Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziewczyny pytam poważnie Zabawy Edukacyjne z 4 latką ? Zmuszać ?

Polecane posty

Gość gość

Moja córka ma równo 4 latka. Mam sporo sąsiadek z dziećmi w podobnym wieku, a nawet młodszymi. Sąsiadki często opowiadają, że kupują różne książki, zestawy itp. do ćwiczeń z dziećmi i dzieci chętnie z nimi je wypełniają, uczą się literek, cyferek, nawet podstaw pisania i czytania, liczenia. Jednym słowem edukacja 4 latka na całego. Moja córka tego nie cierpi. Nie cierpi zabaw typu znajdź różnice, podobieństwa, narysuj tak samo, zaprowadź misia do domku, dorysuj czego brakuje itp. nie lubi i nie umie się na tym skupić. Pani w przedszkolu też mówi, że niechętnie robi zadania dla niej nieatrakcyjne. Za to kocha lepić, malować farbami, kolorować, układać magnesy, budować z klocków, układać drogi, miasta itp. Czy Wasze dzieciaki robią takie rzeczy? czy mam ją zmuszać? ponoć są to ćwiczenia rozwijające inteligencje...może moja córka jest po prostu mało zdolna i dać jej spokój?

Gość gość
A co tak dokładnie jej nie wychodzi? Pisanie jako czynność ręki? Litery i cyfry są zbyt abstrakcyjne a nauka np. o zwierzątkach idzie lepiej? Słaba pamięć? Trudność ze skoncentrowaniem się na zadaniu przy stoliku? Moim zdaniem nie ma sensu jej zmuszać, ale warto poszukać takiego sposobu, żeby zabawy edukacyjne jednak były atrakcyjne. Powiem Ci jak to działa u dzieciaków z mocnymi zaburzeniami, którym nie da się wytłumaczyć, że coś "trzeba": tłumaczysz lub pokazujesz na obrazkach: najpierw ćwiczenie potem coś co dziecko lubi (np. malowanie). Zaczynasz od prostego i krótkiego zadania, potem stopniowo zwiększasz stopień trudności. Jak jej nie wychodzi, to stawia opór, ma być łatwo.

Gość gość
Wydaje mi sie ze ma kiepsko wyrobiona reke - b.slabo rysuje, choc koloruje i wykleja ladnia, ale trudno jej odtworzyc np. Jakis ksztalt. Liter i cyfr nauczyla sie szybko,ale nie chce dalej w niej „isc”. Bardzo slabo sie skupia przy stole, wierci sie, podskakuje.

Gość gość
Bajek tez nie slucha siedzac, tylko biegajac....

Gość gość
To wez nie zmuszaj, przenies zabawe na podloge, kup tabluce kredowa i krede. Grajcie w jakas gre , a ona niech zapisuje , na poczatek krzyzykami, kreseczkami czy serduszkami wyniki. Wez blok rysunkowy i papier samoprzylepny. Niech sama zrobi prosta gre planszowa. Rzucajac kostka nauczy sie liczyc, najpierw do 6 potem do 12 ( na dwie kostki. Z drewnianych klockow tez mozna zbudowac plansze, z kolorowych kartek poukladac na ziemi i niech sama bedzie pionkiem. Nie kazdy czterolatek usiedzi przy stole. Kombinuj

Gość gość
Słabo mi jak czytam takie rzeczy. Zmuszać 4 łatkę do zabaw edukacyjnych? Wy myślicie?? Dziecko ewidentnie nie chce, nie ma ochoty, woli np malować, a ta będzie na siłę...przecież to dziecko ma 4 lata!!!!!! Po co to wszystko? Zamiast się dzieciom pozwolić normalnie bawić, skakać, śmiać się, to nie. Wasze dzieci nie będą od tego bardziej inteligentne, zapewniam. W szkole i tak wszystko się wyrówna, więc to wszystko bez sensu. I jak można napisać, że skoro dziecko nie chce robić żadnych durnych zadań w wieku 4 lat,bo wam się tak podoba, to znaczy,że jest mało zdolne?? Co to za brednie????

Gość gość
Tak,zmuszaj, na pewno będzie geniuszem.

Gość Kammma888
Nie ma co zmuszać nic na siłę, bo efekt będzie żaden... lepiej wykorzystać nowoczesne technologie, zabawy multimedialne, dzieciaki to lubią :) i w ten sposób uczyć. Polecam portal skakanka.pl :) sama korzystam i moje dzieciaki bardzo lubia takie zabawy :)

Gość Samosia821
u nas przedszkolu panie mają zakupioną taką aplikację multimedialną ze skakanka.pl, która przez gry i zabawy łączy ruch z rozwojem intelektualnym dziecka, bardzo pomocna dla rodziców i też zastanawiam się nad jej używaniem, niedługo ma być dostępna dla wszystkich