Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy sa tu Mamy których dzieci nie przybierały na wadze?

Polecane posty

Gość gość

Szukam wsparcia bo już nie mam siły moja 3 mies córcia od urodzenia słabo przybiera, na początku była karmiona piersią, od miesiaca moim odciagnietym mlekiem, zjada ok 700 ml na dobe. Urodziła się z waga 3040 teraz wazy 4900 i pediatrzy mowia że to zdecydowanie za mało i tylko kaza obserwowac. Na wlasna ręke robiłam badania moczu, morfologie i zelazo i jest ok. Co robić? Zaczynam powaznie się martwić waga coreczki.

Gość gość
Tak, mój syneczek urodził się i ważył 3859g i teraz ma 734 miesiące i waży tyle samo :(

Gość gość
Teoretycznie niemowlę w okresie 1-4 miesięcy powinno przybierać 800-1200g miesięcznie. Twoja córka średnio przybrała 620g na miesiąc. To chyba nie jest jakiś dramat. Może skonsultuj jeszcze z innym pediatrą. Na wadze suma sumarum przybiera, więc nie wiem, czy powinnaś się tak zamartwiać.

Gość gość
Moja tez taka byla. Urodzona z waga 2900 przez pierwsze miesiace rwalam wlosy z glowy, u lekarzy co tydzien bylam i myslalam ze oszaleje, na samym dole w tabeli, jesc nie chciala i koniec. Jak miala rok to wazyla 9kg... niby potroila ta swoja wage urodzeniowa ale byla taka drobinka :( ... Dzis jest rezolutna i zdrowiutka 9-latka. Nadal jest drobna (wazy 26kg) ale nie ma zadnych problemow zdrowotnych. Widac taka jej uroda ;) Gdybym dzis miala jeszcze raz to przezywac to wiem za bylalbym bardziej wyluzowana, nie zareczalabym sie tak bardzo. Dziecko sie nie zaglodzi, trzeba wrzucic na luz i tylko obserwowac czy nie pojawiaja sie jakies niepokojace objawy (ogolne oslabienie, nadmierna sennosc, szara cera... Jak dziecko zachowuje sie normalnie to nie ma powodow do paniki :), niech sobie je ile chce, przyjdzie taki moment ze powoli zacznie jesc wiecej :)

Gość gość
Dziekuj***ardzo Mamie 9 latki, staram się nie panikowac, tymbardziej że sika, robi kupy, śmieje się itd. Niestety kazda wizyta u pediatry to stres, druga sprawa jak sobie radziłaś z komentarzami typu " jaka ona malutka ". To samo pytanie do innych Mam. Pozdrawiam aktorka watku

Gość gość
Autorko, mam syna 5 lat, który urodził się drobny 2760g, i z wagą i wzrostem zawsze na końcu tabeli. Teraz mam swojego lekarza prywatnie, który go zna i nie robi z tego problemu. Ale ostatnio byłam w przychodni na szczepieniu i komentarze typu dlaczego on taki drobny itp itd. Jeśli twoje dziecko Przybiera na wadze regularnie, nie ma jakichś wielkich kolek, nie ulewa mocno, nie płacze przy i po jedzeniu (refluks) ani nic z tych rzeczy, to jest ok. Nie zadręczaj się.

Gość gość
Nue rozumiem, a jak mam sobie radzić, albo nie radzić? Ktoś coś powie i tyle. W szpitalu co ktoś przyszedł do innego dziecka, to przy moim "o jaka urocza Calineczka!" No i tyle. 2,5kg jak się urodziła. Trochę kombinowałam z jedzeniem przy rozszerzaniu diety, ale ma rok, waży ok. 10kg, na chudzinę nie wygląda. Gada, biega, wszędzie jej pełno. Wyluzuj :)

