Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przedszkolanka chyba specjalnie źle wymawia imię synka mimo prós

Polecane posty

Gość gość

Mój syn ma na imię Laurent. Wymawia się to Lorą. Mówiłam o tym przy zapisywaniu, aby nikt nie utrwalał złych nawyków i spalszczał to imię. No i w czwartek odbieram i słyszłę "Laurent". Poprosiłam aby mówiła Lorą a w piatek znowu to samo. W poniedziałek chce isc dodyrekcji ale co jezeli i to nie pomoze?

Gość gość
Do dyrekcji... Po co chcesz wywoływac burze. Hmmm, skad w ogole pomysl na to imie?

Gość gość
Co za durne babsko tak dziecko skrzywdziło, ludzie to mają nasrane w jełopach

Gość gość
:D jak w tym kabarecie " je sica", a jak dorosnie to ci kaszanke wpiepszy :D

Gość gość
i co bedziesz do konca zycia ganiała za ludzmi ktorzy wymawiaja inaczej to imie? tak sie sklada ze w polsce tak ono brzmi a nie wszyscy sa biegli we francuskim.. wazne ze ty mowisz tak jak ma brzmiec to i syn wie jak sie nazywa a za kilka lat sam bedzie poprawial jesli bedzie chcial, a teraz tylko tworzysz negatywny obraz tego imienia wymawianego po polsku i on tez bedzie taki mial, a to juz krok tylko od tego zeby inne dzieci go potem specjalnie tak nazywaly... tez jestem ciekawa czy w plansch bylo mieszkanie we francji albo czy sa jakies powiazania rodzinne... poszukalabym jakies zdrobnienia-kompromisu dla tego kraju

Gość gość
A ja się denerwowalam jako dziecko, że mam mało popularne imię i sto razy muszę powtarzać czasami... A mam imię z polską wymową i pisownia i występujące tutaj, ale trochę nietypowe. Czekam aż terazniejsi fani Japonii będą mieli dzieci. Już czekam na joczanów czy szinów

Gość gość
Sama zrobiłaś sobie problem... trzeba było przemyśleć czy to dobry pomysł dawać w Polsce takie imię a nie teraz biegać za każdym kto źle nazwie Twoje dziecko!

Gość gość
Masz meza Francuza czy skad to imie?nadawanie obcojezycznych na polskim podworku jest zalosne

Gość gość
Naucz dziecko, żęby poprawiało panią. Przyda mu się.

Gość gość
Co za głupie imię, nie wiem czemu rodzice krzywdzą własne dzieci. Dziecko całe życie będzie miało prze/j/e/b/a/n/e

Gość gość
Już lepiej brzmi Laurent niż Lorą, a tak nawiasem takie imię dla dziecka, chyba cie pogięło. Jakiej narodowości masz męża ?

Gość gość
Prowo jak nic

Gość gość
Skoro nazwalas tak dziwacznie dziecko to teraz musisz zaakceptować fakt, że ktoś przeczyta je tak jak się pisze i nie robić dziecku tzw siary. Zamierzasz tak każdemu zwracać uwagę? Jesteśmy w Pl i nazwy zagraniczne mamy prawo wypowiadać po Polsku. A może nauczycielka właśnie nie chciala, by rówieśnicy się śmiali. Już to widzę jak dzieciaki mówią: lorą... Oszczędź dziecku ośmieszenia.

Gość gość
Moja sąsiadka ma męża Francuza i tez jej synek ma tak na imię(w Polsce).Wszyscy mówią Laurent,oprócz rodziny.

Gość gość
a nie mogłaś go nazwać patafian, albo dupa, itp. ale pieprznięta matka

Gość gość
lora to imię kobiece a nie dla chłopaka

Gość gość
Laurent brzmi dużo lepiej niż Lorą ;) ...ale mimo wszystko przedszkolanki powinny uszanować wolę rodziców

Gość gość
I wszyscy zawsze będą mówić Laurent dopóki mieszka w Polsce.

Gość gość
Tak jak przedszkolanka mowilabym Laurent bo to Polska i mówi się tak jak pisze. Trzeba było dać dziecku normalne polskie imię i nie miałabys problemu.

Gość gość
Lorą to on może jest we Francji, w Polsce to jest Laurent. Przedszkolanka wymawia tak, jak powinna.

Gość gość
Jak moglas nazwac dziecko takim imieniem! Powinnas znac swoje miejsce w szeregu i miec Kacperka albo Kubusia jak prawilna Polka :D Dla mnie niepoprawna wymowa czyjegos imienia BO TAK, BO TU JEST POLSKA I MA BYC PO POLSKU zakrawa o brak kultury i to taki spod znaku mopsiar. Rozumiem, nie wiedziec jak sie wymawia dane imie za pierwszym razem to nie grzech, ale uporczywe mylenie wymowy za kazdym razem mimo prosb pokazuje po 1. prostactwo danej osoby a po 2. pogarde do osoby noszacej dane imie. Zreszta ja mam typowo polskie imie i baby tez uporczywie mi je zmieniaja, cos na zasadzie mowienia: Ala do Alicji.

Gość gość
Haha

Gość gość
Bo ala to skórt od Alicji ;) Myślę, że gdyby sama autorka umiała to wymówic to byłoby ok, ale nie ma takiego imienia jak "Lorą"

Gość gość
Bo ala to skórt od Alicji x To akurat nie moje imię ale znałam dziewczynę, która nie chciała być Alą tylko Alicją. Część osób sobie zapamiętała a cześć i tak po chamsku mówiła ALKA. Ciekawe czy osoby z typowo polskimi imionami byłyby takie szczęśliwe, gdyby za granicą uporczywie nazywano je np. "Madżalena" zamiast Magdalena albo "Katerina" jak dla ruskiej, zamiast Katarzyna.

Gość gość
U nas na placu jest taka wariatka która ma syna Szymona . Jak ktoś powie Szymek np jej matka to ta dostaje wścieklizny hehe Nie raz widziałam ja w akcji . Ostanio moja córka mówi "Szymek idziesz do piaskownicy " no i mamusia znowu miała wykrzywiony ryj hehe

Gość gość
Moja.to Julianna a mowia Julka..masakra

Gość gość
Jak ktos nie chce zdrobnien to niech da imie które sie nie zdrabnia .

Gość gość
Nikt nie ma obowiazku uczyc sie wymawiac dziwnych imion. Nauczycielka moze ostatecznie mowic "ej ty". Tu jest Polska a nie francja. Nawet imie Mohed brzmi normalniej

Gość gość
Mieszkam za granicą i nowo poznane osoby albo np. pracownicy urzędu czy przychodni pytają mnie, czy dobrze wymówili imię/nazwisko, sprawa elementarnej kultury i uprzejmości.. Nie chciałabym żeby moje dziecko miało do czynienia z taką przedszkolanką, która specjalnie źle wymawia imię innego dziecka, nawet jeśli to imię jest niepolskie, "głupie" itd bo sama nakręca sytuację w której dzieci będą pogardzały dzieckiem o nietypowym imieniu, bo skoro nawet PANI źle wymawia to znaczy, że tak można. Potem pójdą do szkoły i będą się nabijały z jakiegoś innego dziecka o niespotykanym imieniu bo już w przedszkolu im się wpoi, że inne imię=gorszy i nie trzeba go szanować. Taka przedszkolanka powinna być ponad to.

Gość gość
Nauczycielka moze ostatecznie mowic "ej ty" x Może, tylko wtedy nie powinna być nauczycielką.