Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy są tu dziewczyny programistki?

Polecane posty

Gość gość

Jak zaczęłyście? Studia? Kursy? Samouczenie? Jak wam idzie w pracy? MAcie z tego pieniądze? Jakie?

Gość gość
programistki? buahahaha, na tym forum siedza same nieudacznice mopsiary

Gość gość
Ja kiedyś chciałam się uczyć programowania na własna rękę ale za cholerę mi to nie szło. Podziwiam wszystkie kobiety które to robia. Dodam ze ja już mam prace i dobry zawod, ale chciałam poszerzyć horyzonty. Tak wiec moje plany nie wypaliły. Życzę powodzenia wszystkim panią w branży IT jesteście wielkie!

Gość gość
A może jednak któraś?

Gość gość
Ja jestem, a zaczęłam standardowo: poszłam na studia na informatykę. Wcześniej programowałam trochę w szkole, trochę dla przyjemności. To jest taka praca, że trzeba się ciągle dokształcać, bo to, co miałam na studiach jest już w ogromnej mierze nieaktualne niestety. Często w pracy jest też tak, że robisz coś, czego nie umiesz i uczysz się w trakcie, np. jesteś programistką javy ale musisz napisać skrypt shellowy albo większe zapytanie bazodanowe.

Gość gość
Ja zaczelam od studiowania informatyki, w miedzyczasie praktyka w malej firmie 10 os.

Gość gość_12_22
Pracę można zacząć np. jako junior tester albo supporter (ale nie helpdesk, bo to do niczego nie prowadzi) albo jako junior programista właśnie (to ostatnie najlepsze jak chcesz być programistką) - na początku kasa jest oczywiście mała, ale i tak dobra jak na polskie warunki, a jesteś już w firmie i możesz się dokształcać, więc to się wszystko zmieni. Nie polecam tej pracy tylko dla kasy, bo dużo wymaga (właśnie to dokształcanie ciągłe) i co prawda to nie musi być twoja największa pasja, ale musisz to przynajmniej lubić, bo w przeciwnym razie będziesz się strasznie męczyć.

Gość gość_12_22
Na studia iść nie musisz, ale musisz się uczyć sama, bo jak myślisz, że pójdziesz na szkolenie i będziesz jechać na tym do emerytury to nie ma szans. Praca jest, pieniądze też i to dobre. Może nie jak chirurg plastyk albo uznany prawnik, ale dobre. Wybacz, że tak po kawałku piszę, ale kafe sie czepia, że spam. Niestety nie wiem, co jest tym spamem :D

Gość gość
Nie jestem programistka ale pracuje w IT, jestem DBA Oracle i DB2. Studia informatyczne i na dzien dzisiejszy 14 lat doswiadczenia. Pracuje w duzej miedzynarodowej korpo, dla roznych klientow. Na zarobki nie narzekam choc wiadomo ze czlowiek zawsze chcialby wiecej ;)

Gość gość
mój mąż jest programista i jak słyszę jego rozmowy to więcej kumam z chińskiego.... :-O

Gość gość
Zaczynałam od nauki C, potem C++, Ale to tak mega teoretycznie było. Niestety kobietom nie jest łatwo, moja pierwsza praca to był staż za psie pieniądze, było to ładnych naście lat temu.

Gość gość
20:24 a co polecasz osobie która zaczela wlasnie od help desku, czy polecasz zostać troche dłuzej na tym stanowisku czy od razu te prace próbowac zmienic? uczyłam sie programowania, mam podstawy, ale troche to zaniedbałam bo stwierdziłam ze to zbyt nudne dla mnie ;) teraz widze ze jednak z pozoru prostsze stanowisko a nudzi mnie niemiłosiernie

Gość gość
Jakiego języka się uczyłaś i co to znaczy, że masz podstawy. Umiesz napisać "hello world" ? Co robisz w tym helpdesku? Przesyłasz zgłoszenia dalej, czy masz jakąś samodzielność? To typowy helpdesk czy wsparcie (support)?

