Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak przejść ze sloików na normalne jedzenie

Polecane posty

Gość gość

Czy jest tutaj mama, która miała kłopot z przejściem z jedzenia słoikowego na normalne, domowe? Za 2 miesiące córka idzie do żłobka (ma 10 miesiecy). Od początku (tj. od 4 miesiecy) jest na słoikach. Teraz chciałabym przejśc na normalne jedzenie, tzn. domowe, gotowane przeze mnie. Ale mam z tym kłopot. Nie chce nic ruszyć. Awantura, płacz. Podam sloik to zje. Ogólnie córka nie jest głodomorem, waży troche ponad 8kg, ale jest mega *****iwym dzieckiem, nie usiedzi ani sekundy, caly czas w ruchu. Jest tu jakas mama, która miała ten sam problem? Zaczynam odchodzic już od zmysłów...

Gość gość
Ja poczatkowo mieszalam jedzenie ze sloika z domowym.Codziennie troche wiecej domowego.Moja po tygodniu zalapala i jadla gotowane.

Gość gość
Wsadź swoje do słoika, powinna dać się nabrać.

Gość gość
tak robie, ale córka jakby miała jakis radar. Ledwo dotknie językiem i koniec, nie otworzy buzi :(

Gość gość
14.49 zawsze przekładałam na talerzyk podgrzewany, mieszałam w rznych proporcjach, no nie tknie nic. Boje sie, ze pojdzie do żllobka i bedzie problem

Gość gość
Niestety słoiki smakują inaczej. Nie wiem co oni tam jednak dodawaj, ale jak dziecko karmione tylko sloiczkami, to często jest problem z normalnym jedzeniem. Moja też niechętnie chciała domowego jedzenia. Zaczynałam od zup. Dawałam normalna zupę, czasem próbowała , a jak smak nie poszedł, mieszkałam trochę ze słoiczkiem. Pomału, i dużo cierpliwości.. Starszego syna nie karmilam sloiczkami i nie było problemu z normalnym jedzeniem.

Gość gość
gość dziś Niestety słoiki smakują inaczej. Nie wiem co oni tam jednak dodawaj, x Ja myślę, że klucz jest w konsystencji. Swoje jedzenie ciężko jest zmiksować na taką maź.

Gość gość
tu autorka. Nie wiem czy w konsystencji bo np. brałam słoik bobovity: dynia z kurczakiem i ziemniakami - ok, to jest gładka masa, ale dodawałam ryżu, żeby było konkretniejsze i potrafiłą zjeść cały słoik. Ugotowałam sama, proporcje biorac ze słoika, czyli marchewka, dynia, ziemniaki i dodałam troche indyka, zmiksowałam, dodałam ryż - nie ruszyła. Może to intensywność? Ze słoika jest jednak troche mdłe

Gość gość
14.57 Dziecko 8 miesięczne nie je już mazi. Rozumiem zupki dla 5 miesięcznika, ale dla 10 miesięcznika są już zupki z kawałeczki warzyw, kawałkami ryżu na przykład, więc o jakiej mazi piszesz? .. To smak robi robotę, nie konsystencja.

Gość gość
gość dziś 14.57 Dziecko 8 miesięczne nie je już mazi. Rozumiem zupki dla 5 miesięcznika, ale dla 10 miesięcznika są już zupki z kawałeczki warzyw, kawałkami ryżu na przykład, więc o jakiej mazi piszesz? .. To smak robi robotę, nie konsystencja. x Przepraszam, faktycznie. Po prostu nie wzięłam pod uwagę starszych niemowląt, bo ja 10miesięczniaków nie karmiłam słoikiem, więc mogę nie wiedzieć o tych kawałkach warzyw. xxx Autorko, a może pojechać po bandzie i jak pluje, to zostawić, ale nie karmić czymś innym. Za 15 minut spróbować znowu. Pokrzyczy, popłacze, ale może nie ma innego wyjścia. Albo weź daj do ręki ugotowaną marchew, może w ten sposób zacznie jeść coś więcej. Z tego co pamiętam, to moje dzieci w tym wieku machały już łyżką.

Gość gość
czasem mam na to ochotę, naprawde, ale zaraz zwycięzy: no przeciez nie bedzie głodna chodzić, i wjeżdza słoik :( ale chyba tak bede musiała zrobić, zawziąc się i koniec. Jakbym wiedziała, ze bedzie taki kłopot to bym się na słoiki nie zdecydowała. A tak to człowiek się bał gotowac, pierwsze dziecko, zero doswiadczenia a słoiki przeciez dobre, wiedzą co robią, dziecku się krzywda nie stanie. Madry polak po szkodzie....

Gość gość
dziękuję, ale corka ma 10 miesięcy, mamy jeszcze czas na opowiesci o witaminach ;) na razie chciałabym aby zaczeła jeśc inne niż słoikowe jedzenie ;)

Gość gość
Jeżeli chcesz by jadła zwykle potrawy, musisz przestać podawać jej jedzenie sloiczkowe. Kubki smakowe przyzwyczaja jej się w końcu. Bo te słoiki to jak z kostka rosolowa, czy z wegeta. Po odstawieniu tego, na początku potrawy nie smakują.