Gość gość
Komentarze ze drobna ? Bralam na klate ;) .. robilam dobra mine i udawalam ze mnie to nie matwi... choch martwilo mnie bardzo ;) Dzis wiem ze niepotrzebnie sie tak spinalam. Dodoatkowo dzicko wyczuwa negatywne emocje zwiazane z jedzeniem i moze na nie dodatkowo reagowac zmniejszonym apetytem. Powodzenia autorko, Nie martw sie, jestescie pod kontrola lekarza, nie ma zadnych niepokajacych objawow wiec wszystko bedzie ok :)

Gość gość
Jakie to dziwne ...jak dziecko drobne to wszyscy komentują (jakby rodzice głodzili ) ale jak dziecko grube i ledwie mieści sie w wozku to nikt słowa nie powie.

Gość gość
dziś Nie. Wtedy mówi się "dobrze odżywione" ;)

Gość gość
700 ml na dobę przy 3 miesiącach to calkiem nieźle. Nasza córka przy 3 miesiącach jadła 500-600ml na dobe. Pediatra kazała kupic Fantomalt, ale to takie placebo moim zdaniem, nic sie nie poprawiło. Więc kazała dodawać miarkę kleiku kukurydzianego co drugie karmienie. Też nic. I tak w zasadzie do dzisiaj. Mała ma 10 miesiecy i waży 8kg, ale rusza się za troje. Nadal nie je dużo, też mnie to martwi, ale kiedy ma przybierać jak nie usiedzi 3 sek. w miejscu? Wszystko spali. Jeśli przybiera na wadze nie ma się czym martić, tym bardziej, ze piszesz, że badania ma w porzadku.

Gość gość
Sprawdziłam siatki centylowe w książeczce zdrowia mojej córki (z 2018 roku) i norma dla 3-miesięcznej dziewczynki wynosi od 4600 do 7400. Jeśli Twoja córeczka jest pełna życia, uśmiechnięta, to absolutnie nie masz się czym przejmować :) Moja też jest z tych mniejszych dzieci, na pół roku ważyła 6500. Jej pediatra nigdy nie robiła z tego problemu. Raz, że widać po małej, że jest okazem zdrowia, dwa - ja przy wzroście 168 ważę 53 kilo (jest to moja prawidłowa waga, mam taką od zawsze).

Gość gość
Też bym się nie zamartwiała, bo to dolna granica normy, no ale też rozumiem twój niepokój...mój starszy przybieral super do tego ok. 7 miesiąca, a w 10 miesiącu spadł z 50 centylowa na 3 :O, teraz ma prawie 6 lat i waga tez dość niska... Z kolei młodszy 3 centyl przez pierwsze miesiące, a od 6 miesiąca 50 centylow... no nie doidziesz o co biega :D

Gość gość
Moja córka nie przybierala na wadze przez pierwsze 2 miesiące życia. Próbowałam różnych rozwiązań, specjalne urządzenie wciągające sutki, herbatki, proszki do wsypania do jogurtu. Okazało się, że mała ma krótkie wędzidełko pod językiem a ja mam za płaskie brodawki przez to nie potrafiła się napić i jak powiedziała położna pije tyle ile potrzebuje do przeżycia. Przeszliśmy na karmienie mleko modyfikowanym nan nestle, na małą źle działało, miała zaparcia i ulewała. Teraz ma 4 miesiące i jest karmione bebiko, wszystkie dolegliwości przeszły a mała przybiera na wadze. Może masz podobny problem?

Gość gość
Więzidełko ma w porzadku, a druga kwestia jest karmiona butelka.

Gość gość
Moja corka tez miala taki okres, ze slabo przybierala na wadze, na kp, ale rosla a to oznacza, ze dziecko rozwija sie prawidlowo.

Gość gość
Mój syn ur z waga 3040, na 3 miesiące ważył 5200.Nigdy żaden lekarz nie powiedział, że za mało.Na rok 9 kg.Teraz to nadrobił bo waży trochę ponad 20 kg a ma 5 lat, jest wysoki.