Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rynek pracownika" PIS

Polecane posty

Gość gość

Gadają o malejącym bezrobociu, minimalnej godzinówce, walce ze śmieciówkami wszystko pięknie w telewizji... Szukasz pracy tygodniami. Opuszczasz w końcu pułap poszukiwań, uniżasz się, zapominasz o swoim tytule mgr i idziesz do sklepu na kasę... Tam naglę pytają cię o list motywacyjny i referencje. Dostajesz telefon z jakiejś szemranej firmy marketingowej, której nawet nie ma w internecie. Idziesz bo jesteś już zdesperowany, weźmiesz wszystko... Oferują Ci śmieciówkę i pieniądze z prowizji. Odzywają się w Tobie resztki honoru i dziękujesz. Pracodawca z uśmiechem cię żegna, bo wie, że na Twoje miejsce przyjdzie Ukrainka, która będzie pracować za 5zł. I tak jest wszędzie.

Gość Szef jest wszędzie
Jedna sprawa, jestem pracodawcą i wiesz dlaczego bierzemy ukrainców? bo za swoje wynagrodzenie od 15-20 zł za godz zrobią kawał roboty. Oni mnie samego szefa ustawiają jak mam robić a nie opierniczać sie.Wiedzą wszystko i znają się na wszystkim, od budowlanki, mechaniki nawet i na papierologii.. Polaczki przyjdą, i rozkładają ręce bo nie wiedzą jak się za coś zabrać, patrzą tylko żeby szef gdzieś pojechał to papieros itd. Z całym szacunkiem ale ktoś kto się przyłoży do pracy u nas to zarobi może i lepiej jak w UK czy Stanach po odjęciu tam życia itd ale musi chcieć coś robić, szef to zawsze doceni a lesera to po dniu pracy wyczuje....tyle.

Gość gość
13:53 Dobrze, że ja mam szefa, który ma żelazną zasadę - zatrudniać tylko Polaków. Założę swój biznes będę robił to samo. Szacunek takim.

Gość gość
Tak, szefu masz rację bo to jest co napisałem. Za 5zł Ukrainiec będzie ci zapiertalał do nocy, szanujący się fachowiec z Polski prędzej wyjedzie do Niemiec czy Holandii, niż będzie się błaźnił dla takiego jak ty.

Gość szefo111
do gośćia z 13:56 słuchaj nie piernicz głupot , bo jest jasny regulamin że obcokrajowiec nie może pracować więcej jak 40 godz w tygodniu po minimum 12 zł za godz.. Nie na widzi mi się wypełniam sterte dokumentów zameldowań żeby potem niby tak jak ty gadasz . jechać po robotnikach,,,Myślisz że moge sobie pozwolić na ryzyko? że nie pójdzie jeden z drugim do urzędu i nie powiedzą jak było? przecież za to bym miał zakaz najmu dożywotnio.i kary w setkach tyś zł./ a przez to bankrutuje. Jeszcze raz dodam, robotnicy za 8 godzin pracy w dniu zrobią więcej jak polaczek za tydzień. wiec z czystym sumienie dam takiemu 2 dychy za godz bo dzięki takim mam się dobrze.

Gość gość
To chyba panie szefie miałeś wyjątkowe szczęście do ukraińców. Bo akurat u nas w sklepie wiecznie tylko ja nie panimaju. A część lewusów do roboty jakich mało.

Gość gość
Do pożal się Boże szefa: jakoś dziwnym trafem Polacy na zachodzie są chwaleni jako dobrze wyszkoleni i sumienni pracownicy a polscy pracodawcy mają wilcze gardła i zawsze im będzie mało tak jak i tobie więc zatrudniaj sobie Ukraińców a oni ci w podzięce łeb urwą. Jeszcze odnośnie polskich biznesmenów takich majątków jakich się podorabiali w ciągu 20 lat to na zachodzie pracują na to trzy pokolenia, a wiesz dlaczego? bo tam się płaci pracownikowi a tutaj pracownik zarabia grosze i to jest całe meritum tej sprawy. Jak ci nadal mało krwipijco to pochłeptaj sobie trochę ukraińskiej krwi

Gość gość
Szefunio coś zamilkł ...

Gość gość
Szefunio coś zamilkł ...