Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Antykoncepcja w wieku 37 lat

Polecane posty

Gość gość

Hej mam 37lat,2 dzieci. Mlodsze 3 latka. Do tej pory zabezpieczalam sie prezerwatywa. Mysle o pigulkach ale boje sie zakrzepicy.nie pale i nie palilam papierosow. Hormony bralam w wieku 22 lat okolo poltora roku. Chcialabym spróbować znowu i cieszyc sie wolnym seksem. Ale ten strach i chorobe zakrzepowa. Macie doswiadczenie w temacie? Prosze o opinie.

Gość gość
Niech mąż zrobi wazektomie, po co masz się truć?

Gość gość
Ja bralam pigulki przez 32 lata i nic mi nie jest. Tez nie palilam i nie pilam.

Gość gość
A komputerek dni płodnych nie wchodzi w rachubę? Mierzysz temp. przez parę sekund pod językiem codziennie rano i wiesz czy masz płodne czy nie, kiedy owulacja. I nie trujesz się.

Gość gość
Tu autorka. Troche nie moglabym ufac komputerowi chociaz myslalam o nim. Spirala nie wcbodzi w gre. Wazektomii maz sie nie podda bo poruszalismy juz ten temat. Czy sa kobietki ktore stosuja antykoncepcje hormonalna po 35 roku zycia?jak sie czujecie?

Gość gość
Zawsze mozesz sporobowac tablek z tylko progesteronem, sa bezpieczniejsze, jest jeszcze implant jezeli nie chcesz spirali

Gość gość
Ja mam 36 l i stosuje obserwacje cyklu + prezerwatywy . Nigdy nie brałam tabletek i nie będę brała bo szkoda mi zdrowia .

Gość gość
Ja zaczelam brac tabsy w wieku 37 lat, po urodzeniu corki. Wiedzialam ze dzieci juz nie chce. Nie pale (ale dopiero od 6 lat, wczesniej palilam, momentami mniej, momentami wiecej), alkohol pije okazjonalnie i jest to zazwyczaj lampka wina albo mala whisky. Dzis mam 46 lat, tabletki biore od 10 lat, skutkow ubocznych zero ... o przeparszam, bardzo poprawil mi sie stan wlosow, cale zycie mialam z nimi problemy, teraz wreszcie mieszcza sie w normie ;)

Gość gość
Do gosc 21.41. A libido?

Gość gość
Branie tabletek zawsze ma skutki uboczne . Trzeba być głupcem żeby twierdzić ,ze branie jakikolwiek leków przez xx lat jest obojętne dla naszego organizmu . Znacznie groźniejsze konsekwencje długotrwałego stosowania tabletek antykoncepcyjnych to: zawał serca, udar mózgu, zakrzepica żył głębokich, zator płucny, kamica dróg żółciowych, żółtaczka, polekowy brak miesiączki, zwiększone ryzyko rozwoju raka szyjki macicy i piersi, nowotwór wątroby, zmniejszona tolerancja glukozy (jako stan poprzedzający cukrzycę) oraz zaburzenia gospodarki tłuszczowej (wzrost złego cholesterolu).

Gość gość
Ja z kolei bralam tabletki w sumie ponad 15 lat, z przerwami na ciąże, karmienia. Robiłam próby watrobowe, badania, wszystko idealnie. Pewnego dnia zaczęły mi bardzo boleć nogi, lekarka na sor kazała odstawić hormony. Odstawilam tym bardziej, że moje libido bylo bliskie 0 przy tabletkach. Nie biore już pigułek, dochodze do siebie. Po odstawieniu mialam paskudne objawy, ale już ok. Nie truj się, to paskudztwo.

Gość gość
Tez jestem ciekawa wiec podbijam temat. Ja obserwuje cykl i gumki używamy. Wiek 37lat, na szczęście cykle mam dość czytelne tfu tfu:) tabsy brałam na studiach. Teraz myślałam o zastrzyku albo nie wiem...

Gość gość
Do21.58 tu autorka -to masz tak samo jak ja. Tez chcialabym sie cieszyc bardziej spotanicznym seksem

Gość gość
Mam 38 lat, tabletki biorę od 19. Badam się na bieżąco, wszystko jest ok. W ciążę zaszłam bez problemu po 11 latach brania tabletek. Tabletki trzeba dobrać, a nie wybierać pierwsze lepsze.

Gość gość
A ten zastrzyk tez sie zastanawialam. Tylko obawiam sje skutkow ubocznych bo to bardzo duzo hormonow na raz.

Gość gość
22.08 to powiedz JAK dobrac tabletki?jakie badania wykonac?

Gość gość
Autorko nie truj się . Moja przyjaciółka po wielu latach brania tabletek ma teraz duze problemy z zdrowiem . Ma 40 lat i za sobą juz 3 operacje w krótkim czasie . Obecnie dochodzi do siebie ale tabletek juz nie będę brała .

