Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Namysłów wojew opolsk

Województwo Dolnośląskie to najlepsze województwo w Polsce zaraz po opolskim :)

Polecane posty

, www.umwd.dolnyslask.pl (urząd marszałkowski województwa Dolnośląskiego) kliknijcie w ten link

, www.opolskie.pl (Samorząd województwa Opolskiego) kliknijcie w ten link

Gość gość
Nie nawidze ślazakow

:o

Gość gość
Nie wiem, jak z województwami, bo Dolny Śląsk to teren rolniczy, drzewa są tam jakieś takie małe w porównaniu z Pomorzem i generalnie mało jest takiej świeżej przyrody. Jeśli chodzi o miasta w PL to chyba mógłbym mieszkać tylko we Wrocławiu, albo 3mieście...

Dlaczego nie lubisz ślązaków?

22:52 województwo Opolskie też jest województwem rolniczym :)

Gość gość
Namysłów wojew opolsk - Pewnie chodziło mu o narcyzm niektórych Ślązaków i nienawiść do narodu polskiego. Jak niejaki BSA z tego forum wyzywał Polaków od bydła i się cieszył, że Niemcy zabijali warszawiaków podczas powstania

Gość gość
Nie lubie slazakow bo ich gwara doprowadza mnie do szalu...ja rozumiem jezyk regionalny ale bez przesady. Mowmy po polsku bo w polsce zyjemy. Na dodatek nie spotkalam sie z kulturalnym slazakiem. Takie wiesniaki. Byc moze mialam pecha i na takich trafilam ale to calkowicie mnie zrazilo do ludzi pochodzacych ze slaska.

22:57 ja mieszkam na historycznym Dolnym Śląsku ale w granicach województwa Opolskiego i nie czuje się Ślązakiem bo moi pradziadkowie pochodzili z Kresów Wschodnich

Gość gość
Na dolnym Śląsku nie mówi się gwara i nie mieszkają tam Ślązacy z opisu, jprdl

23:02 wiesz że Opole to historyczna stolica Górnego Śląska? ale w Opolu i okolicach nie ma syfu, kopalń ani brudu wręcz przeciwnie tam wsie i miasta pod Opolem są ładne czyste i zadbane niczym w Niemczech bo w województwie Opolskim żyje mniejszość Niemiecka i w Opolu nikt gwarą Śląską nie mówi, gorzej z aglomeracją Katowicką tam jest bieda kopalnie i syf (z wyjątkiem Katowic)

Gość gość
23.02 . Na dolnym mowia gwara

Gość gość
Namysłów wojew opolsk - Ja jestem Wrocławiakiem od urodzenia. Mój ojciec pochodzi z Warmii. Mój dziadek od strony matki z Wielkopolski, moja babcia od strony matki urodziła się w Krakowie, a mnie parokrotnie nazwano "hołotą zza Buga", bo przyznałem się, że jestem z Wrocławia

Gość gość
Śląsk był w starożytności zamieszkały przez Celtów, a Wrocław został założony przez Celtów, pod galijską nazwą "Budorigum". Podobnie, jak na Górze Ślęży są pozostałości bytności celtyckiej

Gość gość
Dla mnie poludnie to calkiem inna bajka. Nie wiem jak jest na "dolnym" ale ogolnie slask albo malopolska glownie chodzi mi o gory czyli zakopane itd nie nie i nie. Jedzenie regionalne pyszne, krajobraz piekny ale wlasnie ta gwara mnie rowniez drazni. Pochodze z polnocy i nie jestem przyzwyczajona do takiego jezyka.

Gość gość
A kaszubi po jakiemu nap..ją ???

Gość gość
A ja lubię gwarę Śląską tj Ślůnsko Godka:D śmieszne są ich słowa :)

Gość gość
23.21 Nie wiem. Bo ja pochodze z zulaw

Gość gość
Padołsz ? A zkond żejś je ?

Gość gość
23'21 żuławy i Kaszuby to północ wiec twoje strony to czemu dziwi cie gwara na śląsku?

Gość gość
Bo widzisz nie do konca. Zulawy i kaszuby to co innego. Jak jade na kaszuby tzn nad morze to widze jaka jest roznica miedzy nami. To nie jest to samo

Gość gość
Po za tym nigdy nie slyszlam kaszubskiej gwary. Chyba ze ty masz jakies doswiadczenie? Moze tego nie praktykuja bynajmniej tam gdzie bylam a bylam w typowo kaszubskich miejscowosciach. Raczej ich ze tak to nazwe "styl " jest propagowany czyli wzory ale gwara? Nie

Gość gość
Słyszałem,nie do powtórzenia:-)) jakbyś Węgra słyszała,ale nie o to chodzi,chodzi o to że w każdym regionie kraju inaczej się mówi i to nie jest dziwne, więc nie wiem dlaczego akurat śląska gwara cię dziwi albo irytuje ,taka specyfika i tyle.

Gość gość
Slaski nie jest dla kazdego jezykiem zrozumialym i tez nie za bardzo gwara slaska przypadla mi do gusta. Rozumiem ze maja swoj jezyk ale dla mnie nie na miejscu jest jak ktos nad uchem mowi w tym swoim jezyku i polowy nie rozumiesz. Po za tym do tego jeszcze potrafia klasc nacisk na niektore wyrazy chodzi o to ze przy pewnych wyrazach to prawie krzycza i jako tak.....przeciagaja. Do nas jak przyjada ludzie ze wsi to tak akcentuja. :O