Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ustanie stosunku pracy a dalsza opieka na dziecko

Polecane posty

Gość gość

Drodzy forumowicze, Pod koniec października zmuszona byłam wziąć opiekę nad dzieckiem.. trwa ona do 7.11 gdy tymczasem do dziś tj.2.11 miałam umowę o pracę . Niestety nie została mi ona przedłużona a opiekę musze przedłużyć. I teraz pytam się Was, może podpowiecie- ona będzie przedłużana na nip firmy? I gdzie wysłać druk Z15A? Do firmy czy od razu do ZUS?

Gość gość
Jak k***a do firmy skoro tam już nie pracujesz debilko?

Gość gość
Wg mnie do ZUSu od razu

Gość gość
"Dlatego zasiłek opiekuńczy przysługuje tylko w trakcie ubezpieczenia chorobowego. Oznacza to, że kiedy tytuł do tego ubezpieczenia wygasa, a więc kiedy np. zakończymy zatrudnienie, wykonywanie zlecenia, działalności pozarolniczej, tracimy prawo do zasiłku opiekuńczego. W odróżnieniu oczywiście od innych zasiłków – np. chorobowego, czy też macierzyńskiego, które można nadal pobierać po zakończeniu okres ubezpieczenia." https://www.infor.pl/prawo/zasilki/zasilek-opiekunczy/686234,Czy-zasilek-opiekunczy-przysluguje-po-ustaniu-zatrudnienia.html

Gość gość
Nie pracujesz, to jak ma ci przysługiwać opieka nad dzieckiem chorym, skoro ono wtedy już ma opiekę , tytułu niezatrudnienia jednego z rodziców? Jeśli myślisz, że uda ci się wydebic jeszcze parę stówek z zusu, to się mylisz.

Gość gość
Nieprawda, jeśli autorce zakończyła sie umowa to papiery wysyłane są przez firmę do ZUS. On wyplaca zasiłek po ustaniu stosunku pracy

Gość gość
w przypadku chorobowego, ale nie przypadku opieki nad dzieckiem

Gość gość
Opieki również. Wiem bo sama miałam podobny przypadek

Gość gość
Że co? ?

Gość gość
Oczywiście, że możesz śmiało wysyłać na Nip firmowy, jeżeli jest ciągłość opieki a w tym przypadku jest.

Gość gość
nie kłam, wczoraj dane ze strony ZUS: Zasiłek opiekuńczy przysługuje Ci, jeśli jesteś objęty ubezpieczeniem chorobowym w ZUS, czyli: jesteś pracownikiem, jesteś członkiem rolniczej spółdzielni produkcyjnej i spółdzielni kółek rolniczych, wykonujesz pracę nakładczą, wykonujesz pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy- zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług albo współpracujesz z osobą, która wykonuje taką umowę, lub pracujesz na podstawie umowy uaktywniającej, np. jesteś nianią, prowadzisz pozarolniczą działalność lub współpracujesz z osobą, która prowadzi taką działalność, wykonujesz odpłatnie pracę, na podstawie skierowania do pracy, w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania, odbywasz służbę zastępczą, jesteś duchownym. WIDZISZ TU GDZIES PUNKT : USTAŁ CI STOSUNEK PRACY???

Gość gość
Tak jak powiedziała poprzedniczka - jeżeli jest ciągłość to dalej można brać opiekę i podlegać pod nip firmowy. Pomimo że już nie pracujesz. Jest ciągłość dlatego można dalej brać opiekę

Gość gość
Ludzie, ogarnijcie się i poczytajcie trochę a nie bzdury piszecie. Nie ma stosunku pracy to nie ma ubezpieczenia. Czyli nie ma zasiłku. Zresztą, na chłopski rozum - nie ma pracy, siedzisz w domu, możesz opiekować się dziećmi No ja pierdzielę, załamka

Gość gość
11.40. ubezpieczenie jest ważne miesiąc po ustaniu zatrudnienia. Można ciągnąć opiekę, jeżeli jest ciągłość.

Gość gość
A może po prostu autorka znajdzie sobie odpowiednie przepisy prawa i poczyta, bo tu każdy jej powie, co mu się wydaje i naczyta się tylko stek bzdur?

Gość gość
2018.11.05 11.45 Mądry człowieku, jest dokładnie tak jak mówisz. Pozdrawiam

Gość gość
Niestety, ktoś tu miał rację. Po ustaniu zatrudnienia byłam jeszcze na opiece jednak otrzymałam pismo z ZUS o odmowie przyznania zasiłku po ustaniu stosunku pracy. Niestety minęło już 14 dni odkąd to się stało. Czy mogę iść teraz do lekarza i poprosić o L4 pomimo że minęły prawie 2 tyg i jest przerwa tzn nie ma ciągłości?