Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roślinkisącoool

Studia kierunek biologia? Co potem?

Polecane posty

Gość roślinkisącoool

Jestem pewna że chciałabym iść na biologie. Interesuje mnie specjalizacja botanika! Mam dwa pytanka- jaki zawód po takiej specjalizacji? i jakie specjalizacje są jeszcze?

Gość gość
Ekspedientka w hipermarket Tesco.

Gość gość
zawód - nauczyciel, czyli szału nie ma lepiej rozważ coś bardziej praktycznego, np. biotechnologię, zootechnikę. Sama biologia uniwersytecka to tak trochę słabo.

Gość gość
Botanika jest bardzo ciekawa, powiazana z rownie ciekawa entomologia, mysle ze warto :)

Gość roślinkisącool
nauczycielem w życiu nie chciałabym być już wole tesco

Gość gość
Pracownik pralni a teraz pomoc kuchenna- za granica.W pl kilka lat dziedowska firma farmaceutyczna dzial ekonomiczny bo potrzebowali.Odradzam te studia, wiekszosc na roku myslala ze bedzie bujac sie w tatrzanskim parku narodowym lub karmic slonie w zoo.jesli sie chce gdzies do pracy to chyba nudna i ciezka specjalizacja biologia komorki z nastawieniem na biotechnologie sie oplaca gdzie masa fizyki, matmy i chemii.albo praca stricte naukowa, ale do tego trzeba znajomosci i byc troche dziabnietym, kazdy profesor byl troche odjechany Jak bym cofnela czas o 17 lat to w zyciu bym tego nie wybrala, pewnie anglistyke +jakis inny obcy, do technicznych nie mam glowy

Gość roślinkisącoool
Dziękuję za zaangażowanie. Odpowiedź wyżej jest dość demotywująca, no ale skoro taka prawda...Czyli szkopuł tkwi w wybraniu specjalizacji. Wie ktoś może jaka jeszcze specjalizacja oprócz biotechnologi dawałaby szanse na znalezienie sensownego zawodu?

Gość gość
Chodź do mnie studiować i ćwiczyć lizanie od\bytu.

Gość gość
Nie ma sensownych zawodów. Wyjdź z domu zobacz co ludziom potrzebne. Może sklep zoologiczny. Dzieci lubią chomiki posiadać.

Gość gość
To ja z demotywujacej odpowiedzi.zastanow sie co chcesz w zyciu robic.jesli w parku narodowym czy ogrodzie czy na jakichs badaniach jakosci, to moze lepiej wybrac akademie rolnicza niz jagielonke, bedzie wiecej praktyki i techniki niz zasniedzialej ksiazkowej wiedzy.ale i z tym kiepsko.pamietaj ze studia to nie mile spedzanie czasu ze swoim zainteresowaniem tylko przygotowanie do zawodu.teraz bym byla madrzejsza, o kilkanascie lat za pozno Jak juz jestes zdecydowana to najlepsze perspektywy sa w biotechnologii, ale nie wiem czy cie to zainteresuje, z botanika i przyroda niewiele ma wspolnego, trzeba miec glowe do przedmiotow scislych A ty jestes autorko w liceum pewnie w klasie maturalnej?ja myslalam wtedy o weterynarii, a na biologii wyladowalam jak okazalo sie niemozliwe ze wzgledu na lokalizacje, zdawalam rownolegle na biotechnologie ale sie nie dostalam, na biologii UJ byly "miejsca lezace", duzo wolnych.pare kolezanek zdawalo z biologii mature a potem na farmacje czy pielegniarstwo

Gość Człowiek nikt
Nie ma perspektyw po biologii. Sam ją ukończyłem i jestem bezrobotny od 14 miesięcy.

Gość Człowiek nikt
Biotechnologia to nie specjalizacja tylko kierunek na wydziale biologii, a specjalizacje mogą być takie: Biotechnologia molekularna, Mikrobiologia stosowana, Biotechnologia medyczna.

Gość roślinkisącoool
O kurcze nie spodziewałam sie że w ogóle ktoś odpowie xdd Fajnie. "Osobo od demotywującej odpowiedzi"- Ach ta biotechnologia to rzeczywiście dosyć skomplikowana, bo ta matma, fizyka i chemia. Weterynaria niestety nie dla mnie bo trochę boję się tych małych karakanów. Myślałam jeszcze o farmacji. W sumie za chemia nie przepadam ale jeżeli na tym kierunku nie byłoby za dużo matmy ani fizyki (jak na biotechnologi) to ostatecznie wzięłabym to pod uwagę. Nie wiem co właściwie najbardziej mnie jara: roślinki, życie zwierząt czy to jak działa ludzki organizm- wszystko jest na swój sposób piekne i mimo wszytko połączone z chemią c: