Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wypadanie wlosow plamienia miedzymiesiaczkowe boje sie ze to rak

Polecane posty

Gość gość

Od 4 mies wypadaja mi wlosy, lamia sie strasznie.Bylam u lekarza mor ok,tarczyca tez,derm przepisal jakies srodki poprawa mala. Teraz doszly plamienia miedzymiesiaczkowe .Jestem oslabiona ,wczesniej tłumacz ylam to sobie praca,dwojka dzieci.Doszly mi te plamienia i oslabienie a do tego mam wrazenie ciezkosci w podbrzuszu.Do gin ide w piatek .Tak sie boje czuje ze cos jest nie tak

Gość gość
OSTATNIE USG u gin mialam 3 lata temu

Gość gość
To trochę późno,faktycznie..ale nie wkręcaj sobie nic. Niech lekarz zrobi Ci cytologię, nie tylko usg. Tarczyca jest na pewno ok? Jakie masz TSH? A jak morfologia? Nie masz anemii?

Gość gość
Tarczyca ok , anemii tez nie mam, proby watrobowe tez ok, zostaja jajniki

Gość gość
Włosy wypadają gdy już się leczy raczej. Może masz cyste.

Gość gość
Albo problemy hormonalne, torbiel.

Gość gość
Dopytuję o tą nieszczęsną tarczycę bo mi tak leciały włosy garściami. Miałam niedoczynność przy tsh niby ''w normie'' i nie wiedziałam o tym. Lekarz rodzinny odsyłał mnie z kwitkiem a dopiero endykronolog dokładnie zbadał problem. Nie zaszkodziła mi też dodatkowa suplementacja, np. żelazem, cynkiem,selenem.

Gość gość
Jeśli miałabyś raka to raczej byłoby widać po morfologii. Oczywiście należy dobrze się zbadać, ale nie wkręcaj sobie najgorszych chorób, bo są jeszcze setki chorób z którymi ludzie żyją.

Gość gość
Podobno rak widac po ob jak sa juz przerzuty. Znam kilka osob ktore ob mialy w normie a mimo to mialy raka.Trzrba zrobic marker

Gość gość
Gosc 14,56 A jaki mialas wynik tsh ze rodzinny uznal za norme to jsk endokrynolog dopatrzyl sie ze to niedoczynnosc

Gość gość
Tsh 3 wynik 1,61 ulUlml Wychodzi norma jeszcze cos trzeba zrobic na tarczyce

Gość gość
Zrób poziom żelaza, bo masz typowe objawy anemii. Mnie włosy włażą od 4 mc. i mam identyczne objawy jak Ty, oprócz plamień, ale jestem po operacji usunięcia trzonu macicy i już nie mam @

Gość gość
W mor nie wychodzi anemia

Gość gość
Ide do lekarza w piatek,moze ktos mial taki przypadek to szukam porady.Oby to byla torbiel a nie rak .Pol roku temu mialam burze wlosow a dzis mam wlosow duzo mniej i stanely w miejscu tzn rosna ale sie lamia i wydaje sie ze nie rosna .

Gość gość
Raczej problemy z hormonami to beda, a boli cie cos?

Gość gość
Autorko wyluzuj. Mi kilka razy w zyciu wlosy wypadaly tak, ze myslalam ze wylysieje. Sama nie wiem skad to bo przeszlo po jakimś czasie i tak mialam co kilka lat. Badania nic nie wykazaly. Ty piszesz jeszcze o plamieniach to pewnie jakies zaburzenia hormonalne. Nie wkrecaj sobie raka ale badania zrob koniecznie. Na wlosy baaaardzo pomaga zestaw kerastase do wlosow wypadajacych, bialy kolor. Szampon jest mega, do tego kup sobie taki spray do zestawu , dzieki niemu wlosy szybciej odrastaja. Ja juz mialam przedzialek na glowie grubosci polowy palca a jak wlosy zaczely odrastac nawet krociotkie to mi sie to zakrylo. Wiadomo ze wlosy nie beda od razu do pasa ale jak przy głowie rosna to juz jest duzo bo zakrywaja przeswity.

Gość gość
Autorko zrób testosteron. Zobacz jeszcze, czy ci się jakieś dodatkowe owłosienie nie pojawiło.

Gość gość
Dodatkowe owlosienie nie ale brzuch mi sie troche zaokraglil, przybylo mi 2 cm w talii a zawsze mialam plaski brzuch,woda mi sie zatrzymuje.Raz mialam torbiel wyszla przypadkowo na usg ale sama sie wchlonela.Mam nadzieje ze to nie rak ale sie boje.Mam 37 lat

Gość gość
15:15 moje tsh wynosiło 3,75 więc znacznie wyżej niż powinno być. Ogólna norma jest chyba do 4,2 i Lekarz rodzinny mnie uspokajał,że się w niej mieszcze i wszystko ok ale ok nie było bo ja starałam się o dziecko, nie mogłam zajść w ciążę i czułam coraz gorzej. Pojawił się stany depresyjne, tycie, włosy leciały garściami a w ciążę dalej nie zachodziłam. Endykronolog wyjaśniła mi,że wynik tsh w głównej mierze zależy od wieku osoby, jej stanu zrdowia. Dla kobiety,któa chce zajść w ciążę wynik powyżej 2,5 jest niepokojący. Zleciła mi dodatkowe badania (ft3 ft4, usg platów tarczycowych i potwierdził się istniejący stan zapalny i niedoczynność. Teraz mam euthyrox 100 i jest już ok.,jestem pod jej kontrolą. i jestem w ciąży ;-)

Gość gość
TSH nie jest miarodajne. Trzeba zrobić T4 , anty TG, Anty-TPO i USG tarczycy. Mnie tylko anty-tg wyszło zawyżone, ale na usg wyszedł stan zapalny tarczycy. No i zdiagnozowano hashimoto. Badania robiłam, bo mi włosy leciały, aczkolwiek raczej nie od tego. Dodatkowo na twoim miejscu zrobiłabym: -morfologia - poziom żelaza i ferrytyny -usg jamy brzusznej -usg waginalne -usg piersi -rtg klatki piersiowej. Nie bój się badać. Ja z tym zwlekałam, a okazało się, ze w sumie oprócz tego hashimoto i kamieni nic mi nie jest. Pewnie włosy z gorąca (było upalne lato) i stresu. byłam też u dermatologa, dostałam alpicort e i po 2 dniach włosy przestały lecieć.

Gość gość
dlaczego nie zrobilas sobie cytologii przed wizyta ?Teraz lekarz zaleci ci cytologie i bedziesz musiala odwlec wizyte o pare tygodni. Ciezkosc w brzuch daja tez miesniaki i one tez pwooduja krwawienia okolomiesiaczkowe. To nic takiego.

Gość gość
Ide prywatnie na to usg, cytologie przy okazji tez mi pobierze.Na fundusz to najpierw by mbue zbadl cytologia a dopiero potem usg ktore trzeba czekac ok 3 tyg dzwonilam.Cos mi jest wiec dluzej czekac nie moge

Gość gość
Taka ciezkosc w podbrzuszu to pamietam jak bylam w ciazy, teraz to na 100 nie jestem. Niestety w rodzinie byly przypadki miesniakow,torbieli i jeden rak .Dlatego sie boje.