Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pessar mam pytanie

Polecane posty

Gość gość

Czy po założeniu pessara musiałyście cały czas leżeć? Jestem w 25 tc i od tygodnia mam założony pessar. Lekarz nie powiedział mi wprost czy powinnam cały czas leżeć, czy mogę np kręcić się po domu i np ugotować obiad, jechać od czasu do czasu autem. Wiadomo zero sexu, dźwigania, zakupów, mycia okien itp

Gość gość
Zakaz dźwigania, mycia okien (wyciąganie rąk mocno do góry) zabronione jest nawet w zdrowej ciąży. Obiad sobir daruj dopytaj czy możesz jechać do lekarza i brać prysznic, resztę sobie daruj chcociaż przez 2 mce

Gość gość
Ja nie musiałam. Wiadomo dzwiganie powyżej 6/7 kg czy długie stanie musiałam sobie odpuścic, ale tak to normalnie funkcjonowalam

Gość gość
A od którego tygodnia miałaś? I na jaką szyjkę?

Gość gość
Ja od 6 miesiąca miałam pesssar. Gotowałam, sprzątałam, pralam, prasowalam tak, jak wczesniej. Oszczędzalam się. Nie lezalam. Dziecko urodziło się 10 dni przed terminem, a pessar mialam zdjęty 6 dni przed porodem.

Gość gość
Ja miałam w dwóch ciazach zakładany na sztukę 12-15 mM, z rozwarciem na 1 cm i pecherzem płodowym uwypuklającym się do szyjki. Lekarz zalecał mi możliwie spoczynkowy tryb życia, odpuścić sobie schody, zakupy, stanie przy obiedzie, spacery również przynajmniej pierwsze tygodnie. Mogłam wstać przygotować sobie prostu posiłek, chwilę usiąść (położna z kolei ostrzegała ze przy siedzeniu jest większy nacisk na szyjke niż przy staniu), wziąć prysznic. Może i na zapas, ale fakt że kiedy byłam więcej na nogach, czułam kłucie w szyjce i napinanie brzucha. Pierwszą wysoką ciążę, bez pessara, straciłam właśnie z powodu niewydolnej szyjki.

Gość gość
To ja z 17.30 mialam do 35 tyg. Mala urodzila się w 38. Zakladamy na szyjke 1,5 cm