Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy kiedykolwiek dostanę jakieś alimenty?

Polecane posty

Gość gość

Urodziłam dziecko poza granicami kraju ale z polakiem. Tam też do niedawna mieszkałam z nim tzn poza granicą Polski. Nie układało się i było coraz gorzej przemoc psychiczna itd były chłopak ma tam firmę i zaczęło nawet dobrze iść ale i tak musiałam uciekać bo tak nie dało się na dłuższą metę żyć. On wyprowadził się od nas i ja musiałam wrócić do kraju. Wnioslam o alimenty w pl ale oni cały czas mówią że dopóki nie ustalą jego adresu tam to nic nie mogą zrobić. Poza tym ostatnio dzwonił i jeszcze mówi że firmę zamyka i zmienią plany. Gdzie jego teraz szukać jak i kiedy jak będę miała jakieś pieniądze na dziecko skoro przez to nawet 500 plus nie mam ani alimentów ani nawet jako matka samotna nie dostanę bo w świetle prawa nie jestem samotna. Przecież on może nigdy nie odebrać tego listu poleconego i wtedy co ja zrobię. Czy ktoś zna się na tym co robić w takiej ciężkiej sytuacji?

Gość gość
Czekać, może sam sie zgłosi ciężko jest szukać ludzi których nie ma w PL musisz czekać cierpliwie

Gość gość
Ale jak on sam się zgłosi kiedy on nie jest takim typem co by wysłał chociaż z 50 euro dziecku. Prędzej zamyka firmę z tego powodu żeby nie płacić

Gość gość
Lepiej poszukaj informacji w jakimś miejscu, gdzie otrzymasz faktyczna poradę, moze fundusz alimentacyjny? Bo jesli facet nie bedzie płacić i nie bedzie jak ściągać pieniędzy, to wtedy do nich sie kieruje. Z tym, ze jesli nie da sie ustalić miejsca jego pobytu, to pewnie jest jakas procedura, moze musi minąć ileś czasu itp.

Gość gość
dziś Jak jest poza PL i umie sie ukrywać to nie łudź sie że go ktoś odnajdzie nie bedzie płacił alimentów bo nikt go nie znajdzie takie przekręty co robią dzieci i za granice PL uciekają jest mnóstwo

Gość gość
Na dodatek do pl nie wróci bo od razu by to zamlnęli. Coś tu kiedyś narobił i uciekł właśnie za granicę. Właśnie ciekawi mnie czy jest jakiś okres czasu po którym podejmą kolejne kroki jeśli nadal nie odnajdą go. A podalam im wszystko jak na tacy jego papiery z firmy i przelewy, oni w pl nic z tym nie robią. Teraz to nie wiem gdzie to będą szukać

Gość gość
Nie masz jak załatwić adresu?są fejsbuki nie macie znajomych wspólnych?

Gość gość
Nie jest zameldowany poza tym pewnie specjalnie nie odbiera

Gość gość
w jakim kraju jest?... wtedy bedziemy mogli co lepiej pomoc..

Gość gość
Jak będziesz mieć adres to załatwisz przez sąd nawet z zagranicy a jak nie będzie płacił to wtedy fundusz

Gość gość
Ale ja nie rozumiem tego. Kto Ci powiedzial ze nic nie moga zrobic? Bardzo dziwne!

Gość gość
Kolege zostawila dziewczyna z dziecmi i niewiadomo bylo gdzie mieszka a mimo to byly rozprawy sądowe takze nie rozumiem tego. Ona nie placi to placi fundusz

Gość gość
Ja zupełnie nie mogę zrozumieć dlaczego nikt nie ściga alimenciarzy za granicą a szczególnie w UK? Mieszkam tam i poznałam wielu takich. Mają firmy, konta w banku, adresy do nich są dostępne w internecie więc nie wierzę że nie można ich znaleźć!!! Po prostu urzędnikom nie chce się ich szukać, prościej wypłacić kobiecie parę groszy z funduszu i mają spokój.

Gość gość
Najpierw piszesz, że musiałaś uciekać, bo się dłużej tak nie dało, a w tym samym zdaniu, że on się wyprowadził. To po co ta ucieczka? Najpierw piszesz, że to chłopak, a potem, że w świetle prawa nie jesteś samotną matką. W tej chwili nie jesteś nawet konkubiną, to jakim cudem w świetle prawa nie jesteś samotną matką? Prowo grubymi nićmi szyte. Postaraj się lepiej.

Gość gość
Gość 9 45 wcale nie prowo. Nie wymadrzaj się Bo nie jeest w świetle prawa samotna matka . Żeby dostać piecset plus musi mieć zawiadczenie o alimentach . Od razu prowo kwoki kafetertyjne. G****o wiecie .

Gość gość
Musiałam uciekać bo zostawił mnie z mieszkaniem bardzo dużym i bez grosza. Musiałam wracać.

Gość gość
Idź do prawnika, alimenty można załatwić zaocznie, bez jego obecności jeśli dobrze się orientuję. Mojemu zabrali prawa rodzicielskie też bez jego obecności, więc tu też nie powinno być problemu. Jak będziesz mieć wyrok to do komornika, po 2 mc niepłacenia bierzesz papier i idziesz do opieki po fundusz i 500+ jeśli nie przekraczasz 800 zł na głowę i po sprawie.

Gość gość
Poza tym masz jego nr tel to podajesz. I podajesz jego ostatni adres zamieszkania i tyle. I tego się trzymasz a nie że nie wiesz.