Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dobre ciasto na pierogi. prosze o przepis

Polecane posty

Gość gość

W necie juz duzo przepisow ale chcialabym jakis sprawdzony. Jak robicie ciadto na pierogi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mąka, ciepła woda, trochę oliwy i sól

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pół kg mąki (czasem ciut więcej - zależy od mąki), pół litra maślanki, sól. Odstawić na ok. godzinę, pierogować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
o, tego przepisu z maslanka nie znam.trzeba podsypywac maka czy tak jak w przepisie z duza iloscia oleju?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak zrobisz to ciasto o odpowiedniej konsystencji (zależy od maślanki i mąki, za pierwszym razem z tych proporcji wyszło mi dość rzadkie, za drugim, z inną maślanką od razu takie akurat - trzeba po prostu na "czuja" robić) to z nim się bardzo dobrze pracuje, a po ugotowaniu jest pysznie miękkie. Kiedyś robiłam z przepisu babci, z wrzątkiem i olejem, ale to maślankowe jest i o wiele łatwiejsze, i -dla nas przynajmniej - smaczniejsze (nawet moja mama się przestawiła na takie).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziekuje, wybróbuję, ale dlaczego az godzine musi odstac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Aha i jeszcze jedno pytanie.wyrabiasz od razu czy make zalewasz maslanka i po 1h wyrabiasz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bo wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję (mąka wchłania wilgoć, pęcznieje i ciasto staje się elastyczne). Może wystarczy krócej, nie próbowałam, bo zawsze najpierw robię ciasto, odstawiam, a potem przygotowuję farsze i ta godzina na to schodzi mniej więcej i to ciasto jest ok nawet jak na świeżo wydaje się nie bardzo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzieki jeszcze raz.wypróbuję.jak na razie to z olejem jest dla mnie najlepsze, bo nie trzeba podsypywac mąką, więc mniej bałaganu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dodam tylko, ze to nie ja jestem autorką tematu tylko podpytywałam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×