Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ogrzewanie elektryczne kawalerki ile

Polecane posty

Gość gość

Cześć, proszę jeśli ktoś może, napiszcie mi tak w miarę konkretnie ile będzie kosztowało ogrzanie ok. 20metrowej kawalerki w kamienicy konwektorem elektrycznym. W internecie jest wiele tekstu o ogrzewaniu elektrycznym, ale wszystko sprowadza się do "to zależy" i reklam różnych piecyków. Chodzi o wynajęte mieszkanie na krótki czas, nie będę więc inwestować. Pytanie brzmi: czy jeśli będę sama mieszkać w takiej kawalerce i ogrzewać ją konwektorem tak, by w zimie mieć około 19 stopni - to mogę liczyć na rachunki za prąd mniejsze niż 200 zł czy to zupełnie nierealny pomysł? Dziękuję.

Gość gość
Jeśli będziesz tylko dogrzewac kilka razy dziennie po te 20 minut to nie powinno Ci przekroczyć rachunku, o ile teraz nie płacisz dużo. Natomiast jeśli zamierzasz grzać godzinami to niestety ale będzie niedoplata i to spora.

Gość gość
Ja jeszcze tego nie najęłam i waham się, cena najmu jest okazyjna, liczę się z tym, że koszt ogrzewania elektrycznego wyrówna "rabacik", ale chciałabym wiedzieć, czy gra jest warta świeczki po prostu.

Gość gość
Musiała byś podać więcej szczegółów. Czy blok,kamienica jest ocieplana, jakie sa okna. Czy mieszkanie jest wysokie? Co z wodą? Podgrzewana bojlerem czy z sieci. Wszystko jest ważne.

Gość gość
Jeśli blok nie.jest ocieplony to z automatu chłodniej zimą będzie w mieszkaniu niż przy docieplonym. Tak samo z oknami, nowe = szczelne. Kawalerkę łatwiej nagrzać jeśli też nie jest wysoka. Dodatkowo koszty grzania wody, czy tam kuchenki elektrycznej,czajnik. No trzeba by było wiedzieć jaki jest rachunek początkowy i jak zamierzasz grzać, bo zima może być łagodna albo sroga,a wtedy wiecej użyjesz prądu do nagrzania.

Gość gość
Dziękuję za porady, ale pytacie o rzeczy, które trudno mi przewidzieć: jest to kamienica, okna raczej szczelne (po wstępnych oględzinach, jeszcze tam nie mieszkałam), sufit jak w bloku, woda z bojlera. Wyobrażam to sobie tak: - kupuję elektryczny konwektor lub olejak do 200 zł - włączam go gdy przebywam w domu: tj. między ok. 18.00 a 10.00 rano a resztę dnia jest wyłączony. Chcę żeby w czasie gdy przebywam w mieszkaniu temperatura była ok. 19 stopni, w nocy może być 1 czy dwa mniej. - woda z bojlera powiedzmy że kąpię się raz dziennie Oczywiście nie oczekuję, że mi obliczycie rachunek z góry, ale może ktoś powie czy to będzie bliżej 200 czy bliżej np. 500 zł miesięcznie a nawet więcej?

Gość gość
Rozliczenie prądu przyjdzie po skończonej książeczce. W zależności jak kto.sobie dogadał z usługodawcą. U mnie np przychodzi rachunek co 2 miesiące więc na bieżąco mam rozliczane. U mamy książeczka przychodzi co pół roku więc ona co pół roku ma rozlicZenie. Na całość bym liczyła jakieś 1000zł, plus normalny rachunek. Czyli dajmy na to po 300zl miesiecznie całość.

Gość gość
Dzięki, to jakiś konkret. :)

Gość gość
Up podnoszę, może teraz jest tu ktoś z doświadczeniem w sprawie ogrzewania elektrycznego?

Gość Biurokrata
Jak dla mnie to najlepszym z możliwych metod ogrzewania jest ekogroszek, nawet w kawalerce, warunkiem jest dostęp do komina w mieszkaniu lub w piwnicy, przy piwnicy jednak lepiej aby kawalerka była na parterze, Oferty na ekogroszek znajdziesz tutaj https://www.bricoman.pl/artykuly-hydrauliczne/kotly-c-o/paliwo-do-kotlow Jest to co prawda inwestycja w przebudowę ogrzewania ale zwróci sie bo prąd czy gaz to spore koszty i zakupu odpowiednich grzejników oraz samo zurzycie.