Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dobre ciasto na pierogi. prosze o przepis

Polecane posty

Gość gość

W necie juz duzo przepisow ale chcialabym jakis sprawdzony. Jak robicie ciadto na pierogi.

Gość gość
Mąka, ciepła woda, trochę oliwy i sól

Gość gość
Pół kg mąki (czasem ciut więcej - zależy od mąki), pół litra maślanki, sól. Odstawić na ok. godzinę, pierogować.

Gość gość
o, tego przepisu z maslanka nie znam.trzeba podsypywac maka czy tak jak w przepisie z duza iloscia oleju?

Gość gość
Jak zrobisz to ciasto o odpowiedniej konsystencji (zależy od maślanki i mąki, za pierwszym razem z tych proporcji wyszło mi dość rzadkie, za drugim, z inną maślanką od razu takie akurat - trzeba po prostu na "czuja" robić) to z nim się bardzo dobrze pracuje, a po ugotowaniu jest pysznie miękkie. Kiedyś robiłam z przepisu babci, z wrzątkiem i olejem, ale to maślankowe jest i o wiele łatwiejsze, i -dla nas przynajmniej - smaczniejsze (nawet moja mama się przestawiła na takie).

Gość gość
Dziekuje, wybróbuję, ale dlaczego az godzine musi odstac?

Gość gość
Aha i jeszcze jedno pytanie.wyrabiasz od razu czy make zalewasz maslanka i po 1h wyrabiasz?

Gość gość
Bo wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję (mąka wchłania wilgoć, pęcznieje i ciasto staje się elastyczne). Może wystarczy krócej, nie próbowałam, bo zawsze najpierw robię ciasto, odstawiam, a potem przygotowuję farsze i ta godzina na to schodzi mniej więcej i to ciasto jest ok nawet jak na świeżo wydaje się nie bardzo.

Gość gość
Dzieki jeszcze raz.wypróbuję.jak na razie to z olejem jest dla mnie najlepsze, bo nie trzeba podsypywac mąką, więc mniej bałaganu.

Gość gość
dodam tylko, ze to nie ja jestem autorką tematu tylko podpytywałam