Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karrrola

Nacięcie krocza

Polecane posty

Gość karrrola

Wykonywano u Was ten zabieg w czasie porodu?

Gość gość
Tak, dwa razy miałam nacinane krocze. Za pierwszym razem bardziej rutynowo. Za drugim razem ze względu na tempo porodu i ryzyko pęknięcia. Nacięcia nie czułam, bo zrobili w szczycie skurczu. Gorzej z szyciem, bo dwa razy trafiłam na lekarza, który został obudzony w nocy.

Gość gość
Tak. 2 razy. Za pierwszym dziecko że mnie wyciśnięte, ogromne nacięcie na skurczu, 16 szwów, ale szycia nie czułam, chociaż trwało z pół godziny. Za drugim razem miałam wybór, ale ustaliła z położną, żeby sama ocenila6w trakcie porodu. Nacięcie na 4 szwy, za to szycie bardzo bolało.

Gość marrcela
Przy pierwszym porodzie tak, natomiast przy drugim nie.Udało mi się poprzez ćwiczenia i masaż uniknąć skalpela :)

Gość gość
Miałam cc więc cięcia było trochę więcej, ale myslę, że rana ro rana tak samo boli i tak samo sie zrasta

Gość gość
Dwa porody sn i nie nacinali mnie przy żadnym a to było 12 i 10 lat temu.

Gość gość
Nie,mialam porod z ochrona krocza.dziecko wazylo 4kg. wszystko wrocilo do normy

Gość gość
Rodziłam 8 miesięcy temu, poród sn bez nacinania ale i tak popekalam i trzeba było szyć.

Gość gość
Dwa porody, dwa razy popekalam i dwa razy mnie cięli. Ostatnim razem położna do końca walczyła o to by nie ciąć, ale niestety duże dziecko. Szycie jest najgorsze i potem siadanie itd.

Gość mella86
Znalazłam instrukcję, jak zrobić masaż, aby wzmocnić mięśnie krocza, może komuś pomoże: "Według danych szacunkowych nacięcie krocza wykonuje się aż u 70-90% rodzących siłami natury. Niestety, zabieg ten często wykonywany jest rutynowo i bez wyraźnych wskazań. Już w ciąży warto zadbać o tkanki krocza regularnie wykonując masaż krocza. ➡ masaż krocza wykonujemy tylko za zgodą osoby prowadzącej ciążę, w trakcie infekcji nie wolno wykonywać masażu. ➡ masaż krocza najlepiej rozpocząć około 30 tygodnia ciąży i wykonywać go systematycznie do dnia porodu. ➡ regularnie wykonywany masaż krocza uelastycznia tkanki i zmniejsza ryzyko wykonania nacięcia krocza, chroni także przed pęknięciem krocza. Jak poprawnie wykonać masaż krocza? ➡ w pozycji kucznej lub na stojąco - z jedną noga opartą o krzesło, ➡ do masażu używamy naturalnych olejków np. z kiełków pszenicy lub oliwek, ➡ odrobinę olejku należy nanieść na wejście do pochwy i palcem wykonywać okrężne, rozciągające ruchy w kierunku o***tu. ➡ masaż wykonujemy do momentu uczucia delikatnego pieczenia - wtedy robimy przerwę. https://szkolarodzeniaprenalen.pl

Gość gość
Pierwszy poród cięcie , teraz intensywne ćwiczenia i masaż. Powiedziałam, że teraz nie dam się pokroić