Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy mozna zaczac juz czytac 15 miesiecznemu dziecku?czy za wczesnie?

Polecane posty

Gość gość

Bo koleżanki śmieją się ze taki dzieciak i tak nic nie rozumie i go to nie interesuje.. Moze faktycznie ,bo moj syn jest tak *****iwy ze nie siadzie w miejscu i nie skupi uwagi na ksiazce ktora mu bede czytac

Gość gość
Ja mojemu czytalam od jakiegos 8 miesiaca zycia. Zamykal mi ksiazeczki,biegal po pokoju a ja i tak czytalam az chyba do 1 klasy,potem urodzilam corke i przestalam ale on sam czytal! W wieku 5 lat juz potrafil czytac,dzis ma 10 i chlonie ksiazki jak gąbka,ma wysoki zasób słownictwa,nie ma problemow z ortografią.

Gość gość
Czytaj i pokazuj obrazki. Wybierz książki z rymowankami np. "Ulubione wierszyki 2-latka" wydawnictwo zielona Sowa. Mogę tez polecić książki z serii "moje pierwsze 100 słów". Mojej córce czytałam od 6 miesiąca życia teraz ma 2 latka i pięknie mówi. Zna wierszyki i piosenki. Kilka minut dziennie i nic na siłę :-)

Gość gość
Aa i u nas hitem byly książki dotykowe. W sam raz na początek.

Gość gość
U nas czytanie i pokazywanie obrazków od 4-5 miesiąca, nie pamiętam. Ale oczywiście że czytaj i nie słuchaj innych. A poza tym to w wieku 15 miesięcy moja córka to już dużo mówiła, i kłamstwem jest ze dziecko nic nie rozumie.

Gość gość
Ja czytałam jak mały miał kilka miesięcy chyba od 8-9 przed snem. Uspokaja się słysząc mój głos :)

Gość gość
Ja mojemu czytałam już jak był noworodkiem. Czytałam na głos swoje książki i bujalam go w wózku, bo tylko tak się usypiał :/ potem jak miał 3-4 miesiące zaczęłam czytać i pokazywać mu książeczki dziecięce i tak do teraz, a ma 15 miesięcy i mówi swoje pierwsze słowa.

Gość gość
Ja czytałam mojemu już w brzuchu. Dziecko rozumie więcej niż nam się wydaje. Koleżanki są ignorantkami. Jak najbardziej czytaj opowiadaj pokazuj obrazki :)))

Gość gość
Swojemu pierwszemu czytałam książki jakoś od roku. Gdy mial prawie 3 urodziłam drugiego syna i przestalam czytac bo wiecznie bylam zmeczona jak juz czytalam to sporadycznie. A teraz żałuję jak diabli i mam ochote się wychlostac za swoja glupote bo roznica ogromna w rozwoju mowy u synow. Teraz mają 8 i 5 lat i mam trzeciego syna rocznego i wróciłam do czytania. Chlopaki zachwycone a najmlodszy raz slucha raz nie ale zdarza mu sie coraz czesciej ze sam bierze ksiazeczki i udaje ze czyta a to dobry znak;)

Gość gość
Nie czytać, bo dziecko nic nie rozumie - padłam :P Analogicznie, nie należy mówić do dziecka, bo nie rozumie. Śmieszne te koleżanki. Nie ma dolnej granicy wieku czytania. Mamy tyle książeczek z guziczkami, drzwiczkami, przesuwanymi paskami i innymi bajerami, że nawet *****iwemu dziecku się będą podobać.

Gość gość
Jak najbardziej czytaj, puszczaj audiobooki, muzykę klasyczną.. To bardzo rozwija.

Gość gość
Z ta muzyka klasyczna to prawda. Ja pisalam o 10:07,pracowalam do 7 miesiaca u pewnej pani za granica,ona zawsze sluchala muzyki klasycznej i moj syn ma 10 lat i uwielbia muzyke klasyczna

Gość gość
Po xuj czytac, bachor nic nie zrozumie, to strata czasu tylko

Gość gość
Ja czytałam od urodzenia

Gość gość
A wiecie jaka ja bylam glupia matka? Nie mowilam do syna, bo ...czekalam az sam zacznie mowic....myslalam- aa tam i tak nic nie kuma. Efekt - mocno opozniony rozwoj mowy :-( dzis jest ok (ma 12 lat ) ale z corkami nie popelnilam tego bledu! Mowic i czytac!

Gość gość
Kochana jakie za wcześnie! Ja od początku kiedy moja corka była jeszcze w brzuszku czytałam jej i śpiewałam. Mój lekarz dr Jankowski u którego w szpitalu rodziłam, mówił mi zawsze, że dziecko lubi głos swojej mamy i uspokaja go. Teraz też jak mała płacze zaczynam coś nucić i czasami pomaga.

Gość JowitaMalinowa098
Czytałam od 2 miesiąca życia. Pamiętam jak była malutka, jeszcze nawet nie siedziała, i gdy czytałam "Abecadło z pieca spadło" to z radości majtała nóżkami. Codziennie wieczorem przed snem czytałam. Właśnie z wydawnictwa Zielona Sowa pod tyt."Poeci dzieciom". Z lat mojego dzieciństwa wierszyki. Mała uwielbia do dziś "Abecadło". I obrazkowa książeczka pierwsze 100 słów-ktoś już pisał wcześniej o niej-świetna naprawdę. Staram się codziennie czytać. Ucieka z książeczkami (ma prawie 17mies.), ake codziennie chętnue sama ogląda książku. Ma je w zasięgu ręki na małym stoliczku. Gdy nie czytam, to opowiadam bajkę. Pełno ma książeczek. Kupuję często. Zwłaszcza z kotami, bo uwielbia koty. Czytaj, czytaj, czytaj...codziennue, choćby biegał i wydawałoby ci się, że nie słucha. Pokocha książki, zobaczysz:)