci zalezy. Zpiepszyc to trudno, a chyba nawet sie nie da:x

Gość gość
Rosół. A z rosolu potrawke. Odlej w garnek ugotowany już rosół,zaciągnij mąką i dodaj sporo zakwaszanej smietany,dopraw sola,pieprzem,dodaj natke pietruszki lub koperek. W ten sposób wykorzystasz mieso z rosolu i reszte rosołu. Mozesz mięso zalac tym sosem w duzej misce ,albo mieso na półmisek a sos w sosjerce

Gość gość
Krem ziemniaczany z kurkami i boczkiem - nawet największej "konserwie" smakuje, sprawdzone. A na drugie np. pieczone gęsie udka (można upiec z dodatkiem cydru czy białego wina), puree z dyni i sałatka z pomidorków koktajlowych.

Gość gość
Ja Ci powiem co zrobiłam na uroczysty obiad i tez tak jak U Ciebie 80 lat,60 i kilka po 30. Gołąbki bez zawijania(robi sie szybciej bo nie trzeba zawijac w kapuste ja osobiscie tego nie cierpie). Przepis wzielam z youtube Weronika Domogród. Tak samo z jej kanału wzięłam przepis na kieszonki ze schabu z zoltym serem i pieczarkami z tym ze ja nie zrobilam kieszonek a normalnie w plastry. Na pierwsze byl rosół. I kotlety z piersi kurczaka zapiekane z plastrem ananasa i plastrem sera

Gość gość
I powiem Ci ze wszyscy byli zadowoleni