Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Własna firma. Czy dam rade sama prowadzić księgowość?

Polecane posty

Gość gość

Czy prowadzenie księgowości samemu bez pomocy biura rachunkowego jest trudne? Czy dam rade sama prowadzić księgę przychodów i rozchodów? Działalność jednoosobowa, usługi edukacyjne przez neta. Nikogo nie będę zatrudniać.

Gość gość
Oczywscie ze powinnas prowadzic ksiegowosc w biurze rachunkowym. Znasz formy opodatkowania? Limit zwolnienia z vatu? Wiesz ze oporc vat wysyla sie jpk? Sa rozne przepisy ktorych nie.bedziesz znac a ksiegowa juz tak. Zwlaszcza ze za usluge nie.zaplacisz niewiadomo jakich pieniedzy

Gość gość
Absolutnie, księgowością zajmuje się biuro rachunkowe i dziękuję, bo co chwila coś się zmienia, tym bardziej, że zatrudniam pracowników. Czasem o czymś zapomnę, a księgowa trzyma rękę na pulsie.

Gość gość
Gdy ja dwa lata temu podpisywałam umowę z biurem, to brali 98 zł na miesiąc. O nic się nie martwiłam. Pomyśl autorko, czy ta kwota jest warta ewentualnych wizyt w skarbówce

Gość gość
Kpir może prowadzić każdy, wystarczy chęci i czas ale ludzie się obawiają i oddają di biura rachunkowego

Gość gość
Kpir moze prowadzic kazdy kto ma wiedze na ten temat:)

Gość gość
Ja prowadzę kpir mężowi (plus vat) od 9 lat. Plus kilku pracowników. Na początku nie miałam żadnego doświadczenia w tym temacie. Absolutne zero. Parę razy byłam u znajomej księgowej na "korepetycjach" i tyle. Przeszłam przez ten czas kilka kontroli z us i zawsze ok. Ważne jest, żeby mieć dobry program (mój ma aktualizację co miesiąc-dwa). Kpir to nic trudnego. To nie fizyka kwantowa, bez przesady ;). A przepisy aż tak ciągle się nie zmieniają (zresztą teraz jest tak, że US wskazuje np. błąd na deklaracji, wystarczy złożyć korektę).

Gość gość
Jak te usługi edukacyjne to jakieś korki czy konwersacje z języka to dasz radę, bo vatowcem i tak nie będziesz, a poza tym nie musisz mieć kasy fiskalnej, więc jest łatwiej. Żaden VAT cię nie interesuje, więc nie czytaj gościa z 17:41. Jpk też nie musisz wysyłać. Jedyny minus, to że musisz być na bieżąco. Ja mam podobną działalność i mam umowę z księgową, dzięki czemu nie muszę śledzić zmian w przepisach i tracić na to czasu, bo ona to robi za mnie.

Gość gość
Ja robię sam księgowość

Gość gość
Oczywiście, ze dasz radę. Ja tak prowadzilam rok, zadna filozofia. Oczywiscie jak dojdzie vat (ale.do tego długa droga, cbyba że szybko przekroczysz próg) to bedzie więcej roboty. Dlatego już teraz oddałam wszystko do biura i nie muszę czasu marnować na papiery.

Gość gość
Ja sama prowadzę. VAT i jpk to pestka, wszystko przez internet wysyłasz

Gość gość
Obecnie to banał. Dużo rzeczy można zrobić przez Internet. Są fajne programy do książki pir, gdzie wiele rzeczy "robi się samo". Deklaracje VAT i pliki JPK są proste. Oczywiście należy być na bieżąco z przepisami, to obowiązek każdego przedsiębiorcy. Ale jak nie masz do tego głowy czy czasu, to chyba lepiej powierzyć to jakiejś księgowej. Nie są to duże koszty, a ty śpisz spokojnie. Choć znam przypadki, że księgowi robią podstawowe błędy, są często niedouczeni, więc warto sprawdzić, komu powierza się tę usługę.

Gość gość
Jako księgowa, powiem tak: TO ZALEŻY. Księgowość potrafi być podchwytliwa, bo przepisy dość często się zmieniają. To jest branża, w której trzeba być cały czas na bieżąco, śledzić, a przede wszystkim rozumieć zmiany przepisów. Ja jestem księgową, pracuję 6 lat w zawodzie i nadal mogę powiedzieć, że dużo jeszcze nie umiem, bo nie ma dnia żebym w którejś firmie, którą prowadzę nie spotkała się z jakąś zawiłą i nową dla mnie sytuacją. Jeśli będziesz mieć raczej jednorodne, powtarzalne co miesiąc faktury, żadnych dziwnych transakcji to dasz radę - ale nawet tutaj przepisy się zmieniają (jak np. ciągłe zmiany dotyczące kosztów samochodów, paliwa itd ), więc jeśli coś przeoczysz to konsekwencje mogą być bolesne.

Gość gość
Samo wygenerowanie deklaracji, wygenerowanie pliku jpk to pikuś - bo to programy liczą same. Ważna jest kwalifikacja kosztów, ujęcie przychodów (ustawy o PIT i CIT) , znajomość tego kiedy można odliczyć vat, kiedy go trzeba naliczyć (ustawa o VAT). To takie "podstawy"

Gość muminkaa
Na Twoim miejscu wolałabym sobie nie zaprzątać głowy księgowością. Nie wydaje mi się, żeby własny księgowy to był jakiś bardzo duży wydatek, więc lepiej po prostu przekaż to komuś i miej to z głowy. Bo co jeśli coś pominiesz? No i co potem? Lepiej jednak komuś to oddać. Tak samo, jak masz własną firmę czy zwykłą działalność to też lepiej nie podejmować pochopnych decyzji, a lepiej skonsultować się ze swoim adwokatem. Ja np. korzystam z usług kancelarii adwokackiej Wojas Pawlak z Gliwic i jestem zadowolona.

Gość wiki789
No pewnie. Zakup obie u nich oprogramowanie https://wfirma.pl/ do prowadzenia księgowości i zobaczysz jakie to proste. Dasz rade na 100%.