Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Imie Ryszard, jak bardzo

Polecane posty

Gość gość

, bedzie miało przerąbane moje dziecko

Gość gość
Przy dzisiejszej modzie, wcale. Nie przejmuj sie wszystkimi Aniami i Madziami, ktore sie tu zaraz chorem rzuca na ciebie, ze krzywdzisz dziecko. Odbijaja sobie za krzywdy wyrzadzone im przez rodzicow.

Gość gość
Najlepszy przyjaciel mojego syna to Rysiek ma 8 lat, nikt mu nie dokucza. Normalne imię.

Gość gość
"Wszystkie Ryśki, to fajne chłopaki" :D

Gość gość
Mi sie podoba Zibi - Zbigniew, ale ja lata 80, nie mialabym odwagi tak dac dziecku. Teraz jest duza wieksza akceptacja na dziwne imiona niz za mojego dziecinstwa! Mysle ze Rysio to calkiem normalne imie na przeciw chocby Milana.. z reszta Ryszard brzmi dumnie a nie zniewiescialo jak Oliwiery ,Filip itd.

Gość gość
Ja nawet znam małego Zygmunta :)

Gość gość
dziś Przy dzisiejszej modzie, wcale. Nie przejmuj sie wszystkimi Aniami i Madziami, ktore sie tu zaraz chorem rzuca na ciebie, ze krzywdzisz dziecko. Odbijaja sobie za krzywdy wyrzadzone im przez rodzicow. z znów ty! wariatka która wypisuje pon 300 imion dziennie w każdym topiku o imionach.

Gość gość
Sa Franki, Jasie, Stasie, Antosie czemu nie Zigi czy Rysio. Ja czekam na wysiew Bolkow.

Gość gość
21:45 Nie to ta druga wariatka cały czas ta sama liste wycina i wkleja wszedzie- masz jakas paranoje, moze powinnas zobaczyc jakiegos lekarza?

Gość gość
Ryszard - Rysiek - Rysio - ładnie.

Gość gość
ryszard z co ludzie powiedza i rysiek z kabaretu otto

Gość gość
Zbysio i Zbuszek strasznie mi sie podoba. Zawsze to imie uwazalam za bardzo meskie i szarmanckie. Super!

Gość gość
... Lwie Serce ;) Śmiało nadawajcie, fajne imię.

Gość gość
bardzo ładne, zwykłe, nie wahałabym się w ogóle :)

Gość gość
Ryszard super. Męskie i mocne. Gdybym miała syna to byłby Jędrzej albo Ryszard. Mam dwie córki, raczej to się nie zmieni więc mogę tylko popisać na forum :)

Gość gość
Do gościa z 21:42. Co jest nie tak z imieniem Milan? To słowianskie imię, nie powinno więc nas dziwić ani oburzać, bo jest bliskie naszemu językowi. To ta sama grupa co Miłosz, Miłosław, Milena czy Milana. Do autorki - imię jest rzadko spotykane wśród najmłodszych, ale jest klasyczne, nie widzę powodu, żeby się wyśmiewać. W ogóle nie rozumiem, jak można się wyśmiewać z imion, wymyślać głupie wierszyki, klasyfikowac na imiona patologiczne i dla dziadków itd. Imię może się nam nie podobać, może nam się źle kojarzyć, ale to nie powód, żeby sprawiać przykrość osoba noszacym takie imiona, nie powód do wyzwisk i wyśmiewania. Moje dzieci mają mniej popularne imiona, raczej słabo znane nawet, ale obecne w naszej kulturze od dawana.

Gość gość
nic , zupełnie nic nie jest dziwnego w tym imieniu, męskiej wersja tego imienia, ale czy zycie bywa zaskakujące i czy np poszła być do prawnika o imieniu Milan, albo Filip? Dla małego chłopca te imiona sa urocze, dla rosłego , dorosłego mezczyzny juz niekoniecznie. albo " Starszy sierzant Milan Kwiatkowski , no przecież .. i ja wiem ze imie nie ma nic wspolnego z umiejetnosciami, ale .. ja tam wolałabym Ryska

Gość gość
7:50 Nigdy nie kieruję się imieniem przy wyborze specjalisty. Poszlabym do prawnika o imieniu Filip, Kacper, Milan czy Alan tak samo jak o imieniu Ryszard, Tadeusz, Stefan czy Antoni. Raczej bym zwróciła uwagę na jego profesjonalizm. W ogóle nie zwracam uwagi na imiona ludzi, z którymi mają mnie łączyć relacje służbowe. W ogóle nie rozumiem tego argumentu. Jakie znaczenie ma imię dla tego, czy ktoś jest dobry w swoim zawodzie?