Gość gość
Pewnie że są programistki:) Ja w sumie nawet nie skończyłam studiów typowo informatycznych, tylko pokrewne, ale udało mi się zaczepic, sama się dużo uczyłam. Dziś jestem nie tylko programistka, ale też team leadem. Obecnie jest takie ssanie na rynku pracy w IT, że naprawde łatwo zacząć. Korporacje organizują nawet przyspieszone kursy tzw..bootcampy, żeby samemu sobie "wyprodukować" kadry. Z reguły trzeba trochę zainwestować, ale szybko się zwraca. Nie patrzcie też tak, że do programowania trzeba być nie wiadomo jakim mózgiem. Takich typowych matematycznych scislowcow jest garstka, a potrzeba całej armii "klepaczy" czy testerów. Ktoś musi produkować te setki podobnych do siebie stron internetowych, aplikacji dla biznesu itd. Oczywiście trzeba mieć trochę zacięcia technicznego, ogarnąć kilka narzędzi, ale naprawdę nie potrzeba do tego geniuszy. A przy tym coraz ważniejsze są umiejętności interpersonalne, bo to trzeba się dogadać z teamem, to coś klientowi wytłumaczyć, to pomóc przy rekrutacji. Dzisiaj programista nie pracuje w piwnicy tylko wśród ludzi. A sama praca super. Lekka, dobre zarobki, bonusy, elastyczne godziny pracy, home office jak potrzeba (wygodnie jak ma się dziecko), szefostwo, które dba o pracowników, dobre perspektywy dla branży. Nic, tylko się przekwalifikowac, mówię serio.

Gość gość
Dzięki dziewczyny za rady! Pomagacie mi rozwiewać wątpliwości. Ostatnio przeczytałam na jakimś blogu, że już nie warto się przebranżawiać i zaczynać być programistą, bo rynek jest już w stanie wchłonąć tylko i wyłącznie DOBRYCH fachowców, a niepotrzebni są początkujący. Zwłaszcza dziewczyny.

Gość gość
Rynek szuka dobrych fachowców, to prawda, ale juniorów też. Poza tym są różne stanowiska, niestety niektóre słabo płatne (ale od czegoś trzeba zacząć i tak jak pisałam - trzeba się dużo uczyć samemu). Jeśli chodzi o płeć, to nie rozumiem, o co chodzi. Jestem kobietą i NIGDY nie miałam z tym problemu w pracy, NIGDY. Nawet tematy ciążowo-dziecięce nie są aż takim problemem, bo - jak już tu ktoś wspomniał - w większości firm można popracować zdalnie.

Gość gość
W mojej firmie już dawno się pogodzili, że wyrwanie z rynku doświadczonego programisty graniczy z cudem i stawiają głównie na juniorów, ludzi którzy zostają po praktykach itd. A co do naszej płci - też nigdy nie odczułam, by z powodu tego, że jestem kobietą było mi trudniej. Wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że kobiety się zatrudnia chętniej (oczywiście jeśli coś umieją), że są mile widziane w dotychczas całkowicie męskich zespołach.

Gość gość
Dokładnie Kobiety się chętnie zatrudnia w tej branży bo są bardziej przewidywalne i odpowiedzialne od facetów.

Gość gość
a jaki zawód jest najprostszy w IT (żeby się powoli wkręcić , nie zniechęcając się czymś trudnym) tester oprogramowania ? czy jest coś prostszego jeszcze ?

Gość gość
Ja podziwiam wszystkich którzy pracują w branży IT , za talent i za to „jaranie” się samym programowaniem, mój mąż jest programista i kiedyś wpadł na pomysł żeby mnie podszkolic z podstaw php i java ale ni h*** nie byłam w stanie tego pojąć, trzeba mieć specyficzny umysł żeby ogarnąć ten temat niestety

Gość gość
Wydaje mi się, że właśnie tester, można zacząć od testów manualnych i z czasem uczyć się pisać autonatyczne.

Gość gość
A polecasz jakiś konkretny film lub artykuł żeby się wkręcić w tego testera manualnego ? pozdrawiam