Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zespół aspergera

Polecane posty

Gość gość

u mojego dziecka zdiagnozowano. Jestem przerażona. Normalnie mądry dzieciak. Trochę samotnik nie znający się na żartach, trochę uparty i nadwrażliwy dotykowo, słuchowo. Ma te swoje pasje pociągi, przejazdy kolejowe, statki, matematyka.. Jak to jest w dorosłym życiu?

Gość gość
Dawniej sie to nazywało uzdolnione, intelignetne dziecko, a teraz wynaleźli na to jednostkę chorobową. Jak na wszystko inne zresztą. To na pewno tak jak z ADHD - sam twórca pojęcia przyznał przed śmiercią, że nie ma takiej choroby i wymyślił ją dla kawału.

Gość gość
No ja bym chciała, żeby to się kiedyś kawał okazał, ale... mój syn nie ma kontaktu wzrokowego, mówi tylko na swoje tematy.. no jest tego trochę.

Gość gość
szkoda, że nikt nie pisze....

Gość gość
Teraz co drugiego samotnika diagnozują jako aspergera. Nie wierzę jakoś w te diagnozy.

Gość gość
Objawy o jakich piszesz to typowy asperger. mamy takiego ucznia w szkole. Ale tez się zastanawiam jak będzie funkcjonował w życiu dorosłym.

Gość gość
Opisalas typowe objawy Aspergera, Autorko. Z tym, ze ten zespol moze miec rozne nasilenie od malego, po takie, ktore uniemozliwia normalne, samodzielne zycie. Z tego co piszesz wynika, ze Twoj syn ma male nateznie i ze doskonale poradzi sobie w zyciu. Jak to jest w takim wypadku? Dziecko a potem dorosly jest bardzo "naukowy", czyli swietnie sie odnajduje w jakiejs dziedzinie nauki, moze byc nawet profesorem, autorytetem, znawca i to powszechnie szanowanym. Pewno cos w zyciu bedzie robic z wielka przyjemnoscia i zaangazowaniem. Troche gorzej jest z relacjami spolecznymi, bo dziecko, a potem dorosly nie lapie np. mowy ciala (a to wiekszosc przekazu), sugestii, aluzji. Slabo sobie radzi w grupie. Jesli Z.A. jest slabiutki, to niestety pojawia sie cierpienie zwiazane z niedopasowaniem. Jesli Z.A. jest mocny, to sie tego nie zauwaza, bo czlowiek zyje w swoim swiecie. Porada: np. czytania mowy ciala mozna sie nauczyc, naukowo. Np. z ksiazek, z filmow, co osobie z Z.A. pomoze i to bardzo oraz bedzie odpowiadalo. Jesli chodzi o relacje spoleczne, to juz teraz od dziecka ucz, tlumacz, pokazuj. Poswiec na to duzo czasu, bo to sie bardzo malemu przyda. Zacznij od tego co mozna tlumaczyc nawet malemu dziecku: czemu kolezanka sie obrazila? jak to pokazala, choc nic nie powiedziala? itd., itp. Powodzienia.

Gość gość
kazdy czlowiek jest inny,nie ma co wynajdowac jednotki chorobowej

Gość gość
Kiedys trafiłam na artykuł o tej jednostce. Tytuł artykułu : Gratuluje, pani dziecko ma Aspergera Szczegółow artykułu nie pamiętam, ale generalnie chodziło o to, że dzieci z Aspergerem są bardzo uzdolnione

Gość gość
asperger = autyzm tyle ze autyzm idzie w parze z upośledzeniem umysłowym

Gość gość
to ja autorka. Dziś np wściekł się, bo jest chory i chciałam żeby rano napił się ciepłej herbaty, a nie Kubuś Water truskawkowy ( tak wiem świńswo, ale czasami mu pozwalam, a tak to je i pije dobre rzeczy). Jak już sobie coś ubzdura, to koniec!

Gość gość
serce mi pęka. Nie rozpieszczam go. Jest normalnie wychowywany, a jak są takie akcje jak z tym napojem, to on walczy na śmierć i życie, a to przecież tylko napój. Normalnie nie mogłam ustąpić, bo przecież takich rzeczy nie pije się rano. tylko ciepłe napoje się pije. ehh wiem, że bredzę.

Gość Ooo

https://zrzutka.pl/7r25rd