Gość gość
W wypowiedzi z 7:35 miało być oczywiście "przykrość osobom" a nie " osobą". Przepraszam za błąd.

Gość gość
Tu autorka Jestem pozytywnie zaskoczona Waszymi odpowiedziami. Dla dzieci jest to normalne imie, slyszalam czasem nutke zaskoczenia w glosie ale tylko i wyłącznie u osób dorosłych. Mały ma 8 lat, imie nadał mu mój mąż, kiedy lezalam w domu po porodzie, jakos nie przyszlo mi do glowy ze mozna zmienic wtedy tak bezproblemowo, potwm juz tak zostało. Mi sie to imie nie za bardzo podoba... Ale cóz.

Gość gość
Dla mnie to brzydkie imię. Nie tak brzydkie jak Wiktor czy Karol, ale niewiele lepsze. No ale ludzie maja różny gust i różne rzeczy im się podobają bądź nie.

Gość gość
Do autorki Oczywiscie, ze dzieci normalnie odbieraja. Dopoki rodzice nie powiedza im lub innymi sposobami nie dadza znac, ze cos jest nie w porzadku z tym imieniem to dla dzieci nie ma to roznicy. Krzywdy nie robimy nadajac ciekawe imiona tylko uczac dzieci pogardy do pewnych imion. Autorko, imie moze Ci sie nie barzo podobac, ale udało Ci sie trafic w dziesiatke z tym nietuzinkowym imieniem

Gość gość
Dokładnie tak, masz racje, poki rodzice nie zaczna gadac to bedzie ok. Jestem z Krakowa i np jak jestem gdzies w Parku w centrum to nie mam problemu krzyknac za nim glosniej. Natomiast na wsi tak, mam problem, tam wiecej Alankow, Oliwierkow its. Nie chce nikogo obrazac ale wiecie co mam na mysli..

Gość gość
Niestety nie krzywdzimy dzieci dajac im orginalne imiona tylko uczac je, ze z niektorych imion mozna sie wysmiewac. Na szczescie w miastach jest ogolnie wiecej imion uzywanych.

Gość gość
Ryszard jest super !

Gość gość
gość wczoraj A ja się z tym nie zgodzę. Dzieci też mają różne skojarzenia, też umieją się "bawić" słowami (nie wiem czy tu, czy gdzieś na innym forum czytałam, jak dziewczyna napisała, że ktoś ją zaczął nazwać "Gosioł"), a wpływów jest znacznie więcej niż tylko rodzice. Oczywiście, że nie da się wszystkiego przewidzieć, bo nie wiadomo, kogo dziecko w życiu spotka i co temu komuś do głowy strzeli, ale jednak pewne skojarzenia czy stereotypy są tak powszechne, że nieuniknione.

Gość gość
Autorko to jak to było z inieniem syna? Mieliście wybrane inne imie a mąż zarejestrowal małego jako Ryszarda, tobie sie nie podobało ale juz jakoś to imie zostalo? Wtf?

Gość gość
Tak. Rozmawialismy na ten temat, wahalam sie. Lezalam w domu po porodzie, akurat pierwszy byl straszny, popekalam az do... Szyli mnie dlugo, mialam lekka traume. A ten z usmiechem na ustach wrocil z urzedu z zalatwiona sprawa. Nie mialam wtedy sil zeby juz to ruszyc. Tym bardziej, ze moj tata tak ma na imie, dowiedzial sie i ucieszyl. I zmieniaj czlowieku!

Gość gość
To wyglada na to, ze trzeba sie przełamac. Ryszard ładny, mogło byc znacznie gorzej np, Anzelm lub kolejny Jakub. Dodatkowo z drugim dzieckiem mozesz zaklepac, ze Ty nadajesz.