Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zanik ruchów dziecka

Polecane posty

Gość gość

*drogie :( Ruchy dziecka, delikatne musniecia od srodka (czasem kopniecie, jestem pewna!) czulam od ok. 17, 5 tygodnia ciazy, w 18 tc sie nasilily. Czulam je szczegolnie jak lezala z reka nad lonem. I wcale nie byly takie rzadkie, nawet kilka pod rzad co jakis czas. Ale o wczoraj nic.. Ucichlo. Próbuje i próbuje, i wczoraj i dzis kilka razy po godzinie lezalam i nic nie czuje :( slodycze tez nic bie daja... Czy to jest normalny objaw zeby w 19tc sie tak wszystko zatrzymalo? Bardzo sie martwie o mojego chlopca..

Gość gość
Na tak wczesnym etapie miewalam tak ze czulam ruchy a potem cisza. Bardziej regularne i codzienne byly od ok 25tc. Jak cie to niepokoi to podjedz do poloznej zeby sprawdzila detektorem tetna lub do lekarza.

Gość gość
*tez czytalam zeby sie nie denerwowac zbytnio, bo to jeszcze za wczesnie zeby bylo regularnie, ale wlasnie mi sie wydaje ze do tej pory tak mialam. Wystarczylo ze polozylam sie z reka na brzuchu a po jakims czasie byl znak od dziecka. A teraz i godzine moge tak lezec i cisza w eterze..

Gość gość
* na dodatek moja gin nie jest dostepna pod telefonem dla pacjentow, wiec zadzwonic do niej tez nie moge. Czy mialyscie podobne doświadczenia?

Gość gość
Też tak miałam. Martwiłam się, ale wyczytałam, że nawet do 28 tygodnia nie muszą one być regularne, bo dziecko jest tak małe, że ma prawo się przemiescic i możesz go w ogóle nie czuc:) bez stresu, ja na Twoim etapie potrafiłam czuć tydzień, a potem kolejny tydzień nie czuć - o niczym to nie świadczy, dopiero dużo później należy się tym martwić :) pewnie ze możesz podejść do poloznej i sprawdzić czy serduszko bije, ale na pewno bez nerwów i stresu:) jest na tyle wcześnie, że masz prawo ruchow w ogóle nie czuć przez długi czas:)

Gość gość
Wystarczyło, że zmienił ułożenie i sobie macha rączkami od środka bardziej, a jest taki mały jeszcze, że tego nie czujesz:) spokojnie:) słodycze nic nie dadzą, ani spokojne leżenie i czekanie, bo jest za mały i jak jest ułożony inaczej, to nic z tego:) te testy maja rację bytu po 28 tygodniu ciąży, wtedy są wyznacznikami czy się martwić :) teraz naprawdę nie ma się co denerwować :)

Gość gość
*uff. Troche lzej na sercu :)

Gość gość
To chcialam napusac, mauszek ma jeszcze duzo miejsca, fika koziolki i kreci sie, wystarczy ze odwrocil sie tylkiem i nie bedziesz czula, daCi jeszcze popalic! Ja doslownie przy koncowce mialam w srodku siniaka.

Gość gość
Ja w 28 tc niestety straciłam dziecko. Nie czułam ruchów od kilku dni, a w nocy nagle zaczęła się wiercić - cieszyłam się, że daje znak życia, a ona udusiła się wskutek powstania tzw. węzła prawdziwego na pępowinie. :-( Następna ciąża to był jeden wielki stres, przezto urodziłam już w 35 tc, na szczęście bez większych powikłań, choć synek był owinięty pępowiną i dostał 9 pkt.

Gość gość
Ja jestem w 20 tygodniu i niby odkąd poczułam ruchy( 17 tydzień) to codziennie czuję kopniaczki. Ale ja muszę dużo leżeć i może dlatego czuję codziennie. Pytałam na ostatniej wizycie mojej pani doktor czy te ruchy muszą być codzinnie i mniej więcej co ile. Boję się codziennie że, przestanę czuć ruchy i będzie panika. Kiedyś dzidzia do 10 rano nie kopała a ja już w strachu. Pani doktor mi powiedziała, że to początek i jeszcze te ruchy nie są regularne. Dała mi nawet za przykład siebie. Ona cały czas w ciąży słabo ruchy czuła a na początku to w ogóle aż po 20 tygodniu. Nie martw się. Mam nadzieję, że za nie długo Cię dzidziuś kopnie porządnie. Ale jeśli się bardzo martwisz to podejdź gdzieś na usg. Będzie spokojniesza. :)

Gość gość
Cześć:) ja też tak miałam, nie martw się na zapas bo dzieciątko czuje Twoje zdenerwowanie i każde emocje. Spokojnie. Wszystko będzie dobrze:-)

Gość gość
*no to mam nadzieje ze niedlugo go poczuje znow, bo to bardzo mile uczucie :) A to z tym jedzeniem slodyczy to dla mnie troche hm... Glupiutkie, napedzanie dzieciątka cukrem. Ale i tak w stresie czlowiek sprobowal :)

Gość gość
Moja nawet w 41 tygodniu ruszała się raz na kilkadziesiąt godzin-takie miałam wrażenie. Jak byłam w drugiej ciąży, to chyba bym na zawał padła jakby druga taka leniwa była :D

Gość gość
Nie martw się, to normalne. Na tym etapie nie czułam córki nawet po kilka dni. :)

Gość gość
pomasuj brzuch i podotykaj mocniej w kilku miejscach ale z wyczuciem. moze spac teraz, najwyzej obudzisz. tez tak robie zeby sprawdzic czy sie rusza

Gość gość
Ja tak mialam,. kopal jak szalony a kiedyś 4 dni prawie zero odzewu, ale na usg wszystko w porzadku. W późniejszej ciazy tez tak było, dawal czadu a potem wielkie nic. Dzisiaj ma ponad 3 miesiace i wlasnie spi obok mnie, zaraz go biore naa karmienie

Gość gość
obcielo mi posta. Nie martw się, na pewno wszystko będzie ok

Gość gość
* alarm odwolany :D Widocznie maluch mial humorek :) teraz wierci sie i kopie. Milo znow poczuc te banki mydlane w brzuszku :) Na dodatek teraz pierwszy raz dal sie poczuc tatusiowi! Wczesniej nie chcial go kopnac ;)

Gość gość
po 30 tyg zobaczysz dopiero banki. bedziesz modlic sie zeby nie kopalo cie w watrobe i inne narzady:)

Gość gość
Ja się dziwię że niektóre z was nie jechały do szpitala, sprawdzić czy wszysko ok.Ja raz jechałam o 1 w nocy, bo nie czułam ruchów dziecka i to przez pare godzin, ale wszystko było ok. Mieszkam zagranicą, i u mnie położne kazały jechać odrazu do szpitala, jeśli czuje że coś z dzieckiem nie tak, brak ruchów, krwawienie itd.Dodam że nie miałam zagrożonej ciąży.