Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie umie odmawiac i powiedziec krotkie NIE

Polecane posty

Gość gość

dziewczyny, jakbyscie zareagowaly, kiedy nowo poznana kolezanka, ktora ma wady, ale cos w niej lubicie i rozmawiacie razem, nagle prosi was abyscie zasznurowaly jej buta? Powod taki, ze sytuacja dzieje, sie na silowni i dziewczynie jest wygodniej, ze jej kumpela z silowni to zrobi, bo jej akurat ciezko zciagnac rekawice boxerskie (akurat ma klase) . Wlasnie tak sie czuje bezsensu. Zostalam poproszona o ta przysluge i nie umialam powiedziec nie, wiec spontanicznie zasznurowalam jej tego buta, ale wcale nie czulam sie z tym dobrze, zauwazylam , ze to taki typ wygodny. Czy to na miejscu aby prosic o taka przysluge, przeciez ja nie ptoszze nikogo aby mi cos podal. No i oczywiscie czuje sie jak dupa wolowa.

Gość gość
Było jej związać porządnie dwa razem, już drugi raz nigdy by nie poprosiła.

Gość gość
Poprostu krótko zwięźle i na temat = Nie bo nie i c:h:u:j:

Gość gość
Widziałam w liceum taką sytuację. Koleżanka stała na korytarzu i trzymała w rękach książki i zeszyty, a druga kucała i sznurowała jej buty. Pomyślałam wtedy, że to takie poniżające. Rozumiem Cię, to było nie na miejscu. Co innego gdy mąz sznuruje buty ciężarnej żonie, a co inego coś takiego. Też pewnie nie umiałabym odmówić. Mnie zawsze w szkole wkurzało, gdy koleżanka z ławki (na studiach!!!) mnie wysyłała "zamknij/otwórz" okno, zamiast sama iść. Skończyło się, gdy przypadkiem usyszałam, jak po takiej akcji ktoś jej coś powiedział, a ona odpowiedziałą ze śmiechem "dobrze ją sobie wychowałam".

Gość gość
Możesz w takiej sytuacji odpowiedzieć "potrzymam ci rękawice" i tyle. Powinno dotrzeć.

Gość gość
Pokaż mocny charakter, zwłaszcza na początku znajomości "sorry, ale nie, potrzymam ci rękawice". Albo, jeśli się naprawde lubicie "przepraszam, ale źle bym się z tym czuła, potrzymam ci rękawice". Albo z uśmiechem i puszczeniem oczka: "ej, nie dam się poniżyć królewno, dawaj te rękawice, potrzymam ci"

Gość gość
To naprawdę dla was takie ponizajace gdy ktoś prosi w chwili gdy ewidentnie nie może tego zrobić albo zajeloby to dużo czasu? Jak zwykle robicie aferę z byle gunwa.

Gość gość
Nie miałabym problemu, żeby zawiązać kumpeli buta w takiej sytuacji, bo wiem co to znaczy rozsznurowywać rękawice i zdejmować owijki. Wyjmij kijek z tyłka. Będzie łatwiej w życiu.

Gość gość
Też bym związała, nie widzę w tym nic złego ale to musiałaby być moja dobra koleżanka.

Gość gość
Z jednej strony można przecież pomoc, nie jednokrotnie jeden deugiemu rękawice wsuwa na ręce i następnego dnia ona tez mnie poprosiła o to. Nie ma przecież problemu, ale ze sznurowaniem bucika to trochę czułam się ja d. wolowa. Zreszta, jak nie nauczę się odmawiać, to muszę ja unikać, bo wyczuwam u niej wygodnictwo.

Gość gość
Hej. Witaj w klubie bo ja mam podobny problem. Kiedyś w dawnej pracy były dwie dziewczyny które akurat były poza biurem i jedna zadzwoniła do mnie z prośbą, bym posmarowała jej kromke chleba majonezem i coś tam zrobiła jeszcze chodziło o to by ona miała przygotowane śniadanie jak wróci. Zrobiłam to, chociaż w duchu czułam się z tym źle, a kolega obok obserwował tę sytuację i powiedział, że daje się wykorzystywać tym dziewczynom. Mnie było ciężko odmówić bo one generalnie były miłe, a jak ktoś jest przyjacielsko nastawiony przynajmniej pozornie to mnie już głupio wytworzyć zgrzyt w tej niby pozornie miłej aurze. Teraz pracuje w innej pracy i mam znowu podobny problem, chociaż innej natury. Otóż ja jestem osobą zawsze miłą, bardzo źle znoszę konflikty choćby drobne i nie potrafię sobie z nimi radzić. Wolę znosić coś niefajnego niż zachować się w taki sposób co ten konflikt wytworzy. I jest tam pewna babka która wiem, że mi pomoże w tym czy w tamtym, doradzi itd. ale jest tak gadatliwa i wścibska, że to jest po prostu nie do wytrzymania. Zadaje różnorakie pytania natury prywatnej na które odpowiadając czuję źle, a z drugiej strony nie chcę psuć tej życzliwej atmosfery. Kobieta kompletnie nie ma wyczucia co jest taktem a co jest nietaktem i czuję, że wytwarza swoisty obciach. Inni już to zauważyli, ze ona taka jest i potrafią uciąc pytania zbyt daleko idące tylko ja nie wiem nigdy jakich słów użyć aby to uciąć. Czuję się jak dupa wołowa. Najgorsze jest gdy ona zadaje te pytania w obecności świadków. A są to najróżniejsze, nieraz dziwne pytania. Nie wiem skąd ona je wytrzaskuje. Odpowiadając czuję się wtedy jak jeszcze większa idiotka niż ona sama , a z drugiej strony jak wyskoczę z czymś niegrzecznym to czuję, że będę jeszcze bardziej na świeczniku uwagi, a ja strasznie nie chce być na świeczniku uwagi. Nie chce się przyjaźnić z tą kobietą, a z drugiej strony nie mam tam nikogo bliskiego, żeby móc tak swobodnie rozmawiać i czuć się po prostu dobrze.

Gość gość
Nie mowimy o sobie w 3 osobie nie umie nie rozumie.

Gość gość
(autorka) no dobra, wiec taki scenariusz: jutro idziesz na silownie, i podchodzi do ciebie wlasnie taka kolezanka i chce abys np. zapiela jej guzik , jestes wkurzona bo wiesz ze sama tez sobie poradzi. Jak tym razem zareagujesz?

Gość gość
Krzycze po twojemu nie umie nie rozumie nie wie hihihi

Gość gość
Zgadzam sie z tym kims kto napisal o wyjmowaniu kija, przeciez miala rekawice ktore sie ciezko sciaga i poprosila cie o mala przysluga ktora zajela ci mniej niz wysmarowanie tego posta a ty sie doszukujesz nie wiadomo czego, musisz miec b. niska samoocene