Gość gość
A skad wiadomo ze te operacje to od tabletek?

Gość gość
Tylko gumki zawsze. 34 lata mam.

Gość gość
Jesli tak się boisz tabletek to ich nie bierz. Będziesz sie może cieszyła bardziej spontanicznym seksem ale stresowała stanem zdrowia. Strach jest jedną z najbardziej obciążających mózg emocją, to prosta droga do utraty balansu i homeostazy organizmu i w konsekwencji do chorób właśnie.

Gość gość
Mam 37 lat. pigułki brałam 5 lat, od wieku 22 do 27. potem kilka miesięcy odstawienia i próba zajścia w ciażę, zaszłam po 4 miesiącach. jak dziecko mialo pół roku ,zaczęłam brać pigułki -te minipigułki, ale mialam przy niech nnieregularny okres i mało ochoty, więc po pół roku przestalam brać. Potem miałam jeszcze jedną ciążę, nieplanowaną (gumy + seks bez w dni niepłodne, ale cóż, cykl się rozregulował bo w ciażę zaszłam podczas seksu bez gumy 19. dzien cyklu). tamtą ciążę usunęłam, aborcja farmakologiczna. od 2 lat mam spiralę.

Gość gość
A kto ci bzdur nagadał, że kobiety 35+ z zasady maja jakieś większe przeciwwskazania niż młodsze ? Dotyczy to tylko palaczek i otyłych - ale i młodsze palaczki i grubaski nie powinny brać hormonów. Tak samo jak chore na watrabe, nerki czy majace problemy z krzepliwościa. Nie rób z siebie babci, masz dopiero 37 lat :O Pigułki maja też korzystne działanie dla zdrowia - zmniejszaja ryzyko raka jajnika, trzonu macicy, torbieli jajników, stanów zapalnych narzadów rodnych, zmniejszaja też ryzyko raka jelita grubego. Trzeba sie regularnie badać i tyle.

Gość gość
gość dziś --> libido w normie, raczej nie widze zmian przed i podczas brania tabsow.

Gość gość
Ja już naprawdę tyle rzeczy słyszałam na temat tabletek antykoncepcyjnych, że chyba bym mogła spokojnie książkę napisać. Oczywiście mam na myśli te wszystkie negatywne skutki. Ale też zdaje sobie sprawę, że większość osób źle się wypowiada, bo tak naprawdę nie ma o tej metodzie zabezpieczania się najmniejszego pojęcia i gada co im ślina na język przyniesie. A ja właśnie jestem przykładem na to, że tabletki przynoszą bardzo dużo pozytywnych aspektów jeśli chodzi o wygląd i samopoczucie. Zresztą tutaj piszą bardzo mądre i prawdziwe słowa na temat antykoncepcji hormonalnej http://antykoncepcjanamiare.pl/antykoncepcja-doustna-jakie-daje-korzysci-poza-antykoncepcyjnymi/

Gość gość
gość z wczoraj ja niestety znam sporo dziewczyn, u których wystąpiła zakrzepica w czasie stosowania tabletek antykoncepcyjnych. U mnie niestety doszło to krok dalej, bo aż do zatorowości płucnej!! NIgdy więcej tabletek. Dziewczyny przed stosowaniem tabletek KONIECZNIE sprawdzcie, czy macie TROMBOFILIĘ wrodzoną - ona jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania 2składnikowej antykoncepcji. Gdyby mój lekarz wcześniej wiedział, ze mam te mutacje mógłby mi przepisać inne tabletki, a tak zamiast cieszyć się życiem leżałam w szpitalu...

Gość gość
damska prezerwatywa! Ja stosuje i jestem bardzo zadowolona. Chroni przed ciążą, łatwo się wkłada i wyjmuje. No i zabezpiecza przed chorobami wenerycznymi.

Gość gość
gość 2018.10.21 ha ha ha ha ha, to wszystko możesz mieć ze zwykłego żarcia, albo papierochów. Autorko dobierasz pod swoje hormony tabsy i obserwujesz, czy coś ci jest. Nie masz pajączków, nie palisz, to co się będziesz szczypać.

Gość gość
gość 2018.10.21 22.08 to powiedz JAK dobrac tabletki?jakie badania wykonac? x Hormony, wątroba. I ta osoba, którą pytasz ma rację, nie pierwsze lepsze. Lekarze lubią przepisywać najdroższe. Ale najdroższe nie oznacza najlepsze. Szczerze powiedziawszy to te nowe, drogie potrafią namieszać. xx gość dziś gość z wczoraj ja niestety znam sporo dziewczyn, u których wystąpiła zakrzepica w czasie stosowania tabletek antykoncepcyjnych. x Jak się pali, albo ma coś takiego jak ty, to nic dziwnego prawda? Dla odmiany ja nie znam ani jednej, która miałaby problemy. Te palące nie powinny brać IV generacji.

Gość gość
Rozumiem ze próby watrobowe i badania hormonów ale jakie hormonów?