Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Hlep jest jakis prawnik? komornik moze zabrac cos z domu rodzicow?

Polecane posty

Gość gość

w ktorym jestem zameldowany, nic nie nalezy do mnie, nie mam zadnego majatku i nie pracuje

Gość gość
Jeśli nie mieszkasz w tym domu, to powinieneś się wymeldować donikąd. Jest taka opcja. W przeciwnym razie komornik może zabrać, jeśli zauważy, że mieszkacie we wspólnym gospodarstwie. Oczywiście matka, czy ojciec ma prawo złożyć zażalenie na decyzję komorniczą, twierdząc np. że rower był ich, ale to potrwa.

Gość gość
mieszkam, a zazwyczaj bo jakim okresi czasu komornik odwiedza?

Gość gość
Jeśli tam mieszkasz to może zająć wszystko co ma wartośc , chyba że będzie to nabyte na rodziców i potwierdzone na papierze. Ale z komornikiem można iśc na ugodę tzn , zobowiązać się do spłaty zaległości w wydłużonym terminie i wtedy gdy się dotrzymuje umowy to odstąpi od czynności.

Gość gość
Wspólne zamieszkiwanie z dzieckiem dłużnikiem Należy mieć na uwadze, że jeżeli dzieci nadal zamieszkują w mieszkaniu wraz z rodzicami, Komornik będzie mógł dokonać zajęcia znajdujących się w tym mieszkaniu ruchomości (np. komputera, telewizora, pralki, lodówki). Jeżeli określone przedmioty zostały zakupione przez rodziców, którzy nie są dłużnikami, wówczas powinni oni podczas wizyty Komornika okazać stosowne dokumenty potwierdzające ich prawo własności do tych przedmiotów.

Gość gość
raty mozna?

Gość gość
Raty to trzeba było dogadywać się z bankiem , teraz bank dał sprawę do komornika a jeśli komornik nie odzyska długu to sprzeda zadłużenie kolejnej firmie odzyskującej długi i koszt finalny drastycznie wzrośnie i będą Cię ciągle nękać .

Gość gość
no tak ale nie jestem w stanie tego na raz splacic:/

Gość gość
Ile masz długu? Dlaczego nie pracujesz?

Gość gość
u komornika 3tys,innych ok 15 tys:/ i lada moment tez moga byc sprawy u komornikow

Gość gość
Dlaczego nie pracujesz?

Gość gość
mam stany depresyjne i to dlugi hazardowe:/ glownie chwilowki, podejme w ciagu miesiaca dopiero

Gość gość
ale chwila muszę wpuścić komornika do mojego domu/mieszkania nawet jeśli dłużnikiem jest dziecko/ osoba nie posiadajaca prawa do lokalu, a co jeśli oświadczę że dłużnik nie przebywa pod tym adresem ktoś coś???

Gość gość
Komornik na rowerze to byłby osobliwy widok

Gość gość
Pewnie zastanawiałby się jak tym zaparkować i gdzie jest klakson

Gość gość
Ciekawe efekty dałoby również poszukiwania wstecznego.

Gość gość
Jak się regularnie płaci zobowiązania to komornik nie przychodzi. I depresja nie jest żadną wymówką. Jesteś po prostu zwykłym leserem i cwaniakiem.

Gość gośćHS666
nie jeden jest tu prawikiem na pewno

Gość gość
Ty chyba cwaniaka na oczy nigdy nie widziałaś pomijając komorników ale tych akurat wyuczyli fachu

Gość gość
Słyszałaś żeby ktoś okradł komornika? Wnioski

Gość gość
A co jeśli wynajmuje mieszkanie i żaden ze sprzętów nie należy do mnie tylko część do właściciela i część pożyczona od rodziców, może wtedy komornik czyjeś rzeczy zabrać? Nie mam żadnych długów, po prostu mnie to ciekawi.

Gość gość
Rzeczy właściciela i rodziców może zabrać , chyba że będziesz mieć dowody na to iż to nie ty je zakupiłeś tzn rachunki imienne itp..

Gość gość
Komornik ma prawo zająć ruchomości znajdujące się w posiadaniu dłużnika Jak wyżej wskazano, komornik nie bada, czy dana ruchomość, w której władaniu jest dłużnik, jest jego własnością. Dla komornika, co wyraźnie wynika z przepisów, znaczenie ma samo znajdowanie się ruchomości we władaniu dłużnika. Wynika stąd, że komornik ma prawo zająć rzeczy znajdujące się w mieszkaniu dłużnika, a nienależące do niego. Ponieważ znaczenie ma samo posiadanie przedmiotu przez dłużnika, możliwe jest zajęcie nawet pożyczonego samochodu, laptopa czy roweru i takie działanie komornika jest zgodne z prawem. Możliwa jest wobec tego również sytuacja, w której komornik zajmuje pojazdy znajdujące się w garażu, który jest własnością dłużnika będącego wynajmującym. Bez znaczenia dla uprawnień komornika pozostają wówczas umowy najmu czy dzierżawy. Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-komornik-ma-prawo-zajac-rzeczy-nienalezace-do-dluznika-sprawdz-kiedy

Gość gość
a po jakim czasei moze przyjsc do domu od nakazu zaplaty?