Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olagola

Wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski

Polecane posty

Gość Olagola

Mam pytanko - jestem w pierwszej ciąży i jestem zielona w temacie. Będę chciała po porodzie wykorzystac roczny urlop macierzyński + rodzicielski. Wiem, że w takiej sytuacji mam 21 po porodzie na złożenie wniosku. Moje pytanie jest takie-czy wnioski o te urlopy i inna potrzebna dokumentację muszę złożyć osobiście czy może to zrobić np.moj mąż, ja to wszystko w domu wypełnię a on wszystko zawiezie. Wiadomo że może byc problem z zostawieniem dziecka (karmienie piersią) a brac takie maleństwo że sobą to też chyba za wcześnie - pracę mam zresztą bardzo daleko, konieczna jest długa podróż.

Gość gość
Może twój mąż, możesz wysłać pocztą. Ważny jest tylko twój podpis. Od razu po porodzie niech ktoś zadzwoni do twoich kadr i zgłosi, że już urodziłać (macierzyński będzie "z automatu").

Gość Olagola
Dzięki za odpowiedź. To dobrze bo juz się martwilam że osobiście muszę to zrobić.

Gość gość
Ja załatwlam wszystko mejlowo potem tylko doslalam oryginały poczta

Gość gość
Ja wysylalam poczta. Pisalam tylko maila do kadr ze wyslalam i zeby dali znac czy dostali i czy wszystko ok.

Gość Olagola
To wyślę pocztą, ewentualnie męża wyślę bo wiadomo jak to z naszą poczta bywa...

Gość gość
14 dni masz a nie 21

Gość gość
Czytałam w czasopismie z tego roku,, M jak mama'' i w Internecie że jest 21 dni.

Gość gość
To jak ja urodze to musze do zakładu pracy wyslac co kopię aktu urodzenia czy co?

Gość gość
najlepiej napisz już teraz maila do kadr z prośbą o pzresłanie kompletu formularzy i wyjaśnienie ile na co masz czasu.

Gość gość
A co jeśli firma to... hmm mała firma i nie rozstaliśmy się w przyjaznej atmosferze?

Gość gość
I tak muszą ci dać formularze, nie robią łaski. Jeżeli odmówią (bezprawnie) to ściągnij formularze z netu. Wyślij pocztą, poleconym za potwierdzeniem odbioru.

Gość gość
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. A możesz podesłać link do tego formularza o którym wspominasz? Mam termin porodu za 7 dni więc chciałabym mieć wstępnie juz przygotowane to. Na pewno wyślę pocztą jeśli mówisz że można.

Gość gość
Napisz mejla do kadr że poród tuż tuż i prosisz o komplet dokumentów i co kiedy masz odeslac

Gość gość
No właśnie nie bardzo... to taka firma w której szef nic nie wie i nie mamy typowych kadr. Każdy radzi sobie sam. Mogę poprosić o info jakie dokładnie dokumenty musze wysłać. Bardzo proszę.