Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wypada isc tylko na cmenatrz na pogrzeb

Polecane posty

Gość gość

Czy powinno sie tez byc w kosciele?

Gość gość
Pożegnanie to także msza w kościele.

Gość gość
Obowiazkowo msza w kosciele

Gość gość
Możesz iść gdzie chcesz. Moim zdaniem cmentarz jest bardziej odpowiedni do pożegnania.

Gość gość
Wypada. Tam się raczej nikt nie będzie rozwodził nad tym czy byłaś też w kościele.

Gość gość
Modlitwa to największa przysługa dla zmarłej osoby.

Gość gość
Ludzie różnie się zachowują. Znam osoby niewierzące, które na msze ślubne czy pogrzebowe chodzą i dostosowują się do reszty. Natomiast moja koleżanka z pracy, która jest niewierząca i antykościelna, nigdy nie wchodzi do kościoła. Pamiętam, że kiedyś byłam tylko na pogrzebie na cmentarzu, bo wcześniej nie mogłam się urwać. To moim zdaniem ważniejsza część ceremonii. Jeżeli więc nie chcesz czy nie możesz iść do kościoła, to moim zdaniem żaden problem.

Gość gość
Byłam niedawno na pogrzebie. W kaplicy cmentarnej wszystko trwało jakieś 10 minut, ja stałam na zewnątrz.

Gość gość
Jak ty wolisz. Ja bylam ba pogrzebie w kosciele chociaz jestem niewierzaca jako wsparcie moralne. Inaczej bym nie poszla.

Gość gość
Jeśli to nie jest bliska Ci osoba, tylko ktoś znajomy albo jakaś dziesiąta woda po kisielu, to wierz mi, nikt z najbliższej rodziny Zmarłego nawet nie zwróci uwagi czy byłaś w kościele, czy nie. Niedawno był pogrzeb mojej mamy i szczerze mówiąc nie mam pojęcia kto był na mszy, a kto nie. Zbyt byłam pogrążona w żalu. Natomiast jeśli Zmarły był dla Ciebie kimś bliskim, to wypada pójść do kościoła.