Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaKama1992

Mąż chce nazwać syna po ojcu

Polecane posty

Gość MamaKama1992

A mnie się to imię nie podoba :( ma negatywny wydźwięk w tych czasach - Janusz... Jest to imię po zmarłym niedawno ojcu męża. Nasz synek ma przyjść na świat w grudniu. W międzyczasie zmarł teść. Mąż się uparl, że mały ma mieć imię po dziadku. Nic do niego nie trafia! :( a mnie trafia szlag, bo nie wyobrażam sobie takiego imienia dla dziecka.. Dziewczyny pomóżcie

Gość MamaKama1992
Proponowałam mężowi, by dać małemu tak na drugie imię, ale on nie chce o tym słyszeć :o grozi, że pójdzie od razu po narodzinach do urzędu i zarejestruje dzidcko na to imię, które on wybrał :( już mam dosyć

Gość gość
Idźcie na kompromis i dajcie Jan

Gość gość
Nie rozumiem tego świrowania po śmierci rodziców. Moja matka też wariowała jak jej mama zmarła i moją siostrę chciała nazwać po babci, a imie tragiczne! ale ojciec jej to wybił z głowy. Kiedy widzial ze juz nic nie ugra, że wszystkie rozmowy, prośby nic nie dały to przed samym porodem się spakował i wyprowadził i powiedział, że będzie płacił alimenty, a dokumenty już są w kancelarii, w przygotowaniu do rozwodu i że on nawet weźmie winę na siebie zadziałało :) oczywiście żadnych dokumentów nie bylo

Gość gość
Autorce chodzi bardziej o to, ze imie teścia zostało ośmieszone przez memy z nosaczami :D

Gość gość
A mój mąż chciał nazwać nasze dziecko po swojej zmarłej narzeczonej... A na miejscu autorki nie wiem, co bym zrobiła. W innych kwestiach mąż też jest taki uparty?

Gość gość
A tesc miał drugie imie? Janusz mi sie podoba i teraz jest doba starych imion wiec nie bedzie odstawał, ale jezeli tobie sie absolutnie nie podoba to nie powinno byc takiego przymusu. Dziecko ma nazwisko po ojcu, to nie wystarcza?

Gość gość
Nie rozumiem tego świrowania po śmierci rodziców. Moja matka też wariowała jak jej mama zmarła i moją siostrę chciała nazwać po babci, a imie tragiczne! ale ojciec jej to wybił z głowy. Kiedy widzial ze juz nic nie ugra, że wszystkie rozmowy, prośby nic nie dały to przed samym porodem się spakował i wyprowadził i powiedział, że będzie płacił alimenty, a dokumenty już są w kancelarii, w przygotowaniu do rozwodu i że on nawet weźmie winę na siebie zadziałało :) oczywiście żadnych dokumentów nie bylo

Gość gość
Nie przesadzaj,normalne imię. Kiedy twój syn zacznie mieć jakąś świadomość inne memy będą na topie :)

Gość gość
Imię powinno sie podobac i tacie i mamie. Nie zgodzilabym sie na janusza. Zaproponuj imie swojego taty zobaczymy co maz na to.

Gość gość
Mój teść powiedział, że jeśli pierworodny otrzyma po nim imię (właśnie Janusz), to do domu dokłada się kwotą 300 tys. Jak nie, to jego pieniądze zobaczymy po otwarciu testamentu. Argumentuje, że to imię może poniżane, ale w końcu wiele osób z tym imieniem zrobiło karierę (Palikot, Lewandowski). Teść też jest prezesem spółki i zarabia z 10 krajowych, ma z czego dawać. I co na moim miejscu byście zrobili? Razem z mężem kombinujemy, że chyba będzie Janusz, ale na dziecko będziemy wołać z drugiego imienia.

Gość gość
Jeszcze Janusz Korwin Mikke

Gość gość
Janusz to normalne imie, czemu nie? Lepsze napewno od tych wszystkich Kubusi, Matkow, Mercelkow i Jankow.

Gość gość
Jest tu ważniejsza kwestia niż tylko to czy imię sie podoba. Choć wiem, że nie każdy podziela moje zdanie (jest oparte nie na moim widzimisię a nawet na badaniach dot. historii rodowych), jednak nadawanie dzieciom imion po niedawno zmarłych to duże obciążenie dla dzieci. Energetyczne i emocjonalne. W tym przypadku tata dziecka podświadomie chce zastąpić zmarłego ojca synem, to może sprawić, choć nie musi, że dziecko będzie miało trudniej w życiu.

Gość gość
Imię ma się podobać obojgu rodzicom. Jeśli nie ma zgody, to się szuka innego, a takie "z ładunkiem emocjonalnym" daje ewentualnie jako drugie.

Gość MamaKama1992
W innych kwestiach można się z mężem dogadać, nie jest taki uparty. Ale jeśli chodzi o to imię to ma być tak i koniec...

Gość gość
Mój ma Ryszard. Dał mu maz, niby chcielismy al e janie do konca.

Gość gość
Tylko Jan. Janusz jest beznadziejne. Przykro mi.

Gość gość
Pełno Janow, Janusz lepszy.

Gość gość
Pewnie ze Janusz lepsze od Jana. Janusza tez zdrobnisz Janek, ale Jasiu juz nie. Jas to taki wiejski glupek, a imie po dziadkach to cos pieknego, wyraz milosci do rodzica, a dziecko ma opiekuna w zaswiatach. Moje dzieci maja drugie imiona po dziadkach, corka to Boguslawa- mega obciach jak na pierwsze imie (13 lat) syn to Stanislaw- teraz w czolowce i nie chcialam powielac(10 m) chociaz nie wykluczam ze gdyby te 13 lat temu byl chlopak, bylby Stas, a teraz moda na stare imiona i pewnie Bogusia tez by spasowala.

Gość gość
Tata daje nazwisko, mama imię.

Gość gość
21:40 Tez tak uwazam. Mama powinna miec ostateczne słowo co do imienia. Tata daje nazwisko, a mam decyduje o imieniu jezeli jest spor.

Gość gość
Jakby kobieta zawsze decydowala o imieniu to byli by sami zniewiesciali faceci- Nikosie, Wojtusie i Mikolajki! Same prztznajcie ze wiekszosc kobiet woli slodziutkie zdrobnienia, a to wlasnie ojciec zwraca sie pelnym, nierzadko twardym imieniem do kilkulatka!

Gość gość
Mój mąż ma na imię Janusz. Nie pomoże to, ale uwielbiam te imię

Gość gość
21.48 Wojtuś to bardzo ładne imię, poźniej Wojtek a dorosły Wojciech. Nie uważam że jest zniewieściałe.

Gość gość
Pewnie, ze Wojciech to ładne i meskie imie. Normalne z długa tradycja.

Gość gość
Dla każdego co innego.

Gość gość
Janusz to normalne imie, czemu nie? Lepsze napewno od tych wszystkich Kubusi, Matkow, Mercelkow i Jankow. Co za ćwoki tutaj siedzą? Janusz to lepsze imię niż Jan? Chyba w oczach pretensjonalnych mamusiek z lat 50-tych, co to musiały być jakies k#@%@a lepsze. Janusz to nędzna modyfikacja Jana, tylko w tym kraju mogło do tego dojść. To imię jest pretensjonalne i głupie.

Gość gość
Moze od Jana, a moze od boga Janusa- hmmm ciekawe, ktore brzmi podobniej....

Gość gość
Od kiedy to ojciec wybiera imię dla dziecka? Właściwie 100 procent par, które znam zdanie ostateczne ma matka a ojciec może najwyżej coś zasugerowac