Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Znacie kogoś kto ma bardzo poważną wadę wymowy a pracuje?

Polecane posty

Gość gość

Czy znacie kogoś kto np. bardzo się jąka a pracuje? Jak ta osoba znalazła tę pracę i co robi?

Gość gość
Nie znam nikogo, kto miałby taką poważną wadę wymowy w dorosłym życiu.Raczej każdy o to zadbał.

Gość gość
Ja znam chłopaka, który się jąka. I to bardzo. Pracuje jako adiunkt na uniwersytecie, nawet wykłada :-)

Gość gość
Profesor Lew-Starowicz i Hanna Gronkiewicz-Waltz mają wadę wymowy.

Gość gość
Mój teść bardzo się jąka. Jednak on ma fach w ręku. Nie jest na kogoś łasce. Prowadzi swoją działalność

Gość gość
Ja jestem logopeda i bardzo wrażliwa jestem na wady wymowy. Ciągle spotykam ludzi niepoprawnie mówiących, mam wrażenie że jest ich wiecej niż mówiących prawidłowo, ale nie są to duże zaburzenia, raczej niewielkie spowodowane złym torem oddechowym albo nieprawidłowymi nawykami.

Gość gość
kuzynki dzieci , już dorosłe , nie wiem co to za wada ale mówią bardzo niewyrażnie, on 22 lata pracuje w policji, ona 24 kończy studia i pracuje w jakiejś firmie komputerowej, i najstarsza 3o lat pracuje w banku ma kontakt z ludzmi,

Gość gość
a dlaczego pytasz , masz taką wade i szukasz pracy, ja mam takiego kuzyna ale ma już 38 lat, nigdy nie wiem co on mówi nie mogę go zrozumueć, ma włąsną działalnośc, jest z mojego roku, pamiętam ze dawno temu nie mógł opędzić sie od dziewczyn, widocznie zakochanym to nie przeszkadza bo miał straszne branie, teraz jest po rozwodzie i też ma branie i to w różnym przedziale wiekowym -i znam panią w banku na kasie młoda kobieta , też nie mogę jej zrozumiec

Gość gość
A co ma wada wymowy do zatrudnienia w kontekście ogólnym? Myślałam, że chodzi o pracę, gdzie liczy się dykcja, poprawna wymowa, itp. Mój kolega ma wadę wymowy i pracuje na infolinii. Ludzie z innymi wadami też przecież pracują.

Gość gość
Nie bardzo rozumiem pytanie. A to ludzie z poważną wadą wymowy nie muszą jeść ? Zyją powietrzem? Jeśli niesłyszący pracują, a znam takich co najmniej 5-ciu bo obracam się akurat w takim środowisku i sobie radzą to ktoś z wadą wymowy prędzej sie porozumie

Gość gość
Mój kuzyn strasznie niewyraźnie mówi. Moja ciotka olała sprawę i po żadnych lokopedach jak był dzieckiem nie chodziła. Teraz ma 30 lat i nikt z rodziny jak z nim rozmawia to nie rozumie tak sepleni niewyraźnie. Kuzyn jest informatykiem zarabia bardzo dobrze zna język niemiecki biegle. Wszyscy się dziwią że z Niemcami się dogadaje a w języku ojczystym się z nim dogadać nie da.

Gość gość
Akurat nie chodzi o wadę wymowy, ale znam blisko 40-letniego autystyka z dużą wadą wzroku i zezem, który pracuje umysłowo, jako administrator w biurze, 4 dni w tygodniu po 7 godzin. jest bardzo inteligentnym, wsapniałym człowiekiem. ale to nie w Polsce, w Polsce by raczej takiej pracy nie dostał. Chociaż, kto wie...

Gość gość
dziś najwidoczniej rozmawiając z Niemcami, nie czuje się "gorszy", nie stresuje się, bo go traktują normalnie, a Polacy ... wiadomo. :(

Gość gość
12:41 tylko że jest pewna spora różnica. Głuchoniemy na rentę i orzeczenie, dlatego pracodawcy go chętnie zatrudnią bo mają z tego kasę z pfron. A osoba z wadą wymowy nie ma renty i orzeczenie też nie zawsze dostanie i dlatego jej trudniej znaleźć prace niż gluchemu.

Gość gość
Wszyscy się dziwią że z Niemcami się dogadaje a w języku ojczystym się z nim dogadać nie da. x Ja w PL ciągle słyszałam, że seplenię a mieszkając w DE nie mam tego problemu. Po drugie jeśli mówi niewyraźnie to niemcy mogą zrzucać to na problemy językowe/akcent itd. i w życiu nie zwrócą mu uwagi, że mówi niewyraźnie.

Gość gość
Terapeutka sie jaka, dosc mocno. Moja corka nie mowi sz czy rz dz dż dź , w zasadzie mowi jak trzyletnie dziecko. Ma 13 lat, twierdzi ze jej to nie przeszkadza, logopeda rozklada rece, bo wszystko ma wycwiczone i powiedziec poprawnie umie, tylko nie chce!

Gość gość
Ja mam wadę wymowy. Nie wymawiam "r". Miałam duże kompleksy w dzieciństwie z tego powodu ale dzisiaj nie mam już ich w ogóle. Skończyłam chemię i pracuję w instytucie badawczym.