Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Reddress12345

Finanse zus

Polecane posty

Gość Reddress12345

Witam. Jestem osobą w 7 miesiącu ciąży. Mam do Was pytanie. Jestem osobą zatrudnioną na umowę na czas określony,aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim. Teoretycznie powinien mi płacić ZUS, ale nie otrzymuję tego świadczenia, ponieważ nie minęły 3 miesiące od zaczęcia pracy. Mianowicie zaczęłam pracę w marcu a od czerwca jestem na zwolnieniu lekarskim. Szef zgubił moje zaświadczenie, że w dni rozpoczęcia pracy nie byłam w ciąży i byłam zdolna do pracy. Szef załatwił nowe zaświadczenie, gdzie wedle tegoż oswiadczenia jestem zdolną do pracy od dnia 27... Czy jest ktoś kto może mi pomóc? Nie mam środków do życia i liczyłam na ten ZUS,szef cały czas mówił, że zalatwia w ZUSie i że zaraz będą. W końcu ja wzięłam sprawy w swoje ręce, poszłam do ZUS a tam Panie mi wyjaśniły że owszem jest taka sprawa,szef podnosił dokumenty ktorych wymagano tylko że te zaświadczenie nie jest dobre... Jak mogę rozwiązać tą sprawę? Przepraszam i dziekuje

Gość gość
A w ZUSie nic ci nie powiedzieli więcej? Czego potrzeba żeby był zasiłek w końcu? A poza tym o jakich 3 miesiącach mowa? Przecież przy umowie o pracę trzeba miesiąc przepracować żeby mieć prawo do ubezpieczenia. Czytaj: https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/470157,Od-ktorego-dnia-pracy-nowy-pracownik-ma-prawo-do-swiadczenia-za-czas-choroby.html

Gość gość
dokladnie aby miec prawo do zasilku musisz przepracowac pelne 33 dni na umowe o prace:) ,