Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Polska Południowa czy Polska Północna gdzie się lepiej żyje

Polecane posty

Gość gość

To pytanie jest retoryczne. Ja mogę z cała pewnością stwierdzić że Północna Polska to już europejskie standardy życia. Raz, że wszędzie masz blisko, Norwegia, Dania, Szwecja, no i oczywiście Niemcy. Dwa, że miasta są zwyczajnie bogatsze, Gdańsk, Szczecin, Sopot (najbogatsze miasto powiatowe w Polsce), Słupsk, Gdynia, wiele fajnych mniejszych miejscowości jak Gryfino gdzie ludzie mają pola, gospodarki na europejskim poziomie. Kolejna sprawa to mimo wszystko klimat, słuchajcie to jakie jest czyste powietrze na północy Polski może zrozumieć człowiek z południa. Nie mówię już tu tylko o Katowicach i okolicach czy Krakowie jako zanieczyszczonym mieście, ale częstochowa, łódź, cała Małopolska, Żywiec, Wrocław i okolice, Opole, no całe Południe Polski to jeden wielki smród. To samo architektura, poza Krakowem ja nie znam żadnego ładnego miasta na Południu Polski, wszędzie huty, kopalenie, albo upadłe po PRLowskie mieściny czy tam gminy gdzie największym pracodawcą jest urząd miasta jak np. Olkusz. Jak chcesz to zrozumieć to przyjedź z Południa na Północ i zaciągnij się powietrzem albo przyjedź z Północy na Południe to zrozumiesz gdzie tkwi różnica. Styl życia, jestem zachwycony tym co jest na Północy, ludzie są otwarci, bardziej przyjaźni, chętni na nowe znajomości, dużo ludzi jeździ często do Niemiec więc nauczyli się takiego bardziej europejskiego stylu. Południe? Praca dom Praca dom, zero pasji, zero chęci zmiany życia, stylu, Sport to ogranicza się do Koksów na siłowni. Ilość poznanych Kobiet na Południu jest 10 razy mniejsza niż na Północy gdzie żyje się troche nocą, gdzie jest kultura wyjścia na kolacje, zjedzenia śniadania na mieście. Po prostu inne życie. Na koniec powiem, że mieszkałem 23 lata od urodzenia na Południu na granicy Śląska i Małopolski, po tym jak nie mogłem znaleźć pracy po studiach przyjechałem do rodziny do Gdańska mieszkałem ta 3 lata by od roku mieszkać w Szczecinie. Nigdy nie wrócę na południe POLSKI. No i tu dotykamy kwesti najważniejszej Zarobki, Praca, na Północy jak już nie wiesz co ze sobą zrobić to idziesz w transport i zarabiasz konkretne pieniądze, a na Południu ludzie kiszą się w zakładach gdzie dostają po 2 tyś zł za 160 godzin ostrego zapierniczania. Ceny na Północy może i wyższe ale standardy życia to niebo a ziemia

Gość gość
Korea Polnocna ;-)

Gość gość
Na północy przez 3/4 roku pada deszcz

Gość gość
Jednak Południowa :)