Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do mam, które karmily TYLKO piersią (dziecko 4mce)

Polecane posty

Gość gość

Jaka kupka to norma, a jaka jest już odstepstwem od normy, bo moja córka robiła na początku kupke po każdym karmieniu, potem była faza, że raz na kilka dni, a teraz ma prawie 4mce i znów robi dużo kupek dziennie. Nawet 6 w ciągu doby. Niby na piersi to norma, ale skoro już wyglądały te kupki inaczej to jak teraz odróżnić normę od np. biegunki? Karmię tylko piersią. Mała jest wesoła, wszystko poza kupką jest ok. Czy u Was też tak się zmieniały te wypróżniania??

Gość gość
U mojego synka bylo podobnie. Częste kupki na poczatku, potem raz na dwa trzy dni i po czwartym miesiącu cztery do pięciu. Mnie zaniepokoił śluz w kupce i to ze maly mniej przybierał. Dostał probiotyk ja odstawiłam owoce z diety i kupki wrócily do normy.

Gość gość
A mała nie zaczyna ząbkować? Może też ty zmieniłaś dietę? Poza tym, skład mleka się zmienia, dopóki dziecko nie ma innych dolegliwości, te kilka kupek to jest dalej ok. Biegunka u takich maluchów jest wtedy kiedy kupa jest właściwie non stop, ciągle zabrudzona pieluszka, kleksy, przeważnie kupa brzydka, pienista i cuchnąca.

Gość gość
Jest ok. Jak pisała Pani powyżej. Biegunka jest wówczas gdy te kupki są non stop i o konsystencji j/w Nie martw się, zauważysz biegunkę. I rzeczywiście, tutaj może być kwestia ząbkowania.

Gość gość
Tak szybko ząbki?? Na pewno nie! Poza tym 6kupek to przecież jest NON STOP! To chyba wychodzi na to, że po każdym karmieniu!! Co zje to przez nią przeleci. To biegunka!! Ogarnijcie się......... Doradczynie :o

Gość gość
Moj mlodszy syn mial jedynki fokladnie na 4m i 1 dzień i po tygodniu drugą. Wiec to moga byc zeby. Byc moze mniej przyswaja teraz z mleka, bo zmienia się jego skład. Jeśli nie boli to brzuszek, nie ma śluzu albo brzydkiego zapachu,to bym poczekala. Pojdziesz do przychodni i wrocisz z jakims wirusem.

Gość gość
ja karmiłam tylko piersia i nadal karmie, ale nie powiem ile, bo znowu będzie kłótnia. Ale uważam się za doświadczoną w temacie. Powiem tak, dziecko na piersi ma kupy rzadsze niż dziecko karmione mm. Kilka kup dziennie a nawet po każdym karmieniu to norma u dziecka kp, podczas gdy dziecko mm może mieć 1-2 kupy dziennie a nawet wcale, lub co 2 dni. Autorko w okolicach 5-6 mca dziecku dojrzewa układ pokarmowy na tyle, ze zaczyna zagęszczać kupy i wtedy mają one konsystencję nie rzadką ale półgęstą i pojawiają się co 2-3 dni, u mojego dziecka rekord to 5 dni bez kupy własnie w 6 mcu, a nie było to zaparcie tylko właśnie zmiana konsystencji. Ale też dziecko w tym wieku więcej się rusza i traci wodę przez skóre, przez co kupy się zagęszczają. Po tym momencie nadchodzi czas na rozszerzanie diety, to wypada akurat po 6 mcu i wtedy wygląd i ilość kup będzie zależeć od wprowadzanych nowości.

Gość gość
to ja długokarmiąca, jeszcze chciałam dopisać, bo to może być ząbkowanie i wcale nie za wcześnie jak ktoś twierdzi, to zależy od dziecka, , u mojego dziecka pełnoobjawowe zabkowanie zaczeło się w wieku 3 mce 1 tydzień, a pierwszy ząbek wyszedł w 9 mcu dopiero. Ale ślinienie i tarcie dziąseł trwało pól roku zanim się przebił. Ogromne ilości śliny powodują większą ilość i bardziej rzadkie kupy, to logiczne.

Gość gość
Do długo karmiącej :) tu autorka. Martwi mnie jednak to, że około 2mce kupy były rzadko, raz na dwa dni jedna kupka, a teraz nagle 5,6 dziennie i to mnie najbardziej niepokoi, że raka zmiana z dnia na dzień.

Gość gość
Ja co prawda karmie od początku mm, ale wydaje mi się, że kupa NIE MOŻE się tak nagle zmienić z normalnej robionej rzadko na rzadką i robioną 6 razy w ciągu dnia!!!!! To anomalia! Wg mnie biegunka!! Nie lekceważ tego!!!!!!

Gość gość
to ja długokarmiąca, skontaktuj się z doradcą laktacyjnym(lista na stronie cnol) jezeli uzna za stosowne to wyśle cie do lekarza, no chyba, ze masz sensownego pediatrę... bo np moja szwagierka z takim samym problemem usłyszała od swojego pediatry, ze ma ograniczyć kp(sic !) a podać bebilon bo jest gęstszy i zagęści kupę, masakra. A przyczyną większej ilości kup było, ze po prostu dziecko więcej jadło i piło bo szybciej rosło.

Gość gość
Długo karmiąca ile dzieci wykarmilas i jak długo? Ja się nie znam, ale też bym pomyślała, że to biegunka.

Gość gość
No kochana, mój syn ząbkowanie zaczął od 3 m-ca a na 6 m-cy miał pieknę całe jedynki A co do kupek. Tak dziecko potrafi zjeść i zrobić kupę i bynajmniej nie były to biegunki

Gość gość
piszesz to samo tylko syna zmieniłaś na córkę, debilko już wam na mózg pada z tym zakladaniem prov.

Gość gość
To nie jest mój temat Pani inspektor, ale przynajmniej widzę, że nie tylko ja mam ten problem, a to pocieszające. Dziś mała zrobiła 3razy. O 7rano, o 9 i o 12 i do teraz nic... W nocy nie robi. Pediatra powiedziała żeby obserwować i podawać probiotyk.

Gość gość
Jutro mamy szczepienie i teraz jeszcze bardziej się obawiam niż zwykle. Szczepić w takiej sytuacji? Autorka.