Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko 20mcy prawie nic nie mówi

Polecane posty

Gość gość

Czy to normalne? Synek mówi tylko "dać", "chcesz" i "nie chcesz". Martwię się bo córeczka jak miała 18mcy to śmigała z mówieniem. Mały nawet "mama" nie mówi, kiedyś mówił sylabami mama a teraz przestał..

Gość gość
Kochana mój syn to dopiero jak skończył 2,5 roku zaczął coś mówić. Cierpliwości rozgada się :)

Gość gość
To moja córeczka to mistrzyni. W wieku trzech lat mówiła cztery słowa: mama, tata, tak, nie. Za to naśladowanie dźwięków opanowane do perfekcji i jakoś takim śpiewem/dźwiękami się komunikowała. Martwiłam się bardzo i wstydziłam. Dopiero jak do przedszkola poszła to gdzies po pół roku rozgadała się na maksa :)

Gość gość
smartfona mu nie dawaj, to szybciej pojdzie

Gość gość
Mój nie używa smartfona do dziś (ma 8 lat), dużo mu czytałam, mówiłam a on się rozgadal dopiero jak miał 2,5 roku. Taki typ był.

Gość gość
Mój synek nie używa smartfona, bajki niestety ogląda bo siostra ogląda tv. Dużo mu czytam chociaż tego nie lubi, dużo do niego mówię. Może to taki typ, woli wspinaczkę i brojenie niż naukę :/

Gość gość
1,5 roku to bardzo malutkie dziecko. Moj tez na 2, 5 sie rozgadal, teraz wszystko powtarza ale jeszcze nie wszystko mu wychodzi.

Gość gość
A moja babcia się chwali że jej córka (moja ciocia) mówiła zdaniami jak miała 10mcy :) :) :)

Gość gość
Moja córcia na 2 urodziny mówiła może ze 4 słowa, potem się rozgadała od razu nie po swojemu tylko tak po dorosłemu . teraz gada jak najęta, jako nieliczna nie chodziła do logopedy w przedszkolu.

Gość gość
Mój ma 3 lata i też mało mówi. Poszedł we wrześniu do przedszkola i liczę, że tam się rozgada. A jeśli nie, to za kilka miesięcy pójdę z nim do logopedy.

Gość gość
Dzięki za słowa pocieszenia :) ja już naprawdę bym chciała usłyszeć "mama" :(

Gość gość
Moj kuzyn mial 3 lata to nie mowil w ogole. Cudowali z nim, jezdzili po klinikach i nic. Potem sam sie rozgadal. Teraz ma ponad 20 lat, skonczyl studia trudne, pracuje jako programista i zarabia krocie. A do czego zmierzam? Jesli sie martwisz, ze cos z synem nie tak, to na powyzszym przykladzie widzisz ze nie ma sie o co martwić. PS. Jest tez taki dowcip z kompocikiem. Poszukaj w necie.

Gość gość
Moja miała prawie 2, 5 roku jak zaczęła mówić więcej niż 5 słów. A mając 4,5 roku już czytała książeczki (nikt jej do nauki czytania nie zmuszał, sama pytała " a co tu jest?" - każdy szyld, tytuł, reklama... wyjście na ''szybki" spacer zajmowało godziny ;) )

Gość gość
Moj przebadany od stop do glow zaczal mowic jak mial 4.5roku. Zdrowy. Po jakims czasie w przedszkolu zaczal gadac.

Gość gość
Moj ma 20msc i najlepiej wychodzi mu slowo "nie" :) haha Ja karabin maszynowy Nie nie nie nie nie Pokolenie tamagochi raper mi rosnie!