Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sterydy na rozwój płuc w 34 tc

Polecane posty

Gość gość

Dostałam już raz sterydy w 26 tc (2 dawki), obecnie od 33 tc mam rozwarcie i krótka szyjkę , czy bezpiecznie jest kolejny raz dostać sterydy w 34 tc? Słyszałam ze szkodzi zbyt duza ilość sterydów dzidziusiowi a nie chciałabym zeby mu się coś stało

Gość gość
Poradzicie bo nie wiem co robić... martwię się czy kolejne podanie sterydów nie zaszkodziłoby mu bardziej

Gość gość
Mi wstrzykiwali w 31 tygodniu tak samo. Na szczęście nie doszło do przedwczesnego porodu. Wszystko dobrze z małym. Teraz ma półtora roku

Gość gość
I dodam że wstrzykiwali mi to kilka dni. Około 4 czy 5 dni na pewno. Nic się nie martw wszystko w granicach normy robią i dla dobra dziecka

Gość gość
13:48 ale ja w 26 tygodniu już miałam cała pelna kuracje przeprowadzona... teraz mam 34 tc i znowu chcą kolejna kuracje ... bo jest rozwarcie ale ja nie chce się godzić bo słyszałam ze kolejna kuracja nie jest zdrowa dla dziecka

Gość gość
Po drugie może z rozwarciem na palec i krótka szyjka wytrzymam jeszcze z 3 tyg?

Gość gośćktos123123
Ja też miałam 2 razy. W 24 i w 30 a urodziłam w 31 tyg. Ciężka ciąża, bardzo problemowa ale cud się stał bo dziecko zdrowe wszystkie zagrożenia czekające na wczesniaki O minęły mojego synka, teraz ma 3 lata i jest zdrowy rozwija się prawidłowo

Gość gość
Autorko uważam, że najlepiej wiedzą lekarze co jest dla Ciebie i dziecka dobre. Zaufaj im. Zresztą 34 tc to już teoretycznie bezpieczny tydzień dla płuc dziecka, ale pewnie zapobiegawczo chcą podać. Trzymam kciuki oby jak najdłużej:)

Gość gość
Uważam ze pobyt w szpitalu by mnie bardziej zestresował niż to ze by te sterydy pomogły...

Gość gość
Ja miałam dawane 2 razy sterydy dziecko urodziło się w 33 tyg i dzięki sterydom oddychało samodzielnie

Gość gość
ja urodziłam w 35 tygodniu , dziecko urodziło się zdrowe bez żadnych problemów z oddychaniem czy czym kolwiek innym ale tydzień różnicy jak 34-35 nie wiem czy faktycznie jest to dość duża różnica dla dziecka i faktycznie potrzebuje sterydów :/

Gość gość
15:12 w jakim sensie dwa razy? Bo ja w 26 tc miałam dwa dni pod rzad podane. A nie jestem za tym by w 34 powtórzyć ..

Gość gość
16:50 a w którym dniu wyszliście do domu?

Gość gość
10:38 sterydy podaje się w dwóch zastrzykach, na pewno chodziło, że dwa razy w różnych tygodniach ciąży:)

Gość gość
No spoko,ale już zaczynam 35 tydzien, mam nadzieje ze z 2 tyg wytrzymam jeszcze, bałabym się o skutki kolejnej dawki sterydów

Gość gość
Leci już 35 tc jakieś kobiety rodziły w tym tygodniu ? Jak szybko wyszliście do domu?

Gość gość
Chyba lekarze wiedzą co robią, nie? Myślę, że na pewno znacznie lepiej niż dziewczyny obecne na forum... Co do mojego przypadku - sterydy zostały podane w 31 tygodniu, cesarka była w 34. Jedno dziecko oddychało pięknie, drugie miało zapalenie płuc i trafiło do inkubatora.

Gość gość
A odpowiadając na pytanie powyżej, to ja co prawda nie w 35, a w 34 rodziłam, ale do domu z jednym maluchem wyszliśmy normalnie, po trzech dniach. Drugi został w szpitalu, mimo że był pół kilograma cięższy.