Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nerwica lękowa

Polecane posty

Gość gość

Cześć! Mam do was pytanie. Poczynając od tego, ze opowiem mniej więcej swoją sytuacje. Dwa miesiące temu zdiagnozowano u mnie nerwice lękową, trafiłam do szpitala po tym jak miałam nagłe napady leku, wymioty, biegunka. Wyniki badań wszystkie były prawidłowe wiec okazało się ze jest to nerwica. Przez dwa miesiące było już coraz lepiej, aż nagle znów zaczęły się nocne poty, budzę się zalana potem, bóle głowy i oczywiście najgorszy z objawów - mroczki, plamy, cienie przed oczami. Miewam tez błyski, i takie zaburzenia towarzysza mi dosłownie codziennie. Nie mogę sie spojrzeć w jasne pole bo widzę tylko mroczki i błyski. Czy osoby ze zdiagnozowana nerwica tez maja takie problemy? I jak sobie z nimi radzicie? Ja biorę na co dzień asertin. Napady leku mi już minęły, teraz tylko mam objawy somatyczne nerwicy. Jak długo one jeszcze będą trwały... :(

Gość gość
Jesz regularnie, bo ja mam mroczki z glodu.

Gość gość
myslalas o terapii u psychologa? ja tez mam czasem ostre bole glowy, jakby mi ktos przywalil, plamy przed oczami i mam problemy z koncentracja, boli w sercu, szybko bije i ciezko mi sie oddycha wtedy, musze sporo odpoczywac :/ tez mam leki na depresje i dorazny na nerwy (hydroksyzyne) ktora dziala na mnie dosc fajnie, bo obniza mi tetno i cisnienie i uspokaja. Ogolnie to jak odwroce jakos uwage to jest lepiej, staram sie nie siedziec w swojej glowie tylko skupic na jakims punkcie, cokolwiek, wziac ksiazke do reki, gapic w sciane, puscic sobie uspokajajaca muzyke, przytulic zwierzaka.

Gość gość
Myślałam o terapii u psychologa ale jak przez dwa miesiące już było dobrze to uznałam, ze jest to bez sensu.. Ja takie objawy jak masz Ty, miałam na początku i biore lek na wychwyt zwrotny serotoniny. I pomagają doskonale, ale tylko te mroczki mnie męczą

Leki z grupy SSRI są bardzo dobre w leczeniu zaburzeń nerwicowych. Jednak nie zawsze wszystkie objawy somatyczne da się za ich pomocą zniwelować. Formą leczenia z wyboru w odniesieniu do nerwic powinna być psychoterapia. Pomyśl o niej. Pozdrawiam!