Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zakłopotana1111

Jak pogodzić kwestie majątkwe z nowym partnerem ?

Polecane posty

Gość Zakłopotana1111

Witam wszystkich. Mam pewien dylemat od jakiegoś czasu. Mam swoje mieszkanie, kupiłam je kilka lat temu, wcześniej sprzedając mój dom rodzinny po śmierci moich rodziców. Jestem po rozwodzie i mieszkałam tam sama z moją córką. Od 4 lat jestem w związku z facetem, który zamieszkał razem z nami. On ma dwójkę swoich dzieci i moje mieszkanie okazuje się dla nas za małe, szczególnie jak jesteśmy w 5. Planujemy coś zmienić, kupić, wybudować itp. Do tego celu musimy sprzedać na pewno moje mieszkanie i uzupełnić brakującą kwotę kredytem. On ma też swoje mieszkanie, ale mieszkają w nim jego rodzice i nie możemy go sprzedać. Problem mój polega na tym, że obecne mieszkanie to zabezpieczenie dla mojej córki gdyby mnie zabrakło i tak chciałabym żeby zostało. tym bardziej, ze w przypadku mojej śmierci córka nie będzie mieszkała z nowym partnerem w nowo zakupionym wspólnym już wówczas mieszkaniu, a zamieszka z ojcem. Nie chciałabym, aby nic nie zostało jej po moim rodzinnym domu i żeby ( może to okropne), żeby cała własność przeszła na mojego partnera. Nie chciałabym zostawić córki z niczym... Jak rozwiązać taką sytuację, bo chciałabym spać spokojnie a jednocześnie nie urazić partnera swoim podejściem. Życie nauczyło mnie jednak, że muszę zawsze myśleć o zabezpieczeniu dla swojej córki.

Gość gość
Dobrze myślisz, pilnuj swoich spraw. Nigdy nie sprzedawaj tego mieszkania. Twoj facet niech szuka rozwiązań, ty masz sprawę jasna , twoje mieszkanie a w nim ty i twoje dziecko. To on ma dwójkę i do tego jest u ciebie. Facetowi mówisz jak jest i po zawodach. Możecie wynająć większe i tam zamieszkać wszyscy a twoje tez wynająć i płacić polowe za wynajem wspólnego. Twojego faceta nie stać na inne rozwiązania puki co.

Gość gość
Mozesz sprzedajac obecne mieszkanie za czesc pieniedzy kupic i np. wynajac kawalerkr i zrobic od razu darowizne corce ewent. z prawem pozywotniego uzytkowania tego mieszkania przez ciebie. Poradz sie prawnika, jest wiele mozliwosci.

Gość gość
Nie wchodź w żadne współwłasności z dzieciatym facetem!!! Potem twoja córka będzie się ciągać z nimi po sądach!!!